Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úvahy o těhotenství

29. 09. 2008 | Těhotenství
Chcete-li, aby vaše těhotenství probíhalo co nejlépe, přemýšlejte o něm předem. Můžete včas podniknout opatření, která zvýší nejen možnost otěhotnění, ale i pravděpodobnost, že se narodí zdravé, dítě. Ideální je plánovat těhotenství alespoň tři měsíce před početím. Vývoj dítěte může být nejvíce ovlivněn během několika prvních týdnů, kdy dosud nevíte, že jste gravidní. Udržujte se proto v kondici a dobře jezte: tím zajistíte vše pro výživu a ochranu svého nenarozeného dítěte.

Mohou se vyskytnout i další okolnosti, například rizikové pracovní podmínky, které mohou poškodit zdraví vašeho dítěte, popřípadě zjistíte, že jste nebyla očkována proti zarděnkám. Plánované těhotenství vám poskytne dostatek času ke zvážení všech rizikových faktorů a k jejich odstranění.

TěhotenstvíKOLIK VÁŽÍTE?

V ideálním případě by žena měla alespoň šest měsíců před otěhotněním vážit normálně s ohledem na výšku, takže máte-li hodně nad váhu nebo pod váhu, navštivte lékaře, který vám poradí, co dělat. Pokud tyto problémy nemáte, nedržte nikdy během těhotenství nějaké diety, mohla byste své dítě ochuzovat o živozně důležté živiny.

JÍTE ZDRAVĚ?

Vaše naděje na otěhotnění a narození zdravého dítěte se zvýší, jestliže se dobře stravujete, jíte pravidelně, pestrou stravu
a dostatek čerstvé, hlavně syrové zeleniny a ovoce.

KOUŘÍTE NEBO PIJETE?

Jakmile jste se rozhodli mít dítě, měli byste oba ihned přestat kouřit a pít, protože tabák a alkohol mají nepříznivý vliv na plodnost u muže i ženy a mohou rovněž škodit rostoucímu plodu.

UŽÍVÁTE KYSELINU LISTOVOU?

Kyselinu listovou (vitamín, který brání vzniku některých vrozených vad, například zadního rozštěpu páteře) začněte užívat již v době, kdy chcete otěhotnět.

ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ

Na základě výzkumů bylo prokázáno, že zvýšením příjmu kyseliny listové lze zabránit rozštěpu páteře až v 70 procentech případů.
Přírodním zdrojem kyseliny listové je sytě zelená listová zelenina (špenát a brokolice), některé druhy ovoce (zejména citrusové plody), luštěniny (bílé fazole a cizrna), pšeničné klíčky, droždí a vaječné žloutky. Snažíme se jíst zeleninu čerstvou nebo jen mírně uvařenou v páře. Kyselina listová se také přidévá do některých výrobků z obilnin, například do mouky, rýže, těstovin a snídaňových obilných směsí.
Jenom přírodní zdroje však nestačí. Chcete-li mít jistotu, je lepší začít kyselinu listovou užívat jako doplněk výživy od okamžiku, kdy přestanete používat antikoncepci. Určité množství kyseliny listové obsahují často také multivitamínové tablety, ale v malém množství, které prevenci vrozených vad nezaručuje. Ke snížení rizika zadního roštěpu páteře je třeby užívat 400 mikrogramů kyseliny listové jednou denně. Pokud jsete již měla dítě s nějakou vadou nervové trubice, existuje zvýšené riziko i pro další děti.
V takovém případě lékař doporučí vyšší dávku kyseliny listové (4 miligramy denně).



Torta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
no a tady clanek potvrzuje tvrzeni druhych,doktoru.
Bohuzel mam podvahu a nedari se mi pribrat a tak mi doktori nedoporucuji otehotnet,nevim presne proc,ale asi vedi proc to rikaji.Je mi 26let a tak musim nejdriv pribrat a pak se pokusit o dite,jenze pribrat se snazim uz 5let
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, jelikož se už o mimčo snažíme 4 měsíce a stále se nám nedaří. Tento článek mě velice zaujal. Budu vyhledávat kyselinu listovou, tak snad nejdu s křížkem po funuse, když by se měla užívat po vysazení HA.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, tohle téma mě zajímáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles