8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec

8. 10. 2022 | Kultura

Jelikož je na území naší země hodně hradů a zámků, stávají se oblíbenou atrakcí pro volbu na výlety. Mnozí lidé volí nějaký podle nejbližšího k bydlišti, jiní, co ještě nenavštívili a někteří podle doprovodného programu.

Poslední skupina výletníků uvažuje tak, že když už někam vyrazí, tak očekávají nejen standardní prohlídku interiéru, ale i nějaký bonus navíc v podobě zábavy, muziky, kostýmů nebo ochotnických vystoupení. Takových míst není mnoho, ale přesto existují nadšenci, kteří uvažují podobně jako uvedená skupina návštěvníků a snaží se organizovat alespoň nepravidelně nějakou kulturu navíc, aby obohatili návštěvníkům zážitky a tím zpestřili jejich vzpomínky z dané lokality.

Jednou z těchto pozitivních výjimek je hrad Sovinec, který se snaží po celou sezónu, zejména o letních prázdninách, kdy mají děti volno, ale až po konec babího léta, kdy je pořád hezké počasí na výlety, aby kromě standardní nabídky prováděním v interiérech s výkladem, měli nějaký doprovodný program pro zábavu.

Výhodou je už samotná architektura hradu, kdy členité prostranství vede k volnému nádvoří, které lze pro tyto účely snadno využít. Právě proto jsou domluvené různé amatérské ochotnické skupiny, které se orientují na konkrétní historické období či události, nebo příběh. Adekvátně tomu mají dobové kostýmy, které si někteří vyrábí sami stejně jako související vybavení pro vystoupení.  

Z důvodu pestrosti programů se volí i tématicky orientovaný plán pro návštěvníky na celý víkend jako třeba „Dobývání hradu Sovinec aneb temná doba třicetileté války“. V souladu s názvem se hledají a domlouvají adekvátní ochotnické skupiny, které do kontextu zapadají, aby to bylo historicky sladěné.

Mezi hlavní zbraně tohoto období patřily muškety, a proto třeba na takto tématicky zvolené akci vystupuje Elitní mušketýrský regiment CORPORAL, což jsou nadšenci, kteří se zabývají i detaily pro vybavení mušketýrské jednotky. Podobně do zvoleného období zapadá Šermířská a divadelní seskupení GRÁL, kteří kromě klasických scének mají navíc několik bubenických vystoupení. Ačkoliv z jejich scének převažují bojové ukázky pro dospělé, často mile překvapí oblíbenou pohádkou pro děti Turnajem o ruku princezny Brunhildy.

Kejklíř pod uměleckým názvem VAGABUNDUS předvádí své umění žonglérské, ba i krotitelské, když musí krotit své svěřence během Myších dostihů. Skupina historického šermu BENGARE zase ukazuje šermířské grotesky ze života ve vojenském ležení. Aby se také průběžně pobavili ti menší, tak Skupina scénického šermu ALLEGROS dětem hraje své oblíbené šermířské pohádky a grotesky. Zajímavostí a zpestřením zároveň je i to, že si vybírají z obecenstva děti, které si chtějí zahrát vybrané role, zejména princezen a princů. To je potěšením jak pro rodiče, tak hlavně pro samotné děti, které si už v útlém věku mohou vyzkoušet divadelní kreativitu.

Vhodným doprovodem jsou též draví ptáci, kteří se načepýří v sokolnickém dvorci na čtvrtém nádvoří. Ovšem nejde jen o statické sedící jedince, ale i ukázky letu, jejich krmení a naučné povídání o nich. Navíc je zde přítomen sokolník, se kterým můžete popovídat a vyzkoušet si dát zvoleného dravce i na ruku. Kromě toho má i své vlastní vystoupení s dravci, do kterého rovněž zapojuje dobrovolníky z davu, tedy jak děti, tak i dospělé. Každý z nich si odnáší nebývalou zkušenost i radostný zážitek, který si mohou zvěčnit pořízením fotky ze strany partnera, příbuzných či přísedících.

Na nádvořích je možné se setkat s různými stánky a v nich se sortimentem předmětů okrasných, užitkových, uměleckých, kovových, dřevěných, voskových, zvučných i hlučných, voňavých i sladkých, chutných a všelijakých dalších. Nemohou chybět ani ukázky historických řemesel, které si může každý návštěvník vyzkoušet jako například ražení mincí. Navíc pro návštěvníky jsou o víkendu přichystány každých půl hodiny kostýmované prohlídky hradu s průvodcem od 9:30 do 17:00 ve třech různých okruzích.

Pokud tedy máte rádi výlety na hrady a zámky, kde jsou navíc zážitky díky doplňkovým programům, máte unikátní příležitost využít i pestrého bonusu v rámci Sovince. Stačí jen sledovat v průběhu dlouhodobé sezóny vyhlášená historická témata a přijet do malebného kraje podhůří Jeseníků, kde se můžete stát svědky dob minulých, kdy hrad obléhala třeba Švédská armáda nebo šermíři v gotické zbroji.


Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec:

Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec
Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec
Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec
Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec
Ochotnická zábava pro návštěvníky hradu Sovinec
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
---Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles