Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Othello - Příběh lásky, intrik a žárlivosti

30. 03. 2010 | Kultura
Zbrusu nový celovečerní dějový balet Othello vytvořil speciálně pro baletní soubor Národního divadla originální choreograf a režisér Youri Vàmos. Česká premiéra díla vytvořeného na hudbu Leoše Janáčka se koná v historické budově 1. a 2. dubna 2010. Další představení se uskuteční 8. a 9. dubna a 6. června 2010.

Publikum Národního divadla již ocenilo Vàmosovy populární inscenace převzaté z Německa: Louskáčka – Vánoční příběh a Romeo a Julie. Nyní se diváci mohou těšit na zcela nový, dosud nikde neviděný taneční titul, inspirovaný známou Shakespearovou tragédii.  

Petr Zuska, umělecký šéf baletu ND, vyzval „posledního vypravěče baletu“, jak bývá choreograf maďarského původu nazýván, k tvorbě přímo šité tanečníkům pražského ND na míru. „Vím, že asi devadesát procent hudby se opírá o Janáčkova Tarase Bulbu,“ prozradil Petr Zuska. „Připadá mi, že je tu zajímavý kontext: jsme v Čechách, v Praze, Othello napsaný Angličanem bude choreografován Maďarem působícím v Německu – k tomu na hudbu Moravana a ještě na ruské hudební téma!“ A připomněl: „Navazujeme tím na tradici shakespearovských děl v našem repertoáru, na Zkrocení zlé ženy a Romeo a Julie.“

Mezinárodní kariéra Youri Vàmose jako sólisty a choreografa odstartovala v mnichovském operním domě. Poté už známý tvůrce šéfoval 13 let baletu v Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu. Jeho 16 dosavadních velkých dějových baletů dokáže vždy naplnit hlediště, ať jde o modernizace klasiky (Labutí jezero, Spící krasavice – poslední dcera cara, Giselle, Coppélie z Montmartru...), či adaptace románů a dramat (Julien Sorel, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské...).

Stejně důležité jako děj jsou pro Vàmose emocionální situace, city jednajících postav: „Neboť právě tam, kde řeč dál nemůže, nastupuje tanec jako ideální vyjadřovací prostředek,“ podotýká Vàmos. Přestože vychází z klasických baletů, je přesvědčen, že „dnes je téměř nemožné baletní řečí vyprávět příběhy realisticky,“ a požaduje od tanečníků, aby se vžili do duševních stavů postav – každá pirueta, každý skok má vycházet zevnitř.

Pro Čechy je zajímavé, že představa inscenace Othella odpovídá jeho vnímání Janáčkových děl: „Hudba k baletu je složena z různých  Janáčkových skladeb, z nichž mi právě symfonická suita Taras Bulba dala ten rozhodující impuls,“ prozradil tvůrce. „Tato suita není svým častým střídáním krátkých a rychlých nálad zrovna běžná pro předlohu k baletu. Avšak právě to potřebuji pro Othellovu citovou rozkolísanost mezi žárlivostí a výbušnými projevy lásky. Janáčkova hudba je expresívní, plná pohybu, s celou paletou nálad a přesto jasná...“

Od vybraných tanečníků Vàmos vyžaduje i herecký kumšt - silný, dramatický výraz, „neboť se jedná o postavy z masa a krve, s nohama v bahně, hlavou v oblacích a mečem v ruce.“ Takový bude muset být v roli Othella (řazeno abecedně) Jiří Kodym, Richard Kročil či Michal Štípa, jako Jago Jonáš Dolník, Viktor Konvalinka, Tomáš Rychetský a v úloze Roderiga Alexandre Katsapov, Oleksandr Kysil, Petr Strnad. Mladistvá naivita a něha zase patří k vlastnostem Desdemony, kterou představují Klára Kutilová, Nikola Márová, Zuzana Susová.

Scénu a kostýmy navrhl Pet Halmen, světelný design Klaus Gärditz. Hraje orchestr ND pod taktovkou Davida Švece nebo Marko Ivanoviće.

Zdroj: Národní divadlo

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásny článok.
Obrázek uživatelky
profil
Navštívit kvalitní baletní vystoupení je mým snem, jenže se mi zatím nesplnil, ještěže jsem byla alespoň několikrát na opeře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles