Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O tažných psech

26. 07. 2017 | Zvířátka

Aljašský malamut, jak už je patrné z názvu, pochází z Aljašky. Používá se především jako tažný pes do saní a je též vhodný do rodiny. Psi dorůstají do výšky v kohoutku 64 cm a feny okolo 58 cm.  Krycí srst je hustá a hrubá, podsada je mastná a její vzhled působí jako vlna. Přípustné barvy bývají vlkošedá či černá s bílou, bílá je vždycky na spodní části těla spolu s bílou maskou. I další zbarvení jsou přípustná, ale jednobarevná barva pouze bílá. Co se týká péče o srst, nevyžaduje nijak moc. K odstranění uvolněných chlupů používejte řídký hřeben s dvojitou řadou kovovou zubů. 

Přítulný, inteligentní, věrný, přátelský, důstojný, občas svéhlavý, někdy dominantní, ovšem nikdy ne otrocký. Poměrně rychle se učí a má velkou výdrž.  I když má přátelskou povahu, říká se, že by měl být vychováván pevnou rukou. To je ovšem věc názoru. Měl by mít sebejistého pána, který by rozuměl jeho povaze. Tento pes se dá naučit i obratnosti, ale pokud jsou na soutěži, většinou je předčí ovčáci.  Vycházejí většinou dobře s dětmi, bývají přátelští skoro ke každému, a proto nejsou vhodní ke hlídání, což je svým způsobem dost zvláštní. Vůči ostatním psům stejného pohlaví se mohou chovat dominantním způsobem. Nemají rádi kočky, pokud s nimi nejsou odmalička. 

Potřebuje ohromné množství pohybu. V severských zemích ho má dostatek, neboť je zapřahají do saní a organizují se závody ve psím spřežení. Nemají rádi samotu. Často rád utíká, jestliže ho na procházce pustíte z vodítka. 


Grónský pes je další z této řady. Pochází ze Skandinávie. Saňový pes, výška v kohoutku je u psů 60 cm a u fen 55 cm. Má dvojitou srst, podsada měkká a hustá, s dobře přiléhající krycí srstí. Přípustné jsou všechny barvy, kromě jedné - albinotická bílá.  Srst nevyžaduje mnoho péče. V čase línání se chlupy odstraní hřebenem s dvojitými ocelovými zuby.  Samostatný, vyrovnaný, dominantní, tvrdý sám k sobě, svéhlavý, nesnáší samotu, málo štěká, zato hodně vyje. Není úplně vhodný do rodiny. Má strašnou spoustu energie a velkou výdrž.  Když byste si chtěli pořídit toto plemeno, kupte si raději dva psy, protože nesnáší samotu.

Má strašně rád, když může být na čerstvém vzduchu venku. Nevychází dobře s kočkami ani s ostatními zvířaty. Návštěvu přivítá štěkotem či vytím. Není vhodný jako hlídací pes.  Potřebuje taky veliké množství pohybu. Také tahá saně či vozíky. Pokud mu toto nemůžete nabídnout, raději si k sobě zvolte jiné plemeno. Nenamáhejte ho při vyšších teplotách, je to pes především do zimy. 

Samojed - jeho původ je Západní Sibiř. Pastevecký, hlídací, saňový a lovecký pes, který je vhodný do rodiny. Psi měří v kohoutku 57 cm a feny 53 cm. Bývají výchylky o tři cm nahoru nebo dolů.  Krycí srst je hrubá a otevřená, podsada je krátká, měkká a hustě zavřená. Barva se vyskytuje obvykle jedna až dvě, a to bílá, krémová či bílá se světle hnědou.  Nekartáčujte ho, nebo mu poškodíte podsadu. Používejte nanejvýš hřeben s dvojitou řadou kovových zubů.  Toto plemeno je plné protikladů. Přátelský, veselý, inteligentní, poměrně poslušný, nikdy otrocký, občas velmi paličatý, citlivý, mírný, někdy dominantní, ostražitý, přítulný, ne dotěrný.

Rád se toulá a je to pes s ohromnou výdrží. Až do pozdního věku je nesmírně hravý. Rád štěká, doslova strašně rád, právě proto bývá sem tam hlučný.  Výchova není zrovna jednoduchá u této rasy. Začít by se mělo už od mladého věku. Obměňujte tréninky co nejčastěji. Opakování stejného povelu má opačný efekt, projeví se jeho paličatost. Naučte ho co nejdříve vycházet hlavně s kočkami a poté s dalšími domácími zvířaty. Autoritu můžete dát najevo, ale pouze laskavým způsobem a zacházením. Žádné zvíře, žádného psa, jakékoliv plemeno, ani samojeda, nebijte a nekřičte na něj - nikdy!  Jsou trpěliví vůči dětem, k ostatním psům se mohou chovat dominantně.

Mějte na paměti, že je to lovecký pes a rád se za něčím honí, když k tomu má příležitost.   Také toto je pes s obrovskou potřebou pohybu. Pokud máte zahradu, tak je to ideální, jinak jste odkázaní na dlouhé procházky. Tento pes je od přírody toulavý - pozor na to. 

Sibiřský husky - tento pes pochází pro změnu z Východní Sibiře. Je to taktéž saňový pes. Psi měří v kohoutku v rozmezí 53 až 60 cm, feny 51 až 56 cm. Má dvojitou, polodlouhou srst, barvy jsou přípustné všechny a navíc jsou ještě povoleny i modré oči.  Stačí občas kartáčovat a česat. Jeho srst je většinou hezčí, když žije na venkovním prostoru. Samozřejmě, že mu pasuje zimní počasí.  Nezávislý, svéhlavý, inteligentní, nabitý energií, veselý, rád se toulá, ohromně lne ke svému pánovi a k jeho rodině. Bývá přátelský ke každému, čili není ideálním hlídacím psem.  Nehodí se čistě jen na mazlení, i když je to samozřejmě taky mazlící typ.

Byl by rád ve sportovně založené rodině. Když ho chcete něco naučit, měli byste být důslední. Je nutné mít trpělivost a lásku. Husky poslechne jenom v tom okamžiku, když uvidí, že bude mít z Vašeho povelu nějaký užitek.  Zpravidla vycházejí dobře s ostatními psy, s kočkami a dalšími domácími zvířaty ho budete muset naučit vycházet. Děti má velmi rád. Nemá rád samotu, proto se doporučuje pořídit si do rodiny minimálně dva.  Tento pes má snad největší potřebu povahu ze všech tady uvedených plemen a nesleví na svém požadavku nic. Pokud mu nemůžete nabídnout saňové sporty, rychle musíte přijít na něco jiného, protože jinak by se nudil a to není dobré.

Například můžete jezdit na kole a husky vedle Vás bude běžet. Nebo postačilo by, kdyby měl zahradu, na které by se mohl tzv. vyblbnout s Vámi i bez Vás.  Když je sám, může začít ničit věci kolem sebe a také výt. Tomuto se říká destrukce. Mohlo by to dojít až k sebedestrukci, což u psů znamená - poškozovat sám sebe, například vyškubávat si chlupy, okusovat si polštářky na nohou (v tomto případě už by se muselo jít na veterinu, aby poraněné polštářky veterinář zašil). Je to skokan, proto se doporučuje pořádně si zabezpečit zahradu plotem, neboť rád utíká. Když jdete na procházku, je celkem riskantní pustit ho z vodítka z důvodu taktéž útěku. 

Většinou si rozumí s ostatními psy ve smečce, kterou mu založíte. Je chráněný srstí proti dešti a zimě. Chraňte ho před teplotami více jak 15 stupňů Celsia, a nejenom jeho, ale i ostatní výše uvedená plemena - je to pro ně velmi nebezpečné. V létě raději vůbec netrénujte. 


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek byl již na internetu publikován


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !