Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Olympiáda u Černého moře...

11. 02. 2014 | Zajímavosti
Nevím, kdy Vás, milé přítelkyně, přátelé, tato moje úvaha navštíví, píši ji krátce před zahájením letošních zimních olympijských her. Ať se stane to či ono, zpravidla to v člověku obecně a u mne konkrétně vyvolává nějaké asociace, připomínku, někdy dokonce i jakous- takous myšlenku. V tomto případě dvě - vzpomínka na Soči - místo konání tohoto sportovního svátku - byl jsem tam na pár dní v roce sedmašedesátém minulého století - „odskočili“ jsme si tam z moskevského hornického kongresu a výstavy. Zasloužilo by si to zvláštní článek, tak možná někdy příště.
         
Druhé spojení - já a zimní sportování - o to tu dnes půjde. Já a sportování obecně - tedy mimo tu zimu - necháme to na dobu her letních, tedy za dva roky - já vím, troufám si odkládat na dlouho, jako Nasredin Hodža, který slíbil jistému sultánovi, že naučí mluvit za pět let osla a nechal si na to konto vyplatit velký foršus. Na námitku přátel, že se mu to nemůže podařit a může být o hlavu kratší, odvětil: „Moji milí, pět let je dlouhá doba, ve které můžu umřít já, nebo sultán, konečně je docela možné, že chcípne ten osel!“

olympiádaOmlouvám se za odbočení, vracím se k mému  sáňkování, lyžování a bruslení. Zvládal jsem tyto sporty jako každý správný valašský ogar, s vybavením, které přinášela doba a umožnily finanční prostředky ajznboňácké rodiny. První skutečné sáně byly laťkové rohačky, vzaly za své při krkolomném sjezdu z „Němčíkova kopce“, což bylo místo, kde údajně stála středověká tvrz, z níž se z naší dědiny vládlo dokonce i pozdějšímu okresnímu městu. První lyže byly jasanové, s řemínkovým vázáním na obyčejné komisňáky, tatínek dostal protekčně jedny fasované v malém čísle - stejně potřebovaly vycpat.

Brusle - pamatujete někdo ještě „šlajfky“? Sotva, ale nechejte si o nich vyprávět. Byly na klíček, přišroubovaly se na stejné boty - viz lyže - někdy to dopadlo tak, že ulítl i podpatek. Prvních bot s bruslemi jsem se dočkal až v učení, na pracovní boty s koženou podrážkou mi brusle „z druhé ruky“ přišrouboval všeuměl táta. Ty boty byly navíc ze surové kůže, po důkladném promaštění změkly jako papuče, seděly na noze naprosto perfektně a byly spolehlivé i při hokejových utkáních nás, kamarádů, co jsme spolu mluvili - sjížděli jsme se na konci týdne z různých učňáků a scházeli se na námi milované a zamrzlé Bečvě k zápasům tvrdým, ale férovým.

Hokejky bývaly tehdy buď rukodělné, případně získané od mezříčských hokejistů - naštíplé nebo nalomené, námi oplechováním a ovázáním uvedené do provozuschopného stavu. Svépomocí jsme dokonce postavili jednou mezi činžáky i mantinely ohraničené kluziště a nebylo nám zatěžko jít vytvářet led v nočních hodinách - holt, byli jsme ryzí amatéři.
Na lyže jsem nezanevřel ani později. Dlouho jsem se chlubil, že na lyžařském výcviku - to bylo ve čtyřiapadesátém - jsem nejrychleji vystoupal z Visalají až na Travný - zájemce o podrobnosti odkazuji na „písí“, přičemž jsem předběhl nejen své spolužáky, ale i instruktora, který měl navíc lyže opatřené tuleními pásy proti sklouznutí. Méně jsem už dával na vědomí, že při sjezdu jsem jednou zahučel do kosodřeviny a dvakrát raději upadl, protože fofry, jaké to vzalo, se zdály příliš nebezpečné. Ještě po čtyřiceti letech od ukončení školy jsme s kamarádem Standou Š. z Frenštátu vzpomínali na to, jak jsme na zmíněném „lyžáku“ byli v družstvech třetí z osmi při SZBZ /sokolovský závod branné zdatnosti/ na trase Visaláje, Bílý Kříž, Švarná Hanka /to je prosím chata, oblíbená Petrem Bezručem/ a zpět. Za boha jsme si ale nevzpomenuli, kdo byl třetím v partě - co se dá dělat.  
        
O rok později bylo mé lyžování katastrofické. V ocelárně, kam jsem nastoupil, nechtěl nikdo - tuším, že v lednu - do Tater. Aby poukaz nepropadl, do Starého Smokovce jsem, zásluh na budování nemaje, musel odejet já. Nelitoval jsem, tehdejší odborářské rekreace měly něco do sebe. Bohužel, sestava neodpovídala mé době her a malin nezralých. Kdo by to byl řekl, že krátký čas přinese změnu zásadní - v létě téhož roku jsem byl již šťastně ženat - no vydrželo to dodnes.          
Zkrátím to - v Tatrách se tehdy natáčel Anděl na horách, byli jsme požádáni, abychom se pestře oblékli a na Solisku - turisté znají, laikům to nic neřekne - vytvářeli barevnou kulisu hereckému umění pana Marvana a spol. Rozmary počasí nebo pana režiséra - z natáčení sešlo. Zbývalo lyžování. Na Solisko vedl výtah - vždy dvojice v krátkém odstupu za sebou se zahákla na tažné lano, sedla si na podzadní laťku a spěla k vrcholu. No spěla? Čtyřikrát jsem vyjel, dorazil až napočtvrté. Buď jsem upadl sám, nebo mne sundal můj spolucestující parťák. Pokud jsem se vracel ke startu z pětiny, čtvrtiny či poloviny tratě, půl bídy. Když jsem ale viděl tu hloubku z místa, kam se mi podařilo dospět - panebože, kde jsou mé milé, malé Beskydy. Nevládl jsem příliš stylem obloučky, plužení atp. Jezdil jsem „šusem“ a jak jsem již dříve uvedl, když to byly velké fofry, tak jsem raději upadl. Když je poněkud hlubší sníh, tak to jde - ne tak na uježděném svahu Soliska.          
Opět zkratka, na tom svahu stál, aspoň tak si to pamatuju, jediný mohutný strom. Levou lyží a tělem jsem se mu rafinovaně vyhnul, špička pravé lyže uletěla naštěstí hned a nezbrzdila mne příliš ani v pravé ruce držená bambulová hůlka. Tu jsem v rozmachu o ten strom rozštípl, byla dobrá tak pro letecké modeláře. 
         
Konec dobrý, všechno dobré... Posbíral jsem, co se dalo, dokonce jsem nebyl odsouzen k placení poškozeného odborářského inventáře, zbytek dovolené jsem se lyžování vyvaroval. Tuto příhodu jsem po letech vyprávěl jen svému asi dvanáctiletému synovi, když jsme se ocitli opět v Tatrách, tentokrát to byl hotel Morava, tak v tom filmu bydlel právě pan Marvan coby revizor Anděl. No a teď se k mým sportovním vzpomínkách dostáváte, milé přítelkyně, milí přátelé, i Vy. A nezapomeňte fandit - i sport je velká dřina a velké dobrodružství. A taky jste se někdy - na bruslích, saních či lyžích pěkně „vymázli /-y/“?          
Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
naposled jsem lyžovala když jsem byla 2 měsíce v jiném stavu a to už je 42 let,a bruslit jsem byla naposled v páté třídě
Obrázek uživatelky
profil
sáňky jsme měli také rohačky, šlajfky jsem neměla, měla jsem hned brusle připevněné na boty a krasobruslařské boty s bruslemi jsem dostala ve 4té třídě. Byla to taková nádhera, že jsem si myslela, že ze mne bude krasobruslařka. No nebyla, protože, když jsem bílým botám urostla, nové už jsem nikdy nedostala. Když jsme v r.1957 byli se školou na lyžařském výcviku na Šumavě měla jsem lyže, boty, větrovku a šponovky po mamince. Tehdy nikdo zvláštní vybavení neměl, ale když pak jsem byla za odměnu se školou na středoškolském výcviku a měla stejné vybavení jako v osmé třídě, měla jsem vybavení nejhorší. Spolužáci měli přeskáče a kvalitní lyže. Mně to ale nevadilo, byla jsem ráda, že mohu na výcviku být a hlavně, nikdo se mi nesmál. Dnes bych mezi dětmi neobstála.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Brusle pamatuju,jednou jsem sebou sekla,až jsem si překousla jazyk do krve,sáňky dřevěné,malé jsem kolikrát při vymáznutí tahala ze závěje...lyže staré po bráchovi provázkama přivázané k mrazovkám...jo,jo,to byly časy...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pamatuji i ty brusle, o kterých tu byla zmínka..SmajlíkSmajlík
a ten kout naši zemičky - kolem Bílého Kříže, tam jsem byla na dovolené a před pár lety, jsme se tam byli zase podívat i když v našem autoatlasu tam cesta nevedlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekná a úsmevná spomienka na zimné športy.

Ja som od mala sánkovala, raz som aj so sánkami skončila v potoku, korčuľovať som sa učila na kvinťákoch (kľúčikom sa tieto korčule pripevňovali na baganče), ale naučila som sa to dobre a neskôr som už pravidelne dostávala biele "krasokorčuliarky".
Lyžovať na zjazdovkách som sa naučila na lyžiarskom zájazde zo strednej školy celkom dobre (v záverečných pretekoch som bola prvá) a neskôr, keď som už ako vydatá bývala najprv v Sp. Novej Vsi a potom v Lipt.Mikuláši som to využívala pri každej príležitosti.
No ako to dopadlo s bežkami, s tým sa radšej chváliť nebudem Smajlík, kto má záujem môže si prečítať v článku: http://www.chytrazena.cz/muj-prvni-a-i-posledni-pochod-na-bezkach-18128.html.

Takže pozerajúc teraz na bežecké disciplíny na OH v Soči sa len utvrdzujem v tom, že to snáď ani nie je šport - to sú galeje Smajlík a hlboko sa skláňam pred všetkými športovcami, ktorý (nielen) tento šport dokážu robiť na vrcholovej úrovni.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles