Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si poradit s náledím

12. 12. 2011 | Moderní bydlení
Neošetřené chodníky, pád a následná zranění jsou častá zranění právě na náledí. Města většinou nestíhají chodníky udržovat a spoléhají se na pojištění. Úrazů spojených s pádem na chodníku  jsou časté zlomeniny zápěstí, prstů, podvrtnutí kotníků a hnutí s páteří.

I když u mladých pacientů nepředstavují pády na náledí a případné zlomeniny žádné významné zdravotní riziko, pouze pak část zimy stráví v sádře, ale u starších, zejména osteoporotických pacientů, mohou způsobit velmi vážné obtíže. Proto je vždy nejlepší zlomeninám a zimním pádům předcházet.

Zabránit zimním zlomeninám můžete zejména opatrným pohybem venku a správnou obuví. Stačí totiž chvilka nepozornosti a zlomenina je na světě. Nejlepší prevencí je pořídit si kvalitní boty, nejlépe kotníčkové a šněrovací, protože ty vám nohu dobře zafixují. Také je vhodná protiskluzová podrážka. Další radou proti uklouznutí je, pokud se cítíte jistější s oporou, neváhejte nosit například hůlku. V dnešní době se dají pořídit velmi elegantní modely. Také se nebojte na ulici požádat o pomoc v rizikových úsecích, například při přecházení křižovatky, pokud se bojíte a nejste si jistí. Také si dejte pozor při přecházení na přechodu pro chodce, protože bílá zebra bývá při dešti či sněhu velmi kluzká.

Úplně nejlepší by bylo, ve velmi nepříznivém počasí jako je vítr, sníh a náledí, vycházet na ulici jen v nejnutnějších případech, proto věci, které nespěchají, vyřiďte, až bude venku lépe. To ovšem neplatí pro pracující, ti musí ven za každého počasí, v práci vám neomluví den kvůli náledí venku. To stejné platí pro děti, ty do školy zkrátka jít také musí. Takže pokud ven opravdu musíte, pohybujte se pomalu a nespěchejte, raději vyjděte z domova o hodinu dříve a na místě určení dvacet minut počkejte, než abyste měli naspěch a hrozilo vám, že ve spěchu upadnete.

Jestliže musíte jít na náledí do schodů a nebo ze schodů, přidržujte se zábradlí a to i na eskalátorech. Vždy by také měl ohyb těla  vycházet z boků a kolen, nikoli z pasu, protože tak lépe udržíte stabilitu. Proto hlavně na sněhu a náledí dbejte na správný postoj těla, v žádném případě se nehrbte, udržujte hlavu rovně, pohyby dělejte řízeně, nikoliv trhaně. Pokud stojíte, lehce podsaďte pánev a pokrčte kolena, tím budete stabilnější a nehrozí pád.

Pokud na náledí musíte vyjet autem, jako první si zkontrolujte pneumatiky. Zimní gumy by měly být samozřejmostí, ale také musí být správný tlak v pneumatikách, také si zkontrolujte hloubku vzorku. Dostatečná hloubka vzorku brání smykům a aquaplaningu. Někdy i příliš pomalá jízda může být nebezpečná, ale pokud narazíte na obtížné podmínky, například mlhu, déšť, sníh, náledí nebo oslnění, tak okamžitě zpomalte, nespěchejte a neztrácejte trpělivost. Také před jízdou doplňte chladič odpovídajícím množstvím nemrznoucí kapaliny.

Vždy před vjezdem do zatáčky zpomalte,  abyste snížili nebezpečí smyku, vyhněte se prudkým pohybům. Při brzdění sešlápněte a podržte brzdový pedál, ale pedálem nepumpujte, protože pokud má váš automobil ABS, zastavíte bez nebezpečí zablokování kol. Také při jízdě předvídejte a udržujte si bezpečnou vzdálenost. V žádném případě nepředjíždějte, i kdybyste sebevíc spěchali, lepší je vždy dojet pozdě, nežli vůbec. Buďte velice opatrní na mostech a nadjezdech, na těchto místech se led vyskytuje častěji než jinde.


Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za článek, opět se hodí Smajlík. S těmi schody u baráčku to je fakt hrůza. Máme na nich kachličky... v letě se to krásně vytírá, ale v zimě to děsně klouže. Nevíte, co s tím? Uvažuji o takovéto gumové rohoži http://www.qrshop.cz/schodova-rohoz-frost-105-x-29-cm/
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, užitečné informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles