Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje první výdělky

7. 02. 2016 | Vaše příběhy

Myslím, že každý z nás už v dětství narazí na to, že peníze svým způsobem vládnou světu, že se je víc hodí mít než nemít. Znáte to, jako dítě moc peněz nemáte a máte také potřeby, např. nanuka, kolotoč, … U spousty dalších věcí (např. jídlo, pití, bydlení, ošacení) nevnímáte, že jsou také za peníze. Koneckonců od toho má většina dětí rodiče. Potřeba peněz se objeví ve chvíli, kdy chcete něco navíc. Obvykle je to něco, co rodiče vyhodnotili jako nepodstatné.

Jako děti jsme s bráchou mohli přijít k penězům velmi malým množstvím způsobů. Ano, bylo tu kapesné. Pak jsme si mohli zkusit říct rodičům. Babičky s dědečkem také občas něco podstrčili. Ale kde vzít, když nic z toho nešlo využít.

První vzpomínka, kdy jsem zoufale potřebovala peníze, je zhruba asi z mých pěti možná šesti let. Mám pocit, že jsem ještě ani nechodila do školy. Potřebovala jsem nutně papírovou vystřihovánku panenky, stála pár halířů a já je neměla. Rodiče v práci a tak jsem utíkala za babičkou. Připadalo mi vhodnější říct babičce než dědečkovi. Ovšem babička byla na nákupu a já zastihla jen dědečka. Děda viděl, že jsem smutná a tak ze mě vytáhl proč. Když jsem mu to vysvětlila, začal se smát, dal mi korunu a poslal pro vystřihovánku. Ještě mi i zbylo.

první výdělkyOd té doby jsem věděla, že je dobré mít nějaký výdělek, který bude jenom můj. V podstatě jediný přípustný způsob, jak si přivydělat, bylo odnést něco do sběru. Téměř vždy to byl starý papír. Byla to dřina. Ale stálo to za to. Uznávám, že jsme tohle s bráchou dělali nepravidelně. Obvykle v době, kdy se objevil ve městě kolotoč a my si chtěli užít víc, než na kolik nám dali rodiče. Tento způsob výdělku byl velmi pozitivně hodnocený i ve škole. Nosili jsme sběrovému referentovi lístečky a ten je lepil do sešitu, třída ve sběru soutěžila. Pomáhali jsme národnímu hospodářství.

Ani nevím, kdo z nás dvou, já nebo bratr, přišel na to, že výdělku lze dosáhnout mnohem snáze. Přes silnici před domem tekl potok a lidé do něj z mostu házeli drobné. Vzali jsme gumáky a šli ty drobné vybírat. Za chvilku jsme nasbírali dostatek na nanuk a pár sladkostí. Gumáky jsme odnesli domů a šli utrácet. Užili jsme si to suprově a tak nás napadlo, proč si to neužít ještě více.

Když jsme šli podruhé pro gumáky, tak maminku zjevně zajímalo, co budeme dělat. Stačilo se kouknout z okna a bylo to jasné. Asi tušíte, že jsme dostali zákaz „našeho podnikání“. Přeci děti ze slušné rodiny nebudou dělat ostudu. A přitom to byl tak skvělý podnikatelský záměr a bez nákladu, časově nenáročný. Vrátili jsme se ke společensky přijatelnému sběru papíru.

V osmé třídě základky jsem náhodně objevila mnohem lukrativnější sběr než starý papír. Čekali jsme s maminkou ve frontě v lékárně na léky pro babičku. Na stolečku se tam válely letáčky. V té době to byla velmi neobvyklá věc. Možná jsem dokonce viděla leták poprvé v životě. A tak jsem si to z nudy přečetla. Ona to byla reklama na sběr léčivých rostlin. Probíhalo to tak, že usušené byliny byly poslány do sběrny, kde je zvážili, vyhodnotili jakost a poštovní poukázkou poslali peníze. Při prohlédnutí ceníku za první jakost bylin mě hned zaujal lipový květ 100 Kč za kilo. To byla bomba. Ostatní rostliny byly oproti lipovému květu za pár šupů. A tak jsme začaly s kamarádkami sbírat a sušit. Poštovné bylo pár peněz a člověk se na výdělek načekal. Výdělky byly ovšem slušné. Taky jsme pochopily, že je vhodnější sušit pampeliškový kořen než sbírat lipový květ. Kamarádky to po čase přestalo bavit a já ještě nějakou dobu pokračovala. A pak jsem přestala taky. Když jsem to dělala sama, nebyla to taková legrace.

Myslím, že bylo fajn poznat už v dětství, že když se člověk snaží, může mít něco víc než ti ostatní. A občas jsem si jako dítě při vydělávání peněz užila i legraci.


Dana12345 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Taky takSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný příběh SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
my jsme chodili na heřmánek, ale to byla pruda, jako větší už na šípky, hezky přibývaly a bylo to fajn
Obrázek uživatelky
profil
já taky sbírala, ale jen pár hluchavek do školy a šípkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme jako školáci sbírali byliny - bylo to povinné - na prvním stupni 4 dkg suché hluchavky, ostatních bylin 1kg a na druhém bylo té hluchavky 7 dkg. Kdo neodevzdal, tak byl na černé listině. Výdělek šel škole. Dnes moje děti sbírají taky, ale je to dobrovolné. Výdělek jde taky škole. Mladší dceru to baví, tak sbírá, zabaví se tím a aspoň nevymýšlí ptákoviny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles