Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak to bylo s dárky

19. 12. 2008 | Svátky

Dávání dárků pod stromeček má své kořeny ve vánočních koledách, z nichž se zachovala pouze ta na Tři krále a Štěpána. Dříve se na koledování pohlíželo úplně jinak, než dnes. Bylo ostudou, pokud se koledníci v některém domě nezastavili a nepřinesli přání všeho dobrého – to bylo považováno za špatné znamení, přinášelo to smůlu a na takový dům se pohlíželo nedobře. Koledníci za svá přání obdrželi pečivo a cukroví, jablka a později i drobný peníz.

Dárky pod stromeček se začaly dávat nejprve dětem. Původně byly pouze symbolické, a to cukroví, jablka, ořechy, později také drobné památky a pak i hračky, které se nejprve dávaly pod stromeček rozbalené. Na počátku našeho století u nás nebylo ještě zvykem dávat pod stromeček dárky. Je mnoho dospělých narozených před druhou světovou válkou, kteří potvrdí, že oni dárky pod stromečkem neznali. Obdarovávání dospělých je ještě mladšího data.

Jak to bylo s dárkyTradice balení dárků je o hodně mladší, než obdarovávání vánočními dárky. Pomalu vznikala tradice vánočních papírů, ozdobných mašlí a pořád se rozvíjí styly a způsoby a ozdoby i materiály, do nichž se balí. Už není nejběžnější balení jen do papíru převázaného stužkou, ale moderní jsou krabičky různých tvarů, velikostí a barev a sáčky a taštičky z různých materiálů.

Protože tradice dávání dárků je spojena s vírou, samozřejmě i dárky podléhají pověrám. Např. se nesměly darovat žádné ostré předměty jako nože, jehly, jehelníčky, ostré nářadí, neboť se věřilo, že popíchají srdce a promění lásku v bolest. O kapesnících se věřilo, že stejně jako perly (korále, prsteny i náušnice z perel) přinášejí do života obdarovaného pláč, smutek a zklamání. Boty se také nesměly dávat, aby obdarovaného nepotkal rozchod s milými lidmi (milencem, rodinou, příbuzenstvem) a rovněž bylo zakázáno darovat cokoli černého, protože černá je barva konce, smrti a zmaru a totéž přinášejí I předměty v této barvě.

Dnešní Ježíškova nadílka

Dnešní tradice se příliš neliší od té původní. S první večerní hvězdou usedá rodina ke slavnostní večeři. Předtím se drží půst a v domácnostech vrcholí přípravy na honosné posezení – smaží se řízky, peče koruna vánoční večeře – jablkový závin. Všichni se umyjí a svátečně oblečou. Ježíšek (samozřejmě někdo z rodičů) připraví dárky pod stromeček a po skončení večeře zazvoní zvoneček a všichni se odeberou ke stromečku a těší se z rozbalování dárků.

Oproti tomu na západě nosí dárky – především v anglicky mluvících zemích – Santa Claus a tam se rozbalují na První svátek vánoční ráno. Ale je i mnoho zemí, kde to tak není. Např. Rusko, kde díky pravoslavnému kalendáři, jež má proti našemu gregoriánskému kalendáři několikadenní zpoždění, nosí jejich Děda Mráz dárky až na přelomu Silvestra a Nového roku.

JanaOssend – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
škoda, že niekedy to je len o darčekoch , dať darček a odísť
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj wendy, ty nikdy nechybíš
Náhodou - víš ono když se čtyři polochlapi do jídla pustí, tak raději děláš i ten závin, aby něco zbylo i na druhý svátek vánoční - tedy cukroví
Klobásy dělám naprosto diletantský. Zatočím je sice do šneku, což jsem nevěděla léta, navíc jsme bílé klobásy za mého dětství na osravsku neznali. Zatočím je, šoupnu do mikrovlnky na asi 3 minuty, až se zatáhnou - ono to jinak všechno vyteče do pánve, pak je teprve opékám. Nějaké propichování nebo balení - to je nad mý síly a znalosti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles