Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Balet o slavné mexické malířce Fridě Kahlo uvidí i Pražané

17. 09. 2011 | Kultura
Fascinující život hrdé mexické malířky Fridy Kahlo se stal vděčným námětem dramatického celovečerního baletu s názvem Frida. Představení přiveze Moravské divadlo Olomouc 22. září 2011 do Stavovského divadla v Praze. Autorem libreta, efektní choreografie i režie je Robert Balogh, šéf olomouckého baletu.

Autorem rafinované scény s pružnou velikostí průzorů a působivým světelným designem je Jan Dušek, expresívní kostýmy v zářivé barevnosti středoamerického folkloru navrhla Klára Vágnerová. Tisk nešetřil po premiéře Fridy nadšením, inscenace byla hodnocena jako „strhující spektákl, který má šanci oslovit široké publikum a zadřít se mu pod kůži“. Historicky zcela první vystoupení baletu Moravského divadla Olomouc na první scéně v zemi, a ještě s tématem tak atraktivním, vzbuzuje tedy značné očekávání.

Balet o slavné mexické malířce Fridě Kahlo uvidí i PražanéRobert Balogh, inspirován prastarými aztéckými kulty, vymyslel i emocionálně působící role Slunce, Měsíce a Bolesti zosobněné sborem, Smrtky i Smrti samotné. K modernímu tanečnímu projevu použil nahrávky hudby Elliota Goldenthala, Astora Piazzoly s Garry Burtonem, Richarda Galiana, Arvo Pärta, Benny Goodmana a Keitha Jaretta. Náznaky rytmů latinskoamerických tanců však nemohou v tanečních obrazech ze života vlastenky a vášnivé ženy Fridy Kahlo chybět.

Velký zájem o životní příběh mimořádně inteligentní, živelné i kontroverzní umělkyně Fridy Kahlo, která byla postižena velkými bolestmi a trápením, vzbudil už film z roku 2002 se Salmou Hayek v titulní roli a taktéž výstavy jejích obrazů ve světových metropolích. Fridiny obrazy, většinou autoportréty, které mají blízko k expresionismu, surrealismu i naivní malbě inspirované mexickým lidovým uměním, jsou vlastně velmi otevřenými deníky, leckdy pro prudérní společnost pohoršlivými.

Ve Fridě Kahlo kolovala horká krev předků maďarsko-židovsko-španělsko-mexicko-indiánských. Nadaná malířka, narozená roku 1907, se dožila pouze 47 let, prožila však osudy za mnoho životů. V dětství dostala obrnu a ochrnula, po autonehodě v 18 letech měla poraněnou páteř, pánev, břicho, žebra, nohy a ramena. Prodělala 35 operací a celý život trpěla velkými bolestmi. V 21 letech se provdala za malíře monumentálních děl Diega Riveru, jehož komunistické názory sdílela. Bouřlivé manželství přetrvalo Diegovy nevěry i Fridinu marnou touhu po dítěti. Rozvedli se a hned poté se zase vzali. Je znám i Fridin milostný poměr ke Lvu Trockému a její skandály způsobené lesbickými avantýrami. Přežila utrpení, zoufalství, deprese, pokusy o sebevraždu.

Po smrti nechtěla být pochovaná do hrobu: „Strávila jsem příliš mnoho času vleže. Jen moje tělo spalte!“ A během jejího pohřbu způsobil výbuch hořlaviny v otevřené spalovací peci narovnání jejího zmučeného těla. Vlasy prý jí hořely a zářily jako svatozář. Však také její poslední zápis v deníku zněl: „Doufám, že konec je radostný -  a doufám, že se nikdy nevrátím!“

Umění i osud sexuální a politické revolucionářky s horkou jižní krví Fridy Kahlo dlouho po její smrti fascinují i inspirují a stávají se daleko slavnějšími než dílo jejího manžela.

Zdroj: Národní divadlo

Alena B.
ChytráŽena.cz 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
No a tak mě napadlo, že by mohl být čas na to kouknout se dnes znovu na film.
Obrázek uživatelky
profil
Knížku jsem četla a film miluji. Viděla jsem ho asi desetkrát. Miluji živelnost a barvy a pestrost těch obrazů, písní, oblečení, které nosila Salma Hayek jako Frida. Knížka pro mě byla zjevením, protože mě ohromilo, jak moderní byla žena, která žïla na začátku minulého století. Buřička, rebelantka.
Obrázek uživatelky
profil
velice zajímavý článek.Ráda bych viděla spíš film,ne balet mě moc neužije.Taky se pozeptám po knížce.Dnes jdu do knihovny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles