Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odborník radí: jak naučit psa plavat

25. 08. 2021 | Zvířátka
Proč učit psa plavat a kteří psi jsou nejlepšími plavci? Představíme jednoduchý test i rady, jak plavání psa snadno naučit. Platí staré zažité klišé, že kočky se vody bojí, ale psi se běžně koupou. Jenže to nemusí být pravda.

Nepočítejte dopředu s tím, že váš pes plavat umí. I když máte štěně plemene, které obvykle vodu milují, neznamená to, že váš pes bude umět zcela automaticky a přirozeně.

Kdy začít


Nejlepší dobou, kdy psa naučit plavat, je, když je ještě štěně. S trochou trpělivosti se plavání naučí i dospělí psi. Pro starší miláčky v seniorním věku může být plavání skvělou aerobní aktivitou, která nezatěžuje páteř a klouby. Zároveň je perfektní prevencí nadváhy.

Podle čeho rozpoznat předpoklady nebo naopak potíže s plaváním?
Psi s krátkým krkem a dlouhým trupem jako buldoci mohou mít potíže s držením hlavy nad vodou. Dokonce i někteří retrívři potřebují nejdřív trochu zkoušení, než se dostanou do své plavecké techniky. Můžete si vyzkoušet malý test: podržte vaše štěně na vodě, jestli bude používat jen přední packy k plavání, vytahuje tlapky z vody a plácá jimi po hladině, potřebuje s učením pomoci. S trochou podpory se naučí zakomponovat zadní nohy i ocas, aby zůstalo na hladině.

Mezi nejlepší plavce obvykle patří pudlíci, retrieveři nebo Novofundlandský pes. Ti vodu přímo milují. Naopak mops, corgi, buldok, jezevčík či baset si vodu moc neužívají.


Plavání je třeba cvičit


Pokud chcete chodit s hafanem k vodě je lepší ho na letní radovánky postupnými kroky připravit. Jemně psa umístěte na mělčinu, nebo na schody k bazénu, kde dosáhne. Pak jej vezměte ve vodě na krátkou vzdálenost od schodů a nechte ho plavat zpět ke schodům. Vzdálenost postupně zvětšujte. Zůstaňte v mělčí vodě. Výuka by neměla trvat déle než deset minut, protože se rychle unaví. 

Stejně jako u lidí, i koupání může mít pro zvířata svá úskalí. Obdobně je to například s šokem ze studené vody. Psům u toho hrozí syndrom mrtvého ocasu. Pociťují bolest u kořene ocasu, což v krajním případě vede až k jeho znehybnění. Pokud by se tak stalo, je lepší zajít za veterinářem.


Na co si dát při tréninku pozor:


    • Aportování do vody pak může být tou správnou motivací pro pejska, proč se za hračkou vydat.
    • Pes by si měl zvyknout na nošení záchranné vesty – pomůže mu to, aby nepanikařil. Nechvátejte, naopak zvířeti dopřejte dostatek času, abyste zjistili, jak jeho záchranná vesta funguje, aby se mu pohodlně nosila ve vodě.
    • Pokud jste se psem oba ve vodě, nikdy by se neměl dostat nad vaši hlavu. V panice by se mohl snažit vyšplhat na vás a tím vás topil.
    • Pes by neměl cca dvě hodiny po jídle plavat, zabráníte tak bolestem břicha a nadýmání.
    • Po koupání, hlavně v moři a případně v ne zcela čisté vodě, je vhodné psovi vyčistit uši pomocí ušních kapek.


Zdroj, foto: Pet Center


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !