Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Les dětem prospívá víc, než jste možná tušili

17. 06. 2020 | Výchova
Čím to je, že se po procházce lesem cítíme tak dobře? Může za to hlavně ionizovaný vzduch a také fytoncidy – „rostlinná antibiotika“. Les nás dokáže zklidnit i nabít energií. Zároveň poslouží jako jedna velká přírodní herna a tělocvična. Proto čím častěji sem s dětmi vyrazíme, tím víc uděláme pro jejich (i své) zdraví.

Víc energie a lepší imunita

Spolu s pobytem u moře, v horách nebo v blízkosti vodopádu je les místem, kde dýcháme ionizovaný vzduch, který vzniká reakcí kyslíku s vodními párami. Ten je považovaný za významný zdroj energie pro lidský organismus a má vliv na naši výkonnost, spánek, paměť a koncentraci. V lese na nás působí i fytoncidy – tzv. rostlinná antibiotika, jimiž se stromy brání proti škůdcům. Pouhé dvě hodiny strávené v lese tak podle odborníků posilují imunitní systém, dodávají nám energii, odbourávají úzkost a snižují stres. V Japonsku v roce 1982 dokonce zařadili tzv. Šinrin-joku, tedy cílený pobyt v lese a jeho vnímání všemi smysly, jako jedno z preventivních opatření, které mělo podpořit zdravější životní styl obyvatelstva.

děti v leseJistější chůze v terénu

Les je významný pro lidské zdraví a dá se také využít jako skvělá herna a tělocvična. Děti se tu naučí běhat po nerovném terénu, „chytře“ padat, házet a chytat šišky, přeskakovat pařezy, cvičí se v postřehu, zdokonalují si rovnováhu při chození po padlých kmenech stromů i prostorovou orientaci. Ono to všechno vypadá jako samozřejmost, ale dnešním dětem vyrůstajícím v městě a pohybujícím se po betonových chodnících dělá často velký problém právě chůze po nerovném terénu. Hlavně předškolní městské děti nezvládají terén s kořeny a kamením, neustále zakopávají a padají.  

Lesní škola

Nejen v lese, ale kdekoli v přírodě se děti také učí vnímat prostředí, kde se pohybují, a zjišťovat, jak na ně působí. Poznávají tak vlastní tělo a jeho potřeby. Stokrát jim můžete doma říkat – když ti bude zima, vezmi si čepici … Musí se o tom přesvědčit na vlastní kůži, zjistit, co to je zpotit se nebo promoknout, a naučit se podle toho chovat. Většinou se vracíme z lesa s nějakým netradičním listem, plodem nebo houbou, jejichž původ pak děti hledají v atlasech nebo na internetu. Při našich výletech si povídáme o životě zvířat i rostlin, ale řešíme i úplně obyčejná témata běžného života. Jsem přesvědčená, že takhle společně a aktivně strávené chvilky jsou tím nejlepším, co můžeme jako rodiče dětem dát.

Zdroj, foto: Juklik.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !