Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak usnadnit začátky školní docházky prvňákům?

28. 09. 2007 | Výchova
Dětem, kteří v pondělí prvně překročily práh školy se diametrálně změnil život. Dosavadní, bezstarostný život se již třetí den ubírá v duchu začínajících povinností. Pro děti se jedná o významný milník v jejich životě. Společnost Westminster zkoumala současnou situaci na školách. Do jaké míry školy využívají moderních komunikačních nástrojů v komunikaci s rodiči? Jak usnadňují vstup dětí do prvních tříd?

O fungování školy se rodiče dovědí buď na úvodní schůzce (36,8%), z propagačních materiálů (36,8%) nebo z mateřské školky (26,3%). Nejčastějším způsobem komunikace s rodiči je písemný kontakt přes děti (78,9%), dále telefonický kontakt (68,4%) a pravidelné osobní schůzky (68,4%), kontakt přes webové stránky (26,3%), emailový kontakt (21,1%) a osobní nepravidelné schůzky (21,1%). Pouze každá zhruba desátá škola používá ke kontaktu s rodiči poštu (10,5).

Využívané nástroje komunikace školy s rodiči

školní docházka Zhruba třetina škol nezaměstnává žádného speciálního pracovníka, který by pomáhal dětem zvládat stres (26,3%). Jen 5,3 % škol zaměstnává psychologa. 68,4% škol má „výchovného poradce“. školy, které zaměstnávají „výchovného poradce“, komunikují s rodiči výrazně častěji telefonem a osobně v porovnání se školami, které „výchovné poradce nezaměstnávají.

„Vstup dětí do školního prostředí je náročným krokem v jejich vývoji. Správné a pohodové zvládnutí tohoto významného kroku může ovlivňovat další vývoj dítěte. Je žádoucí, aby rodiče této události věnovali dostatek pozornosti, komunikovali s dítětem a snažili se eliminovat veškeré nežádoucí problémy. Velkou roli hraje i samotná škola, která by měla maximálně usnadňovat vstup dětí do škol. Výzdoba tříd, vstřícné vystupování zaměstnanců školy, ale i maximální snižování povinností alespoň v prvních školních dnech je žádoucí. Je škoda, že školy nevyužívají odborné péče dětských psychologů ve větší míře. Dětský psycholog dokáže navázat kontakt s dítětem a pochopit jeho potřeby. Na druhé straně dokáže pracovat s rodiči na nápravě ,“ vysvětluje Mgr. Petra Ungertová, dětská psycholožka.

školní docházka 57,9 % škol spolupracuje při zajišťování bezpečnosti žáků mimo školu s policií (dopravní značení, hlídky na přechodech, školení aj.). Asi 15,8% zaměstnává svého „hlídače“ na blízkém přechodu, stejné procento využívá ke zvyšování bezpečnosti žáků vlastní osvětové aktivity a zhruba 12,5% v tomto ohledu nepodniká vůbec nic.

Způsob ochrany žáků mimo školu:

Hlídač na přechodu 15,8 %
Spolupráce s policií 57,9 %
Osvěta 15,8 %
Žádné 10,5 %


„Je zarážející, že v době elektronické komunikace školy stále preferují komunikaci s rodiči písemnou formou prostřednictvím dětí. Internetové stránky, kde by si rodiče mohli stahovat aktuální rozvrhy hodin nebo doporučení pro domácí práci s dětmi, nejsou dosud využívány. Rovněž zadávání úkolů nebo omlouvání dětí z vyučování by mohlo probíhat prostřednictvím e-mailů. Pokud by školy zvolily efektivnější nástroje komunikace s rodiči, zbylo by více času na samotnou práci s žáky,“ hodnotí situaci Tomáš Studeník, ředitel společnosti Westminster.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !