Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 15.06. 2024
Dnes má svátek Vít
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelné defilé bílých oblak na noční obloze

12. 01. 2015 | Vaše příběhy
Poněvadž jsem měla včera večer tak mizerné připojení, i když wifi signál byl údajně dostačující, dokonce i vynikající, všechno jsem vypnula a dobelhala se po schodech nahoru na střešní terasu. Tam jsem odstranila plachtu na zakrytí aut z celého spacího koutku a pod rozevřeným deštníkem jsem ulehla. Bolela mne stále velmi silně levá strana páteře i celá levá noha, nejrozumnější bylo ležet na zádech a skoro nedýchat, to bolesti na chvíli pominuly.

A protože „všechno zlé je k něčemu dobré“ - mohla jsem sledovat překrásné obrazce na tmavé obloze. Přímo nad mou hlavou se konalo defilé bílých, nadýchaných - přímo šlehačkových oblak, která se velmi pomalounku a líně přesouvala po obloze od severovýchodu směrem k jihozápadu. Odklonila jsem slunečník na stranu, abych co nejlépe viděla a s úžasem jsem pozorovala ty zajímavé obrazce a seskupení oblak. Jako první pomalu proplula čajová konvice, z níž se ještě linula pára ve shluku tří malých střapatých obláčků.

oblaka na oblozePoté se objevily dvě velké hlavy, natočené z profilu, které se dotýkaly vzájemně rty a pomalu jedna splynula s druhou. Vzápětí proplula nade mnou jižní část Skandinávie s Dánskem a severem Německa, dokonce vlevo se rýsovala Velká Británie a nad ní malý ostrov Shetlandy /odkud pocházejí pra-pra-předci mého drahého pejska - sheltie/.
Nemohla jsem se vynadívat a dychtivě jsem očekávala, co uvidím dále. Po několika obláčcích bez bližšího určení připlul velký lední medvěd, který se představil z profilu a něco kousal ve své zvednuté levé tlapce. Následoval velikánský bílý oblak, nahoře roztřepený, který ale svou spodní části skoro přesně kopíroval jižní Evropu u Středozemního moře - jasně bylo vidět štíhlou podlouhlou italskou botu, vpravo od ní Balkánský poloostrov s Chorvatskem, Černou Horou, Albánií až do Řecka, vlevo od italské boty, pak jižní Francie a Pyrenejský poloostrov, táhnoucí se až k Gibraltarskému průplavu a pod ním ještě kousek Afriky. Nemohla jsem uvěřit svým očím, sešmajdala jsem dolů do pokoje pro Atlas světa /a gel+prášek proti bolestem/ a znovu jsem zalehla k pozorování oblohy. Po chvíli se oblohou důstojně prošel velbloud jednohrbý, ležící kočka, stočená do klubíčka hned za ním a pak za chvíli cválající kůň. Načež dvě velikánská bílá oblaka svým tvarem i vzdáleností od sebe velmi připomínala Austrálii a Nový Zéland, jen asijské poloostrovy a ostrovy již nepřipluly. Pomalu se oblaka trhala a bylo jich stále méně, ještě jeden velmi připomínal slona se zvednutým chobotem, pak jsem na chvíli usnula.

Vzbudila jsem se opět po půlnoci a protože každé obrácení se na posteli velmi bolelo a pocítila jsem hlad, sešla jsem pomaličku dolů, lehce jsem povečeřela, namazala jsem si inkriminovaná místa gelem proti bolesti a do 4 hodin jsem opravovala plachtu z pergoly, ovšem snad ji už ani nenatáhnu, abych nepřišla o ty krásné noční zážitky? Nejenže si nedovedu představit, jak budu skákat ze židle na židli a vysoko nad hlavou natahovat a upravovat plachtu na kovovou konstrukci, ale - a to je hlavní důvod - pak bych viděla oblohu z úplně jiného úhlu a jen její malou část  a to by byla velká škoda. I když už nyní bývá v noci silná rosa se silnými kapkami, snad mi ještě ten velký slunečník dobře poslouží. Máme denní teploty už o hodně příjemnější, pouze mezi 28-25 st. a v noci bývá kolem 20 st., konečně začne příjemný slunný podzim, kdy už z posezení na slunci nebolí hlava a dá se hnědnout pomalu. Sice voda je už chladnější, ale ty pneumatiky na těle a zásoby tuku si s tím nějak poradí.

V dálce nad mořem se po ránu vytvořila hodně široká hradba nadýchaných šlehačkových oblak, která mi připomínala obrysy Nízkých Tater - pak se pomalu rozeběhla a plují líně po obloze. Projeli jsme s hafánkem naši obvyklou trasu  /já autem kolem borového lesíka - on se proběhne, vše si očichá, přečte vzkazy a pozdraví se s kamarády/ - jsem vlastně jeho motorizovaný doprovod  /něco jako u Závodu míru/, zatím bych tu trasu neušla ani se zaťatými zuby a trekingovými holemi. Dnes se budu věnovat květinovým truhlíkům a podzimním kytičkám, které jsem si včera přivezla z blízkého zahradnictví - tyhle budou krásně kvést po celou zimu. Ale budu muset pracovat pouze v sedě, to hnusné tělo mi větší aktivitu nedovolí. Naštěstí pračka i myčka byly pilné a pejskovi nevytřená podlaha nevadí.
Uvědomuji si, že mi vlastně to překrásné defilé bílých oblak na tmavé noční obloze docela umožnilo zapomenout na pronikavé bolesti při každém rychlejším pohybu  /zdá se ale, že můj mozek si z mého nedávného článku nevzal žádné ponaučení a hodlá mne nechat trápit i nadále!!!/.

MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásně popsáno,taky ráda pozoruji oblaka a všechno možné si v nich představuji....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkné poetické počteníčko.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
se mi nebe se zapadajícím sluncem, které jsem fotila na chalupě. Někdy i mraky před bouřkou, nebo hnané větrem, kdy se mění podle proudění vzduchu. Už aby zase bylo hezky a já mohla na chalupu.
Obrázek uživatelky
profil
článek mě pohladil po duši. Nádherně jsi to popsala. Já, od svého mládí, také často v létě pozoruji oblaka a mám velkou představivost.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles