Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 30.05. 2024
Dnes má svátek Ferdinand
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krtek obecný - Pryč s ním!

19. 06. 2012 | Zvířátka
Krtek obecný - Také vám líbezné zvířátko, podle kterého vznikla známá pohádka Zdeňka Milera, proměnilo zahrádku v měsíční krajinu? Řeč je krtkovi a o tom, jak se mu bránit.

Metod a tipů k odpuzování krtků existuje mezi zahradníky celá řada. Některé jsou účinnější, u jiných je spolehlivost omezená. Na počátku jakéhokoli boje s krtkem je třeba si uvědomit, proč tento malý černohnědý hmyzožravec do zahrádek tak rád chodí. Řada zahradníků vnímá projevy krtka velmi osobně, dokonce si toto zvíře personifikuje a dělá z něj terč své frustrace a potlačené agrese. Krtek ale není na rozdíl od člověka žádný egem opatřený mrzout, který by ryl v zahradě záměrně. Je řízen vrozenými pudy, které mu jako podzemnímu hmyzožravci velí hloubit nory a dutiny, nad nimiž tvoří hromádky.
V norách nejen přebývá, ale také loví hmyz.

Krtek obecný a zahrádka

Krtek obecný - Pryč s ním!Pozor, i když ryje krtek v záhonech, vždy hledá hmyz, nikdy mu nejde o zeleninu, květiny či ovoce. Zahrada je však místem bohatým na humus a živiny, takže je životním prostředím nejen pro zahradní plodiny, ale také pro plevele, škůdce a tisíce druhů organismů. Bezobratlé živočichy, především kroužkovce, hmyz a drobné obratlovce, krtek vyhledává jako zdroj potravy. Bohužel mu evoluce vypěstovala docela rychlý metabolismus, takže denně musí pozřít potravu vážící více než polovinu vlastní tělesné váhy. Přirozený hlad ho táhne do míst, kde je potravy nejvíce. Je jedním z článků potravního řetězce, na němž závisí organické fungování přírody.

Krtek obecný a likvidace

Zahrádkáři, mající bližší vztah k přírodě, by tak měli být těmi chápavými a vyhýbat se přímé likvidaci krtků. Ta je nejen nezákonná, ale navíc účinná jen dočasně. Zahubíme-li několik jedinců krtka, odstraníme konkurenci pro jiné krtky čekatele a uvolníme jim potravou lákající prostor, takzvanou ekologickou niku, kterou ihned obsadí z okolí, kde čekají na příležitost. A nekonečné hubení by bylo vzhledem k četnosti tohoto živočicha naprosto neúčinné.

Krtek obecný a odpuzování

Mnohem lepší je krtky trvale odpuzovat. Je to sice činnost nekonečná, ale když si zahradníci zvykli na to, že musejí každým rokem rýt, sít, hnojit, chránit rostliny před chorobami a škůdci, tak je pravidelné odpuzování krtka nemůže jako běžná součást hospodářského roku nijak zaskočit. Naprosto nejúčinnější je vycházet opět z biologie krtků. Mají velmi citlivý sluch a hmat, vadí jim tedy časté a silné vibrace včetně těch produkovaných zvukovými vlnami. Tohoto živočicha tak lze odehnat z pozemku vibračními odpuzovači. Na trhu je jich celá řada, jsou buďto poháněny bateriemi, nebo solárním panelem. Mívají tvar zapouzdřené tyče, která se téměř celá zapíchne do země. Vydává v ní nízkofrekvenční zvukovou vibraci, ta se šíří zemí a odpuzuje nejen krtky, ale mnohdy také hryzce a hraboše. Spolehlivě jedna vibrační tyč ochrání před krtkem kruhový pozemek s průměrem pět metrů. Pokud ale zahradník investuje do tyčí poháněných solární energií, odpadne dokupování baterií. Nejúčinnější a nejmodernější odpuzovače vydávají ultrazvukové vibrace. Ty fungují spolehlivě a navíc neruší člověka ani jiná zvířata na povrchu.

Krtek obecný - Pryč s ním!Mechanické vlny lze šířit zemí také pomocí PET lahve na kovové tyči. Tenká tyč se zapíchne do půdy a na ni se dnem vzhůru nasadí polyetylenová láhev, jejíž stěny lze prořezat a vytvořit z nich lopatky pro malý vzdušný mlýnek. Láhev se ve větru nepravidelně točí, poskakuje, klepe do tyče a ta šíří pozemkem odpuzující vibrace. Je to levná varianta odpuzování, ovšem méně estetická. Někteří zahradníci mají dobré zkušenosti také s pivními lahvemi. Ty se zahrabávají do země do dvou třetin hrdlem vzhůru. Láhev je dobré mírně naklonit, aby mohl proudící vzduch vydávat hvízdavý zvuk. Ten se opět šíří i pod zemí a krtkům vadí. Nevýhodou je, že lahví musí být na pozemku mnoho.
Krtek má také velmi citlivý čich, takže lze do jeho děr a nor vkládat silně páchnoucí materiál. Tady je ale dobré varovat před toxickými chemikáliemi.

Krtek obecný a další praktiky ničení

Někteří zahradníci vycpávají nory kusy hadru napuštěnými petrolejem či benzínem, jimiž jako jedovatými látkami zamořují zeminu a zahradník tak škodí sám sobě i dalším živočichům a rostlinám.

Mnohem bezpečnější je při pachové ochraně výsadba silně aromatických rostlin, které vylučují vonné látky i do půdy a které nemají krtci v lásce. Tyto rostliny je potřeba rozesít po celém pozemku a patří k nim aksamitník (afrikán), řepčík královský či pryšec křižmolistý. Někteří zahradníci vkládají do nor citronovou kůru, tvarůžky, kočičí výkaly či hadry s lidským pachem. Krtci se sice takto pachem kontaminovaným místům vyhýbají, ale čichová odpuzovadla tohoto druhu je potřeba často obnovovat, a to na mnoha místech, což je unavující a pro zahrádkáře pracné.

Ať už zvolíte kteroukoliv z metod, nebo jejich kombinaci, přejeme vám, abyste svou úrodu před krtky spolehlivě uchránili.

pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík milovala jsem Krtečka v kalhotkách - tohle zvířátko se mu vůbec nepodobá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles