Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náš zákazník, náš pán

27. 12. 2020 | Vaše příběhy

Šel jsem, jako pravidelně, nakoupit do našeho supermarketu. Vybral jsem si zboží za necelou stovku. Jsem důchodce, moc toho nepotřebuji. Vyskládal jsem zboží na pás a vylovil z peněženky tisícikorunu. Drobnější jsem neměl a navíc jsem potřeboval rozměnit, abych měl zítra na noviny.

„To nemáte menší?“ štěkla pokladní. Ani nepozdravila.

Nechtěl jsem být zlý, a tak jsem pozdravil. Třeba se chytne za nos. A řekl, že bohužel, mám jen tuto bankovku.

„Takový mám nejradši,“ poznamenala jedovatě.

V tu chvíli jsem si připadal jako obtížný hmyz. Peníze mám, nechtěl jsem nic zadarmo. A kde jinde rozměnit, než ve velkém supermarketu?

„Ten jogurt je ve slevě,“ upozornil jsem pokladní, když mi tipovala zlevněný produkt za cenu původního.

„A nechcete si sem sednout místo mě?“

„Prosím?“

To už jsem toho měl vážně dost. Já, který jsem celý život těžce pracoval? Já, který slušně platím? Čím jsem si zasloužil to, že mi někdo ve věku mých vnoučat takto hubuje? Neřeknu, kdybych tisícikorunou platil v autobuse. Já ale jdu do velkého supermarketu, kde jsou denně vysoké tržby a každá pokladní má bankovek i mincí dostatek. I kdyby neměla, zavolá a nadřízená jí ochotně drobné doplní. A jaképak drobné? Vydá mi devět set v jakýchkoli bankovkách a pár drobných. Neviděl jsem v tom problém. Pokladní neochotně zboží vystornovala a natipovala znovu správně. Zaplatil jsem a čekal na peníze, které mi vrátí. Slečna pomalu položila na pás pětistovku a dvě dvousetkorunové bankovky. K nim mrskla drobné a ihned zmáčkla pohon pásu. Viděl jsem, jak mé bankovky i mince ujíždějí po pásu a blíží se k otvoru. Stihnul jsem vztyčit ruku a zamezit některým v tom, aby nenávratně zmizely v nitru pásu pod krytem. Pětistovka mi ale ujela. Chtěl jsem ji po pokladní. Ona přece pustila pás a na něj položila peníze.

„Vždyť jste si je vzal,“ štěkla.

Rozložil jsem bankovky a přisypal mince, které jsem zachránil. Chybělo 514 korun.

„Tak jste tu pětistovku někam strčil.“

Otevřel jsem svou peněženku, ač jsem nemusel. Ale jinou než tisícikorunovou bankovku jsem v ní původně neměl, nemusel jsem se obávat. Pokladní koukla do nitra peněženky a opět tvrdila, že peníze musím mít.

„Nemám, a chci zavolat vedoucí,“ měl jsem toho dost.

Lidé ve frontě za mnou přecházeli k vedlejším pokladnám.

„Ale ten pán ji skutečně nemá,“ zastala se mě ještě jedna starší žena.

„Hleďte si svého,“ odpověděla pokladní.

 

Když vedoucí přišla, vylíčil jsem jí, co se stalo.

„On si ji vzal, viděla jsem to!“ křičela už pokladní podrážděně. Byla rudá ve tváři. Vedoucí ji zklidnila.

„Ta paní je drzá k zákazníkům a na pás peníze vůbec neměla dávat,“ řekl jsem.

„Pokladní ale tvrdí, že jste si peníze všechny vzal,“ oponovala vedoucí.

„Ukazoval jsem jí peněženku, a vám ji taky ukážu.“ Rozevřel jsem peněženku a přinutil vedoucí, aby do ní nahlédla.

„Je to tvrzení proti tvrzení,“ řekla.

„Jenže já mám pravdu a nechci nic jiného, než své peníze.“

„Můžu nechat přepočítat kasu,“ navrhla vedoucí.

„Tak to je asi zbytečné, když vám tady říkám, že peníze jsou tady.“ Ťukl jsem rukou do kovového krytu pokladního pásu.

„A to po mně chcete co?“ zeptala se nechápavě vedoucí.

„Abyste nechala sundat kryt, a tam je najdete.“

Vedoucí ještě chvíli otálela. Vyzvala mě, abych popřemýšlel, jestli peníze nenajdu přece jenom u sebe. To mě naštvalo. Přece neodejdu domů bez peněz? Neudělal bych to, ani kdyby šlo o menší částku, už z principu. Nyní šlo o pro důchodce vysokou finanční hotovost. Mám to vůbec zapotřebí?

Nakonec jsem použil malý trik. Hlasitě jsem vzdechl a chytil se za srdce.

„Je vám dobře?“ zareagovala vedoucí téměř okamžitě.

„No, moc ne. Možná by pomohlo to, kdybyste mě konečně poslechla.“

Vedoucí nakonec nechala zavolat nějakého muže, který kryt rozebral. V útrobách pokladny byla nalezena nejen má pětistovka a čtrnáct korun v drobných, ale ještě dvě stokoruny, lízátko a zapalovač. Má čest byla očištěna, peníze vráceny, dočkal jsem se dokonce omluvy z úst vedoucí, nikoli podvodné pokladní.

Při mé další návštěvě supermarketu jsem už danou pokladní v obchodě neviděl. Je to už nějaký ten měsíc a neviděl jsem ji tam celou dobu. Věřím, že se vedení konečně správně rozhodlo a s danou zaměstnankyní se rozloučilo. Ani ne tak proto, že dala peníze na pás, ale pro její celkové chování k zákazníkům.

Protože, jak se říká, náš zákazník, náš pán.


čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Náš zákazník, náš pán:

Náš zákazník, náš pán
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já jsem byla prodavačka většinu svého pracovního života, vždy jsem se snažila být k zákazníkům slušnáSmajlík Peníze na pás nepatří a dříve opravdu jsme byly vedeny- Náš zákazník- náš pán..Smajlíka úsměv nic nestojí..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V této těžké době to mají prodavačky velmi těžké celou pracovní dobu mít roušku.Asi jsem měla štěstí na ochotné a usměvavé prodavačky.
Obrázek uživatelky
profil
se mi moc líbil. Vše podstatné napsala již dada274. A pro Zzuzkzka 30 ... V článku je jasně napsáno, že se jednalo o supermarket!!!! Sama jsem pracovala jistý čas v obchodě. Ano, je to náročná práce, ale v supermarketech je automatické, že v případě potřeby nadřízený nebo k tomu určený zaměstnanec peníze přinese. Jsme lidé, měli bychom se k sobě tak chovat. A také se v závěru ukázalo, že pán měl pravdu. Nebylo to tak, že peníze nebyly v útrobách kasy. A poukazovat na to, že pás jede pomalu? U nás např., když se holky zaučují, kolikrát to pustí tak, že ani já ve věku 45 kolikrát pomalu nestíhám. Je hrozný nešvar pokládat peníze mimo místo k tomu určenému. Nevím, jak to dopadlo, ale sama jsem zažila, že se už paní u pokladny hádala, že jí tam zajela pohlednice. A ta je větší. Ano, dobrá prodavačka má práci těžkou, ale špatná prodavačka lépe udělá, když půjde někam mimo lidi.
Obrázek uživatelky
profil
Nejsem důchodkyně, ani jsem těžce nepracovala za socialismu. Ovšem znám lidi, co za socialismu těžce pracovali a znám i takové, co se nehorázně flákali. Což se děje v každé době. Ovšem nevím, jak to souvisí s tím, že prodavačka pochybila.

Chovám se k lidem slušně a ráda bych, aby to bylo vzájemné. Chápu, že to prodavačky mají těžké, ale to neznamená, že mají držkovat na zákazníka, který má oprávněnou připomínku či reklamaci.
Obrázek uživatelky
profil
nakoľko je tento článok pravdivý, ale viem že nie všetky predavačky a pokladníčky sú k zákazníkom príjemné a čestné.
Tiež sa mi stalo že pri platení väčšou bankovkou mi pokladníčka vydala ako keby som platila menšou. Keď som ju na to upozornila, bez slova mi dala z pokladne rozdiel, čiže dobre vedela čo spravila a urobila to úmyselne v domnienke že budem "držať hubu". A žiadne ospravedlnenie sa tiež nekonalo. Som dôchodkyňa a nemôžem si dovoliť rozhadzovať peniaze. Odvtedy radšej, ak mám možnosť, chodím k samooblužnej pokladni.
To s tým predstieraným infarktom nebolo síce veľmi fér, ale bolo to účinné.
Nechcem tvrdiť, že práca predavačky je ľahká, majú môj obdiv zvlášť teraz, keď musia sedieť za kasou dlhé hodiny v rúškach, a aj medzi zákazníkmi sú iste nepríjemní ľudia s ktorými sa ťažko vychádza, ale obe stránky by mali byť k sebe prinajmenšom slušné.

Zzuzkzka 30 - ak budeš mať to šťastie a dožiješ sa, tiež raz budeš dôchodkyňa. Mysli na to už teraz.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles