Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Netopýři aneb domeček pro netopýry na své zahrádce

25. 07. 2012 | Zvířátka
Netopýr je podřádem savců z řádu letounů, do kterého mimo netopýrů patří vrápenci, kaloni a upíři. U nás v ČR žije 21 druhů netopýrů a 2 druhy vrápenců, kterým se také často říká netopýři. Nejmenší netopýr vypadá jako větší čmelák, váží 1,5 až 2 g a rozpětí křídel nemá ani 10 cm, zato největší váží více než 1 kg a rozpětí křídel má přes 1,5 m.
Přestože netopýři létají jako ptáci, patří mezi savce, létající rychlostí až 20–50 km/h. Živí se hmyzem, krví, malými savci, žábami a rybami. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku a mají výbornou schopnost orientovat se za letu podle ozvěn zvukových signálů.

Netopýři aneb domeček pro netopýra na své zahrádceČím jsou netopýři užiteční?


Netopýři jsou velmi užiteční, protože pojídají hmyz, včetně můr, much, brouků a komárů. Jeden netopýr sní za jedno léto desetitisíce komárů a proto budete mít jistotu, že v blízkosti vašeho domu nebudete obtěžování hmyzem či komáry. Nepohrdnou ani pakomáry, chroustíky nebo pošvatkami. Netopýr dokáže během jedné noci ulovit tolik hmyzu, kolik odpovídá až čtvrtině jeho váhy.

Domeček pro netopýry na své zahrádce

Ano, i doma na své zahrádce můžete mít domeček pro netopýry. Můžete si jej sami vyrobit a nebo koupit. Měl by mít minimální rozměry 185 x 130 x 270 mm a měl by sloužit pro celoroční hnízdění a přezimování netopýrů na vaší zahrádce. Jeho správným umístěním na stromě, nebo domě pomůžete těmto užitečným tvorům přečkat zimu a zároveň vám oni pomohou zredukovat obtížný hmyz. Počet netopýrů klesá z důvodu ztráty přirozených úkrytů a vyrušování, proto umístěním budky pro netopýry pomůžete přispět k rozšíření míst, kde mohou netopýři odpočívat, případně se rozmnožovat nebo zimovat. 
Netopýři mají také výbornou schopnost tzv. utajené březosti, což znamená, že mohou pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období. Také má velmi dobrý citlivý sluch, který využívá pro orientaci v prostoru, kdy vyšle sled ultrazvukových signálů a potom naslouchá. Jestliže se ultrazvukové signály odrazí od překážky, zachytí je a podle rychlosti, s jakou se signály vrátí zpět a z jakého směru, je schopen určit vzdálenost překážky i její tvar.

Všechny druhy našich netopýrů jsou chráněné, některé až kriticky ohrožené, protože je velký úbytek stromů s dutinami, kde by mohli odpočívat, také jim velice vadí používání pesticidů a herbicidů, které je systematicky otravují. Také jim vadí a někdy až ohrožuje vyrušování ze zimního spánku, kde jsou buď jednotlivci, nebo celé kolonie. Při zimním spánku upadají do stavu strnulosti, při kterém se mnohonásobně zpomalí všechny jejich životní funkce, metabolismus se zpomalí a klesne i teplota těla. V této hluboké strnulosti přestává netopýr smyslově vnímat, ale může se i probudit a nezřídka to i dělá a často změní zimoviště.

Autor: Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se osypávám a u nás jich je spousta
Obrázek uživatelky
profil
Já letos viděla netopýra přímo uprostřed města. Příjemně mě to překvapilo.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmoc se mi článek líbil,nejvíc schopnost utajené březosti.Smajlík Jednou nám večer vlétl netopýr do dět.pokoje a děti se málem pominuly. Chudák byl ještě víc vyplašený než ony,pak jsme mu otevřeli na půdu a tam si škvíru ven našel.Bylo to loni v létě a jsem ráda,že se neuhnízdil na půdě,ale v zahradě.Jsou chránění,museli bychom je tam nechat!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles