Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obezita u psů? Pozor, ať váš miláček zbytečně netrpí

16. 02. 2021 | Zvířátka
Jste na procházce a říkáte si, že už váš čtyřnohý mazlíček neběhá jako dříve? Zastavuje se, zadýchává, jeho chůze připomíná spíše převalování soudku či kolébavý pohyb tučňáka? Obezitu u psů není radno podceňovat, může totiž vést k řadě dalších zdravotních komplikací.

Přebytečná kila mohou vést ke zdravotním obtížím


Někteří psi, stejně jako lidé, mohou mít sklony k přejídání, které může vést k nadváze a v horších případech i k obezitě. Sklony k obezitě kromě stravy ovlivňuje plemeno psa, genetické předpoklady, pohlaví, věk a životní styl. Mnoho lidí si také neuvědomuje, že neřešená nadváha a obezita mohou vést ke zkrácení psího života – klidně i v řádu několika let. Kromě toho obezita zvyšuje riziko vzniku problémů se srdcem, zhoršuje dýchání a může být spouštěčem rozvoje závažných onemocnění, jako je např. cukrovka či artritida. Pokud si tedy všimnete nadbytečných kil u vašeho psího společníka, je nejvyšší čas vyhledat veterinární pomoc. Připravit se však musíte na přísné dodržování nového režimu – budete muset odolat smutným psím očím žadonícím o druhou večeři či pamlsek. Jak tedy na redukci hmotnosti u psa?

Dbejte na vyváženou stravu


Krmnou dávku můžete snížit, ale ne o moc, aby nedošlo k její nevyváženosti. U obézních jedinců se proto více vyplatí pracovat se změnou typu krmiva, a tím i jeho energetické hodnoty, než s množstvím krmiva. Hlavním důvodem, proč nesnižovat množství krmiva, je skutečnost, že by tím došlo ke změně dávky tělu prospěšných vitamínů a minerálů. Zároveň pes bude při dietě trpět pocitem nenasycenosti a hladu. Doporučujeme krmit stejně a pracovat pouze s energetickou hodnotou krmiva.


Dostatek pohybu – základ ke kvalitnímu životu


Správně energeticky nastavenou krmnou dávku doplňte dostatkem pohybu. Zkuste začít zvolna krátkými procházkami, které budete postupně prodlužovat. Do denního režimu zařaďte i hry. Váš mazlíček se vyběhá a vás to zase tak moc neunaví, což je jejich nespornou výhodou. Uvidíte, že při vyvážené kombinaci stravy a aktivit na sebe výsledky nenechají dlouho čekat a vy budete mít svého mazlíčka zpátky ve formě.

POZOR na pamlsky!


Když s hubnutím začnete, nedovolte, aby vám vaši společnou snahu pokazily nekvalitní či příliš kalorické pamlsky. Těch je totiž na trhu celá řada a spousta z nich má vyloženě nevhodné složení – jsou plné cukru, solí, například glycerolu či sorbitolu, které vám mohou nejen boj s nadváhou značně ztížit a zároveň nejsou pro zdravé fungování psího organismu vhodné. Volte tedy pochoutky v menším množství (do 10 % z velikosti krmné dávky) a pokud můžete, sáhněte po přírodních.

Zdroj, foto: Fitmin



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !