Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lesní chrám

23. 09. 2021 | Vaše příběhy

Brázdím lesy už hezkých pár let. Nachodil jsem spousty a spousty kilometrů, vyšel nemálo kopců, přebrodil několik řek, přeskákal řadu potoků a nasbíral velké množství hub, malin, jahod a borůvek. Něco jsem rozdal, něco zkonzumoval a něco mám ještě v mrazáku.

Co je mi xy let, za svůj život jsem se setkal s mnohým. Uvědomuji si ale nový trend, který ani já, pamětník, neznal. Poslední dobou v našich lesech nalézám to, co tam nepatří. Jistě, vždy se v lese válely odpadky, lahve a sklenice od nezodpovědných návštěvníků. Poslední dobou ale někdo snad do lesa vynáší svůj šatník. Že by mu došly skříně?

A tak prosím lidi, co do lesa vcházejí: „Prosím vás, lidé, opravdu si zkontrolujte, v čem do lesa vcházíte, a hlavně to, v čem les opouštíte!“

Já si do lesa nepřišel doplnit svou garderobu, přestože jsem nedávno našel dokonce nepoužitá balení spodního prádla i s visačkou, nechci ani doplnit vybavení své domácnosti o mikrovlnky, rádia, hračky, židle, křesla, gauče apod. A pochybuji, že to má někdo jinak. Že by místo do butiku zamířil rovnou do lesa? Jen pár měsíců fotím mimo hub, srnek a zajíců i podprsenky, kalhotky, trenýrky a další svršky, které tu „člověk“ zanechal. Při představě, že by něco takového dělaly srnky, zajíci, medvědi, vlci nebo divoká prasata mi vstávají vlasy na hlavě. Á propos, divoká prasata… Není tím největším, nejšpinavějším a nejhloupějším prasetem často právě člověk? Ničí to, co sám nevytvořil, úmyslně, systematicky a opakovaně. A je to právě člověk, kdo se pak hádá, nadává a stěžuje si, že se k nám chová příroda macešsky. Bouřky, zemětřesení, tornáda, potopy, nebo naopak sucha, to je to, co ho rozčílí.  

Ale co by řekl, kdyby příroda vnikla k němu do obýváku, odložila si tam plechovky od sardinek, shnilé potraviny a třeba gauč, z kterého lezou péra? Sotva by po této návštěvě uklidil, byla by tu zase, aby si odložila spoďáry a podprsenky, roztrhané čepice a ušmudlané gatě. Člověk se bez přírody neobejde, to je jasné. Na rozdíl od toho příroda tu byla dávno před člověkem, a pán tvorstva jí nikterak nechyběl. A tak se vy, co toto děláte, chytněte za frňák a jděte do sebe. Protože když ne vaše děti, tak vnoučata, pravnoučata a ty po nich vás jednou proklejí. Nežijeme jen teď a po nás potopa! Po nás přijdou další, naše krev, naše pokračování, a mělo by nás zajímat, do čeho přijdou a jak se jim tu bude žít.

Ve stejnou dobu, jako jsem začal fotit to, co člověk v lese po sobě zanechal, jsem začal pomaličku les uklízet. A přidali se i jiní. Občas potkám mladé, starší i kmety, jak s sebou nesou pytle s odpadky, které nasbírali po druhých. Velice mě těší, když potkám celé rodiny i s dětmi. To je příklad hodný následování! Nemusíme přece naše potomky učit jen hrát počítačové hry, konzumovat nezdravá jídla, vulgárně mluvit, nadávat a dělat z naší planety veřejnou skládku? Můžeme jí prospět, a tím získat dobrý pocit a nachystat něco krásného pro naše potomky.

A proto doporučuji všem svým známým, aby si do lesa k nožíku na houby, košíku, kyblíkům na borůvky apod. brali i pár drobností, které se jim vlezou pohodlně do kapsy. Když si každý vezme s  sebou pár igelitových pytlů nebo tašek a gumové rukavice, bude na světě o chloupek lépe. A když to udělá opravdu každý, budeme proti těm lumpům a „prasátkům“, co do lesa odkládají vše, co nechtějí, v přesile. Možná se pak i oni zastydí a nebude jim na obtíž vzít s sebou domů nebo do nejbližšího kontejneru např. plechovku od rybiček či lahev od nápoje. Když je dokázali donést do zeleného chrámu lesa plné, jistě jim zbude ještě dostatek sil, aby je vzali zpět prázdné.

Už se těším opět do lesa. Doufám totiž, že uvidím ty uvědomělé a smetiště z našich lesů bude pomalu mizet.


PS: Nepíšu proto, abych byl chválen, ale proto, že mám přírodu rád a sám na ten nepořádek skutečně nestačím. Stačí mi, když se ke mně přidají další, a hlavně ubydou ti, kteří páchají v lese zlo. Určitě všichni nezmizí, ale každý kousek mínus a každý dobrovolný uklízeč plus, budou pro les a přírodu přínosem. Děkuji.


čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lesní chrám:

Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
Lesní chrám
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také mě vadí v lese nepořádek,já nevyhodím venku ani papírek od cukroví a učím to i vnoučata
Obrázek uživatelky
profil
Taky mne udivuje, co vše lidé v přírodě nechávají...
Obrázek uživatelky
profil
Taky mne udivuje, co vše lidé v přírodě nechávají...
Obrázek uživatelky
profil
nemá smysl k němu víc psát. V článku je vše.
Také jsem názoru, že když je člověk schopný nést si v batohu plnou láhev džusu, tak by měl být schopný zpět odnést tu prázdnou tam, kam patří a ne ji zahazovat do lesa.

Bohužel mezi námi pořád žije tolik nevychovanců, které to nenaučíte.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek .Plně vystihující naši společnost.Kam jsme se to ve svém chování až dostali?Jen si zkuste někoho napomenout.Jedna moje zkušenost.Na lavičce n lese popíjeli chlapi pivo.Když vypili.lahve rozbili.Na můj dotaz ,proč to dělají,jsem dostala odpověď,že proto,aby ji někdo nesebral a nevrátil do obchodu.Asi by se obohatil.Co můžete na to povědět?Těžké.Když odešli,sklo jsem posbírala a dala do koše,který byl poblíž lavičky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles