Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Leváci to mají ve světě praváku těžké

20. 08. 2019 | Zajímavosti
Historie se s nimi nemazala. Byli pronásledovaní i utlačovaní. Přitom jsou často nadprůměrně inteligentní, tvořiví a mezi slavnými o ně není nouze. Řeč je o levácích a  Mezinárodním dni leváků (připomínáme si ho každoročně 13. srpna), který má být oslavou unikátnosti a jinakosti, ale také připomínkou, jaké výhody a nevýhody s sebou leváctví přináší.

Nástrahy pravostranného světa

Mezinárodní Den leváků vyhlásil už v roce 1992 anglický levoruký klub, The Left-Hander's Club. I přesto, že praváci žádný svátek nemají, nemusí levorukým kolegům příliš závidět. Hodně činností je totiž pro lidi s dominantní levou rukou daleko obtížnější.

Velké potíže dělají levákům zejména konstrukční řešení spotřebičů a nářadí. Například dvířka pračky se otevírají na levou stranu, aby při vkládání a vyndávání prádla nezavazela, bohužel jen pravákům. A problémy mohou působit i bezpečnostní tlačítka. Třeba u vrtačky bývá umístěné tak, aby pravák mohl přístroj jednou rukou držet a zároveň mačkat pojistku. Levák ke stejnému úkonu potřebuje ruce dvě.

levákBýt fotografem pro leváka také není zrovna jednoduché. Držení fotoaparátu i jeho ovládání včetně tlačítka spouště jsou totiž navržené primárně pro pravou ruku. A problémy způsobují i mnohem prozaičtější náčiní, jako jsou obyčejné nůžky, otvírák na konzervy, škrabka na brambory nebo řadicí páka v autě.

Jistou nevýhodu mají leváci i v hudební branži, kdy u většiny nástrojů hraje důležitější roli pravá ruka. Levorucí muzikanti tak mají většinou omezený výběr, při kterém často sáhnou po kytaře. Ta se dá koupit i ve variantě pro leváky nebo ji, stejně jako třeba Kurt Cobain či Jimi Hendrix, jednoduše převrátí vzhůru nohama.


Písmo je pro leváky těžký oříšek

Potížím se leváci nevyhnou ani ve škole, zejména když se učí psát. Hlavní viník je přitom samotné písmo, které leváky jasně diskriminuje. Problém je nejen v jeho náklonu, ale také v tom, že ubíhá z leva doprava. Leváci tak před sebou text musí nepřirozeně tlačit a nemohou si kontrolovat, co po sobě na papíře zanechávají. Nejtěžší je to – pochopitelně – v samotných začátcích, teda pro předškoláky a školáky. Ve věku 5-6 let je přitom už možné rozpoznat, či bude dítě levák anebo pravák. Děti, které mají dominantní levou ruku by měly do rukou dostávat pomůcky, které jim mohou osvojování si písma značně ulehčit.

Mezi slavnými o leváky není nouze

Někteří odborníci jsou přesvědčení o tom, že leváctví jistým způsobem podmiňuje nadprůměrnou inteligenci a kreativitu. Zatím sice neexistují uspokojivé vědecké důkazy, avšak díla osobností, jako jsou da Vinci, Newton, Mozart, Einstein či Hendrix o pravdivosti této teorie mohou něco vypovídat. 

Politici: Julius Caesar, Jana z Arku, Ludvík XVI., Mahátmá Gándhí, Bejnjamin Franklin, Princ Charles, Winston Churchill, Fidel Castro. Leváci byli i tři američtí prezidenti – Ronald Reagan, Bill Clinton a George Bush.
Spisovatelé a filozofové: Herbert George Wells, Friedrich Nietzche, Lewis Caroll, Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, Franz Kafka.
Průmyslníci a obchodníci: Hendry Ford, David Rockefeller, John D. Rockefeller, Bill Gates.
Skladatelé: Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Niccolo Paganini, Robert Schumann, Sergej Prokofjev, Sergej Rachmaninov.
Sportovci: John McEnroe, Martina Navrátilová, Pelé, Monica Selešová, Diego Maradona, Mike Tyson, Rafael Nadal.

Zdroj, foto: Stabilo



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !