Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na lovu

26. 09. 2021 | Vaše příběhy

Odjakživa mě fascinovali motýli. Barevná stvořeníčka, která člověku neubližují, sají nektar květů a jsou tak něžní a krásní, že člověku musí zpříjemnit den, ať se cítí jakkoli. Motýli tvoří druhý největší řád hmyzu, hned po broucích. Zjistila jsem, že je najdeme úplně na celém světě, vyjma Antarktidy. Na celém světě jich je kolem 180 000 druhů.

 

Na naší zahradě nikdy nebylo motýlů dost. Když jsem se s dětmi chtěla pokochat jejich křehkou krásou, barevností a ladností, museli jsme vyjít na louku u přehrady, která je sice blízko, nemáme ji ale přímo pod oknem. Toužila jsem, abych je měla blíž a při pouhém pohledu z okna by se míhali v barevném reji a rozveselili mi den. A tak jsem zakoupila komuli davidovu neboli motýlí keř. Koupila jsem hned čtyři kousky a vysadila je na slunném místě zahrady. Pro motýly je neodolatelná jeho vůně, navíc je nápadně kvetoucí keř velmi krásný. Vyřešila jsem tak dvě starosti jednou ranou. Zahrada se stala ještě krásnější a do naší zahrady se nastěhovala spousta motýlů. Když mám čas, vycházím tak před dům na lov beze zbraní, pouze s fotoaparátem.                                             

Motýlí keř pochází z Číny a evropské zahrady zdobí něco přes sto let. Zjara se keř obalí tmavozelenými listy, vonné a nápadné květenství se pak objevuje v červenci. Až 50 cm dlouhé klasy květů skoro ihned přilákají roje motýlů, kteří v jeho blízkosti setrvávají až do září, kdy keř pomalu odkvétá. Hned je svět veselejší a barevnější.

Na komuli davidově jsem už zahlédla i vzácnější druhy motýlů. Její vůně je totiž pro motýly natolik přitažlivá, že zavítá i vzácnější návštěva.

Pěstování motýlího keře není nijak náročné. Musela jsem ho ale vysadit na světlé a slunečné místo. S keřem jsem byla tak spokojená, že jsem dvě sazenice koupila i své mamince, která bydlí v paneláku. I před ním se fialově kvetoucí keř krásně vyjímá a láká barevné motýly.

„A já si myslela, že snad u nás ve městě motýly ani nemáme,“ řekla mi maminka při minulé návštěvě.

Keř a jeho návštěvníci zpříjemňují tak život i lidem v paneláku. Přestože si zvířátko někteří nemohou dovolit, mají své krásné, barevné motýly na dosah ruky.

Už se těším, až po zimě, která není zase tak daleko, opět keře rozkvetou a přilákají barevná štěstíčka, která ulovím svým fotoaparátem.


Smisekzluk - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Na lovu:

Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
Na lovu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jsem si vypěstovala sama z větvičky. Sice keřík ještě není moc velký, ale kvetl
Obrázek uživatelky
profil
krásný nápad a nádherné fotky..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
za zajímavý článek a krásné fotky, které mě pohladily na duši.Smajlík

Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné fotky.
Nikdy jsem o tom keři neslyšela. Zase budu chytřejší a také si ho zkusím někde sehnat.
Obrázek uživatelky
profil
TAKÉ HO mám na zahradě ,dostala jsem sadičku od kamarádky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles