8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?

3. 07. 2012 | Moderní bydlení
Letní sezóna se nezadržitelně blíží a s ní i potřeba pravidelného ochlazování. Každý z nás jistě zná ten pocit, kdy během horkých dnů dorazí splavený domů z práce a nejraději by vyrazil někam k vodě pořádně se osvěžit. Ale kam, když je nejbližší koupaliště hodinu od domu a navíc je tam voda děsivě ledová nebo přechlorovaná?

Řešením je nadzemní bazén, s ním už si nikdy nebudete muset odepřít příjemné osvěžení po náročném dni. Bazény na zahradě už dávno nejsou otázkou luxusu, ale stávají se standardní součástí rodinného domu. 

Vybírejte nadzemní bazén podle očekávání

Bazén
Ještě před tím, než se vydáte pro bazén do obchodu, si důkladně promyslete, za jakým účelem budete bazén pořizovat, kdo a jakým způsobem jej bude využívat. Vzhledem k dnešní široké nabídce si můžete vybírat z různých velikostí i tvarů.

Pakliže od zahradního bazénu nevyžadujete vysoký standard, ideálním řešením jsou plastové či nafukovací bazény. Modely nadzemních bazénů mají kruhový nebo oválný tvar a oproti zapuštěným bazénům jsou praktické zejména proto, že jsou mobilní, na údržbu nepříliš náročné a dají se po sezoně snadno uklidit do sklepa nebo garáže.

Kam s nadzemním bazénem


Při volbě umístění bazénu zvažte všechny podmínky - terénní, hygienické i orientaci na světovou stranu. Tvar a velikost přizpůsobte prostoru na zahradě. Pro dokonalé využití slunečního záření je ideální bazén umístit na jižní nebo jihovýchodní stranu od domu.

Neměl by na něj dopadat stín domu, stromů nebo keřů, ze kterých by navíc do bazénu mohlo padat listí, jehličí nebo pyl. Kolem bazénu je zapotřebí vymezit volný relaxační prostor. Nezapomínejte ani na dostatečný odstup od sousední pozemní a příjezdové komunikace, aby nebyl váš odpočinek u bazénu ničím rušen.

Využijte slunce k ohřevu bazénu


Solární kolektorySlunečního záření můžete využívat nejen pro dosažení snědého opálení, ale také pro ohřev vody v bazénu. Náklady na energeticky náročný ohřev tak lze výrazně snížit s využitím solární energie. Solární ohřev bazénu využívá technologii, jež je úsporná a zároveň nezatěžuje přírodu.

Jedná se tak o velmi výhodné a zároveň ekologické řešení, jak si koupací sezónu o několik týdnů až měsíců prodloužit. V současné době jsou dostupné absorbéry solární energie, které je možné využít k přitápění vody v bazénu i ohřevu teplé užitkové vody například na sprchování.

Plastové absorbéry


K ohřevu bazénové vody lze využít plastové absorbéry - jednoduché kolektory pro jednookruhové vyhřívání. Díky tomuto systému voda protéká kanálky, které ústí do sběrné a rozdělovací trubice, kde je zajištěno předání solární energie protékající vodě v bazénu. Plastové absorbéry se snadno instalují a jejich obsluhu zvládne i naprostý laik.

Solárně termické kolektory


Solárně termické kolektory mají oproti plastovým absorbérům podstatně vyšší účinnost. Nejsou natolik závislé na úrovni slunečního záření a vliv nižší teploty nebo proudění vzduchu je minimální.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?:

Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
Jak vybrat kvalitní nadzemní bazén?
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !