Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojení chrání před rakovinou prsu

11. 06. 2009 | Kojení
Kojení je jedním z důležitých faktorů, které mohou ženy ochránit před rakovinou prsu. Lékařům sice není přesně jasné, proč se tak děje, ale jedno je jisté: ženy, které své děti kojily, jsou rakovinou prsu ohroženy mnohem méně než ženy nekojící. S délkou kojení (a počtem dětí) se navíc riziko nádorového onemocnění dále snižuje.

Pro získání přesnějších informací o vztahu kojení a rakoviny prsu odborníci porovnávali zkušenosti s kojením u 50 000 žen, které rakovinou prsu onemocněly, se zkušenostmi dvojnásobného počtu zdravých žen.

Čím déle ženy v průběhu života kojily, tím menší u nich byla pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prsu. Aby výsledky opravdu vypovídaly o tomto vztahu, bylo zapotřebí vzít v úvahu i další faktory: věk žen, zda jsou již v menopauze, jejich etnický původ, počet narozených dětí, věk při prvním porodu.

I po započtení těchto údajů dokázal rok kojení snížit riziko rakoviny o více než čtyři procenta. Narození dítěte snížilo riziko o dalších sedm procent.

Kojení - Každé dítě se počítá

Kojení chrání před rakovinou prsuPřestože se tato čísla mohou zdát nízká, je nutné vzít v úvahu, že rakovina prsu je velmi časté onemocnění. Prodloužení kojení každého dítěte o půl roku by tak jen v Británii snížilo výskyt rakoviny prsu o tisíc případů ročně.

Kojení je také jedním z důvodů, proč je v rozvojovém světě výskyt rakoviny prsu mnohem nižší než ve vyspělých státech. V zemích třetího světa mají ženy více dětí a každé z nich také kojí mnohem déle než ženy v Evropě a Americe.

Kojení - Japonský recept na dobré zdraví

Zajímavá situace je v Japonsku, kde kojí plných 90 procent žen. Výskyt nádorů prsu je zde také mnohem nižší než v ostatních rozvinutých státech. A to i přesto, že se Japonsko svým životním stylem i standardem západním zemím podobá. Zpravidla to bývá vysvětlováno tradiční japonskou zdraví prospěšnou stravou. Svůj význam ale mohou mít i kulturní odlišnosti a prodloužená doba kojení.

Poznatky o prospěšnosti kojení jsou významné nejen pro prevenci nádorů prsu a pro hodnocení rizika jejich vzniku, ale i pro boj s tímto zhoubným onemocněním. Hlubší poznatky o příčinách nádorového bujení prsu totiž mohou pomoci při vývoji nových léků.

Zdroj: Léčba-rakoviny.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ze by se u nas kojilo malo. Ze se da sunar koupit na kazdem rohu, beru jako pozitivum, prece rodice nebudou behat po celem meste se rvoucim hladovym ditetem v naruci, kdyz jim doma dojde. Naopak se mi zda, ze se u nas koji oproti jinym evropskym zemim dost. A to diky socialnimu systemu, ktery tu zaplatpambu jeste funguje. Nikde v evrope neexistuje trileta materska. Vetsinou je to par tydnu po porodu a pak honem sehnat chuvu, nakoupit umelou vyzivu a zpatky do prace. Mely bychom za to byt rady..
Obrázek uživatelky
profil
ja prvniho kluka kojila 3roky a 1mesic kdybych neonemocnela tak nevim ak bych ho dlouho kojila.Ted mame doma zase 28 mes. kluka zatim je porad kojen take sem moc zvedava jak dlouho to vydrzime s kojenim.
Obrázek uživatelky
profil
Moje švagrová kojila malého dva roky.A měsíc po jeho třetích narozeninách umřela.
Obrázek uživatelky
profil
šKODA žE NEMÁM KOHO KOJIť
Obrázek uživatelky
profil
první dítě jsem kojila 11 měsíců, druhé jen měsíc - kvůli stresu jsem mlíko ztratila,. maminka mi na rakovinu prsu umřela, to mám vyhlídky ...Smajlík ještěže pravidelně chodím na kontroly a mamograf
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles