8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Má cesta vlakem

26. 12. 2019 | Vaše příběhy

Cestovala jsem vlakem za rodinou. Nastoupila jsem a hledala si místo. Hned u vchodu do vagónu jsem si všimla invalidního vozíku a na něm starého muže. Sedla jsem si hned přes uličku. Po celou cestu jsem pozorovala muže. Byl zřejmě i duševně postižený. Bylo zřejmé, že necestuje sám, ale jela jsem už asi čtyřicet minut, a nikdo se k muži nehlásil. Muž pospával, a když ho něco vyrušilo ze spánku, rozhazoval rukama a vydával nesrozumitelné zvuky. Je možné, že by mužův doprovod byl tak dlouho na toaletě, nebo se vydal třeba hledat průvodčího?

Vlak vjížděl do cílové stanice, kam jsem cestovala, muž na vozíku pospával a stále byl sám. Chtěla jsem vystoupit, ale uvědomila jsem si, že ho tam nemůžu jen tak nechat. Průvodčí byl ve vedlejším vagoně, a tak jsem ho zavolala.

„Ten pán je tady sám,“ řekla jsem.

Průvodčí zapřemýšlel, a pak si vzpomněl, že s vozíkem do vlaku pomáhal nějaké staré paní. Paní tam ale nebyla. Muže se nám podařilo probudit, ale kloudnou větu jsme z něj nedostali.

„No nic, vysadíme ho a zavoláme policii,“ rozhodl průvodčí a zavolal si svého kolegu.

Jakmile stál vozík i s mužem na perónu, přiběhla k němu stará uplakaná paní.

„To je ta paní, které jsem s vozíkem pomáhal,“ řekl průvodčí. Žena se ihned vrhla k muži a žádala průvodčího, aby nikoho nevolal.

„Vy jste ale toho pána nechala ve vlaku!“ spustila jsem na paní zhurta pro změnu já.

Paní se rozplakala ještě víc. A pak nám vyprávěla, že muž na vozíčku je její manžel.

„Dokud měl problém s psychikou, tak to ještě šlo. Došel si aspoň na záchod. Ale pak přestal chodit a vy nikdo nevíte, jaké to je mýt ho, přebalovat, otáčet, aby neutrpěl proleženiny. A on mě často i bije. Neví o tom, chudáček. Už jsem to nezvládala se o něj sama starat.“

Ano, paní se chtěla muže takto nestandardně zbavit. Jakmile se ale rozjel vlak, když ona vystoupila, hnulo se v ní svědomí. Vyhledala své známé a nechala se jimi dopravit autem do cílové stanice.

„Já ho mám přece jenom ráda. Leccos jsme spolu zažili,“ plakala žena.

Muž na vozíku se hloupě usmíval, neuvědomoval si melu kolem sebe.

 

Jak jsem se později dozvěděla, až poté přátelé ženě pomohli. Vyhledali s ní příslušné úřady, vyřídili pečovatelku, která staré paní pomáhala i finanční příspěvek. Díky tomu mohl muž dál žít doma u své ženy a nebyl odkázán na ústav.

 

Je smutné, že v dnešní době člověk často skončí bez pomoci, na kterou má nárok. A nebýt toho, že  žena už péči sama nezvládala a  udělala nepředloženost, že muže ve vlaku nechala, kdo ví, jak dlouho by se ještě trápila sama.


Osov - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Má cesta vlakem:

Má cesta vlakem
Má cesta vlakem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
smutný příběh..my jsme měli v ulici nemocného pána, který nepoznával svoji manželku...měla s ním těžký život
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek,ale smutný příběh.Stáří je v mnoha případech smutné.
Starat se o starého,nemocného člověka je velmi těžké nejen po stránce fyzické,ale hlavně psychické.Každý to nezvládá.Také hodně lidí zapomíná co rodiče pro ně udělali.A starat se nechtějí.Znám dost takovýchto případů.Ale neodsuzuji lidi,kteří dají své rodiče do Domu s pečovatelskou službou a své rodiče pravidelně navštěvují.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles