Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 12.06. 2024
Dnes má svátek Antonie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte nepoužívaný mobil? Zpeněžte ho!

18. 11. 2007 | Vaše příběhy
Máte nepoužívaný mobil? Zpeněžte ho! Zní to jako jedna z těch laciných reklam, ale myslím si, že to není špatný způsob, jak se zbavit nepoužívaného mobilu.

Při brouzdání internetem se mi dostal pod ruky zajímavý článek o recyklaci mobilních telefonů. Tuto kampaň vede společnost, která zajišťuje po ČR sběrná místa pro elektroodpad. Použité mobily i baterie lze vrátit i na některé prodejny.

Ptáte se proč toto snažení? Také jsem na to byla zvědavá. Ve stručnosti můžu říct, že na výrobu mobilů a hlavně baterií se používá obrovské množství drahých kovů a dalších surovin. Opětovné použití součástí a materiálů z nepoužívaných mobilních telefonů je mnohonásobně levnější a úspornější a přátelštější k životnímu prostředí.

Pro zajímavost uvedu citaci článku Jana Lodla ze dne 8.11.2007:
nepoužívaný mobil „Pro představu: z pěti milionů nepoužívaných tuzemských mobilů by mohlo být recyklováno až 120 kg zlata, 45 kg paladia, 1 250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií by šlo znovu získat na 19 000 kg kobaltu,“ sdělil David Beneš, který recyklaci mobilních telefonů zajišťuje.

„Například právě výroba baterií z roční celosvětové těžby kobaltu spotřebuje celých 15 %. V případě těžby zlata a stříbra zhruba 3 % objemu směřují na výrobu mobilů, u palladia jde dokonce až o 12 % objemu těžby. Navíc při získání mědi recyklací dochází až k 87% úspoře elektrické energie oproti její výrobě z vytěžených rud."

Na začátku jsem uvedla, že můžete svůj nepoužívaný mobil zpeněžit. Každý, kdo odevzdá starý mobil, tak dostane poukázku v hodnotě 200 Kč na nákup nového mobilu nebo příslušenství. Na jeden nákup jde použít až pět poukázek. Tak kdo máte tu možnost, tak toho využijte. Tato kampaň běží jen do konce ledna 2008. Taková sleva na mobil není špatná.

Tynka
Chytrá Žena – čtenářka




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky se mi tento článek líbil,snad u nás to bude,jen jsem chtěla nový mobil dceři k vánocům,ale když ji starý seberu,bude o tom muset vědět,protože na intr musí mít sebou.Tím pádem bude u nás ježíšek dříveSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prosím pěkně a KAM S NÍM- TZN. KAM HO ODNÉST TEN VYŘAZENÝ- tŘEBA U NÁS JSME MALÉ MĚSTEČKO A TAK NEVÍM ZDA JSOU VŠICI INFORMOVÁNI O TÉTO AKCI. dĚKUJI
Obrázek uživatelky
profil
Bola by som rada, keby taká akcia prebiehala aj na Slovensku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles