Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když dědeček a babička hlídají...

19. 10. 2015 | Vaše příběhy

Možná si to rodiče často ani neuvědomují, a berou to jako samozřejmost či povinnost, ale zamysleme se nad tím, že babičky a dědečkové jsou opravdu pravým pokladem. Navíc pokud mají touhu, ale také vitalitu, pohlídat nám občas naše ratolesti. I v tomto času prázdnin.

Přinášíme vám pár tipů, pro vás, ale hlavně pro ně, jak zabavit vnoučky při hlídání či prázdninách.

Kdo si hraje, totiž nezlobí a vy, milí prarodiče, si připomenete, jak bylo krásné být dítětem a omládnete. Uvidíte.

Nejen láska prochází žaludkem.

Každé dítko má své oblíbené jídlo, některé méně, některé více a některé přímo zbožňuje. Můžeme společně s nimi sestavit jídelníček, na každý den, jejich nejoblíbenějších jídel, která by si přála. Získají tak pocit, že jejich názor nás zajímá a je pro nás důležitý. Navíc pokud už jde o školáky, třeba takový prvňáček bude mít obrovský pocit důležitosti, když jej necháme sepsat seznam samotného.

hraníA když už máme seznam napsaný, co takhle do přípravy jídel vnoučky zapojit. I když bude v kuchyni asi trošku spoušť a práce s úklidem navíc, nebojme se je do vaření zapojit. Samozřejmě s ohledem na bezpečnost a na to, co sami zvládnou. Například jablíčko jde krájet i plastovým nožíkem z dětské kuchyňky – o zábavu je postaráno a vy můžete v klidu vařit, aniž by vás dítka z vedlejšího pokoje vyrušovala.

Babi, dědo, jdeme ven.  

Většina dětí je venku ráda. Lákají je dětská hřiště, klouzačky, houpačky. Naštěstí v dnešní době jich je spousta. Pokud ovšem ne zrovna ve vašem okolí, výbornou zábavou je například sledování broučků, život mravenců. Třeba takové krmení mravenců cukrem je zábava na dost velkou dobu.

Obyčejné křídy udělají také své. A když se zapojí děda a babi a ukážou také své umění, je spousta legrace. Můžete společně například napsat a nakreslit vzkaz mamince a tatínkovi, vyfotit a pomocí mobilu poslat. Radost bude na všech frontách zaručena.

Bublifuk.

Vzpomínáte na tu nekončící zábavu? Foukání do bublifuku a následné honění a praskání bublin je legrace na docela velkou chvíli, navíc dítko se vyběhá. A aby se nám z toho foukání nezamotala hlava, existují různé vychytávky, jako bublifukové meče, kdy jen namočíme a mácháme pomalu rukou a bubliny se dělají samy. Stejně tak ruční ventilátor, kdy namáčíme ústí do nádobky a pak jen mačkáme a chytáme. Úplnou senzací je i takováto hračka na baterky, kdy náplň se připevní přímo k bublifuku a bubliny se dělají samy zcela bez práce :)

Barvy, barvy, barvičky.

Kreslení baví snad každého. Ale můžeme ho i „vyletnit“, obstarat velký kus papíru, stačí například karton či zbytek vánočního balicího papíru z nepotištěné strany. Rozprostřeme na trávu, rozdáme vodovky a hurá, zábava může začít. Doporučujeme lehčí oblečení, nejlépe žádné :), protože děti hned zjistí, že můžou otiskovat ruce, nohy, případně i záda a podobně :) Sprcha nutně následuje, nejlépe blízká řeka či potok :)

Prší, prší, jen se leje... Počasí je ne vždy nakloněno nám, a tak se může stát, že čas nám proprší.

Zkusili jste někdy použít dětský látkový tunel? Nekonečná zábava při prolézání tam i zpět, navíc pokud se snaží nasoukat babi či děda. A pokud máte i pejska, můžete si v klidu vypít svou oblíbenou kávičku, protože se vydovádí dvounozí i čtyřnozí.

Opičí dráha. Rozmístit židle – jednou jako přelezení, jednou jako podlezení, případně žebřík, a soutěž na čas, kdo dřív zdolá cestu obohacenou o nějaký ten úkol, může začít.

Děti strašně rády tančí. Co takhle nahastrošit se do nějakých opravdových modelů, které skýtá naše skříň a zadovádět si například u Božského Káji? Děti milují, když se před nimi dokážeme tak trochu shodit a být sví :)

Netradiční puzzle či pexeso vlastní výroby. Nakreslete si společně obrázek třebas na větší papír. Pak jen nůžky a hurá na stříhání. Cik cak, menší větší, jak je libo. A jdeme skládat.

No a pexeso stejně tak – nastříháme potřebný počet čtverečků, každý dostane za úkol nakreslit dvojice několika obrázků, dle zadání či podle fantazie, a pak už jen můžeme hledat.

Prázdniny, a takto nádherně trávený společný čas s prarodiči, dětem utkví v mysli na celý život. Vzpomínáte, jak jste léto trávili se svou babičkou a dědečkem vy?

Autorka: Pavlína Šmahlíková
ChytráŽena.cz
článek již vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na babičku vzpomínám často a ráda..i já se snažím se s vnučkami přátelitSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles