Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 28.05. 2024
Dnes má svátek Vilém
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeřabiny - ideální podzimní ovoce

29. 10. 2013 | Zajímavosti

Rostou prakticky všude kolem nás. Na podzim je využívají dospělí i děti. Dají se z nich vyrobit krásné dekorace do bytu, holčičky si z nich rády navlékají náhrdelníky a maminky je umí připravit také v kuchyni. Řeč je o jeřabinách, plodech stromu jeřábu. Je to ovoce, které by nemělo uniknout naší pozornosti. Pojďme si o nich povědět více.

Tyto plody mají zbarvení od světle oranžové až po tmavě červenou. Samotného jeřábu existuje na osmdesát druhů. I když se dříve tradovalo, že jedlé jsou jen některé druhy, dnes víme, že jedlé jsou v podstatě všechny - jen je potřeba vybrat tu správnou odrůdu.  Naše babičky měly výbornou metodu, podle které rozlišovaly „nejedlé“ jeřabiny od „jedlých“: ty „nejedlé“ mají lístky pilovité (zubaté) po celém okraji, zatímco ty „jedlé“ mají listy pilovité jen na spodní polovině a zbytek je rovný. Poznat to můžete i na chuti: měla by být příjemně sladkokyselá. „Nejedlé“ druhy mají hořkou až hořce svíravou chuť, kterou způsobuje vyšší obsah tříslovin. Důležitý pro sběr jeřabin je tedy výběr toho správného stromu.

jeřabinyKdy jeřabiny sbírat?

Záleží na druhu, ale je to zhruba od srpna do listopadu, až když jsou měkké. Teprve v přezrálých plodech je vyšší podíl cukru. Někteří lidé je nechávají nejdříve přejít prvními mrazíky podobně jako šípky, aby si jeřabiny zachovaly co nejvíce vitamínů a byly sladší. Po sběru je většinou rychle sušíme (omyjeme a povaříme 15 - 20 minut ve vodě, pak přidáme větší množství cukru, necháme přes noc prosladit a druhý den usušíme v troubě). V žádném případě nejíme tyto plody rovnou syrové jako ostatní druhy ovoce - obsahují totiž látky, které mohou při konzumaci většího množství dráždit sliznice žaludku a střev a způsobovat tak průjmy, nevolnosti a zvracení. Proto je nutné jeřabiny sušit (sušením se v tomto případě vitamín C neničí) nebo tepelně zpracovávat.

Jeřabiny v kuchyni:

Díky své chuti jsou jeřabiny ideální pro přípravu džemů nebo kompotů. V kompotech je můžeme doplnit méně výrazným ovocem, například letními jablky, hruškami a také trochou skořice nebo hřebíčku. Jeřabinám svědčí kombinace se zvěřinou nebo pečeným masem, někteří kuchaři je používají místo brusinek. Výborné na zimu jsou také kandované jeřabiny. Připravit si ale můžete i čaj, mošt, víno nebo známou pálenku „jeřabinku“.

Jeřabiny jako lék:

Jeřabiny obsahují především velké množství vitamínu C (dvakrát více než citróny), ale také vitamín A, kyselinu jablečnou, železo, vápník, jód a flavonoidy. Dále obsahují velmi cenný rutin, karoteny, cukry, organické kyseliny, vlákninu a látky podobné ženským hormonům, pro které jsou často využívané při menstruačních potížích nebo problémech spojených s klimakteriem. Léčivé jsou nejen plody, ale i listy. Pomáhají snižovat horečku, zmírňují střevní a revmatické potíže, pomáhají při poruchách štítné žlázy, podporují látkovou výměnu. Snižují vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Uplatňují se i při potížích s močovým ústrojím - mají močopudné účinky. Jsou výborné při redukčních dietách a pro diabetiky (sladidlo Sorbit se vyrábí právě z jeřabin). Výtažky z jeřabin se používají i do bylinných koncentrátů.

Tak co myslíte - není škoda chodit kolem jeřabin bez povšimnutí? Příroda nám tuto výbornou pochoutku a zároveň lék nabízí zcela zdarma a přitom si na ní často pochutnává nanejvýš ptactvo. Možná je právě teď čas na změnu...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
článek,pamatuji se že když dělala mamka kompot,tak jsme ho používali místo brusinek na svíčkovouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak, teď když vím jak poznat ty dobré, si asi taky nějaké nasbírám. Děti rádi experimentují a poznávají nové zdravé věci. Díky za inspirující článek.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a jak poznám jedlé jeřabiny
Obrázek uživatelky
profil
Jeřabiny jsem zavařovala a pak je používala na kynutý koláč, sypaný drobenkou. Byla to bašta.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Užitočný článok, len škoda, že v našom okolí rastie hlavne tá nejedlá (vtáčia) jarabina.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles