Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Taneční událost roku: Daria Klimentová – Balet Gala v Národním divadle

8. 03. 2010 | Kultura
Příznivci baletu si sotva nechají ujít tak mimořádnou příležitost: Možná naposled uvidíme v roce 2010 tančit v Praze Dariu Klimentovou, světově proslulou primabalerínu Anglického národního baletu! Na počest této české hvězdy se 10. a 11. března 2010 uskuteční v Národním divadle slavnostní představení nazvané Daria Klimentová – Balet Gala.

Daria, která i přes světovou slávu na svou zemi nezapomíná, zde oslaví 20 let na divadelních prknech i své 1000. představení a v něm také zatančí. Zároveň přivede své nejlepší taneční partnery a přátele, taktéž světoznámé tanečníky. Mnohé z nich už v minulých letech přivedla do Prahy na své Mezinárodní mistrovské kursy.

„Daria je mezinárodní taneční ikona a hrdá Češka, která pro toto ušlechtilé umění vykonala mnohé a zároveň se nesmazatelně vryla do dějin světového baletu,“ jak  uvedla tisková mluvčí baletu ND Helena Bartlová.

Nejproslulejší česká baletka působí velmi skromně a inteligentně, sláva jí do hlavy nestoupla. Je jisté, že si své prvenství zasloužila tvrdou prací. V prestižním divadelním domě v Londýně působí již od roku 1996. Jako primabalerína tančí hlavní ženské role klasického repertoáru při všech tamních premiérách. Nazkoušela tak přes 30 postav.

Její pražský galavečer bude se svou typickou noblesou uvádět Marek Eben. České publikum se může především těšit na oslnivou virtuozitu, s níž nám zatančí okouzlující Daria sama i její hosté.

V Národním divadle upozorňují, jak zajímavé osobnosti to budou: měli bychom si užít i umění znamenitého prvního sólisty Friedemanna Vogela ze souboru Stuttgart Ballett, jehož spolupráce s Dariou je srovnávána s fenomenální dvojicí Margot Fonteyneová a Rudolf Ňurejev.

Nebude chybět ani další významný Dariin taneční partner Jan-Eric Wikström z Královského švédského baletu, jemuž sám švédský král udělil čestný titul Královský dvorní tanečník. Působil taktéž v Anglickém národním baletu a při hostování po celém světě spolu s Dariou okouzlovali dokonalou souhrou divadelní publikum. Mezi hosty bude patřit též maďarský tanečník Tamás Solymosi, jenž není pouze přitažlivým představitelem princů a idolem fanynek, ale profiluje se i v dalších rolích a je mu blízká také taneční pedagogika. Pro oba tanečníky vytvořil balet speciálně pro tento galavečer nápaditý choreograf Christopher Hampson, na jehož dílech kritika hodnotí invenci, jasnost, anglickou uměřenost.  

Hvězda newyorského divadla American Ballet Theatre Daniil Simkin vystoupí s Marií Kochetkovou, ruskou balerínou, která vystudovala balet v Moskvě a mimo jiné tančila též v Anglickém národním baletu. Od roku 2007 je první sólistkou souboru San Francisco Ballet a letos byla jako sólová tanečnice v televizní stanici NBC oceněna zlatou medailí v soutěži Superstar tance.

Herman Cornejo, původem Argentinec a hvězda newyorského American Ballet Theatre, již oznámil, že zatančí choreografii Duch růže s mladou sólistkou z English National Ballet Adelou Ramirez. Ta se představí také po boku svého partnera Jamese Forbarta za klavírního doprovodu vynikajícího Jonathana Stilla.

Naše slavná primabalerína Daria se věnovala od svých pěti let gymnastice, kam patřila i hodina taneční výchovy. Při té se ukázalo, jaký je pružná dívka talent. S úspěchem pak vystudovala pražskou Taneční konzervatoř a okamžitě po absolutoriu dostala angažmá v Národním divadle. Po pádu komunismu a třech letech stoupající kariéry se roku 1991 odvážně pustila do neznáma, do světa na zkušenou – nejprve až do Jihoafrické republiky, kde jí v Kapském Městě nabídli výborné podmínky. Tehdy tančila také jako Titanie ve filmu Sen noci svatojanské. Poté byla přizvána do Skotského národního baletu, kde setrvala po tři roky, a v roce 1996 dostala nabídku do Anglického národního baletu v Londýně, kde se vypracovala na první sólistku.

Sama se domnívá, že jí hodně pomohlo propojení ruské taneční techniky, které se učila v Praze, s anglickou baletní školou. Na pražskou konzervatoř stále vděčně vzpomíná. A dosud se řídí slovy profesorky Páskové, která jí vštěpovala, že každodenní snídaní baletky má být trénink!

Jenomže slavná balerína se neztratí ani po případném odchodu z divadelních prken. Je již také známou fotografkou, která vystavovala v Londýně i v Praze a publikovala v prestižních evropských tanečních časopisech. Dokáže skvěle vystihnout prostředí, které tak důvěrně zná, a tak nejraději fotografuje balet, kolegy a pohyb vůbec, ale v jejím portfoliu najdeme i portréty a akty. Nafotila také oficiální kalendář Anglického národního baletu. Krom toho každoročně vede v Praze vlastní Mezinárodní mistrovské kursy pro talentované tanečníky. Nejvíce se ale touží věnovat své dcerce Sabině, jak jsme mohli vidět v televizním dokumentárním medailonu. Když před časem přerušila svou skvělou kariéru, protože toužila po dítěti, v uveřejněném rozhovoru prohlásila: „Dítě je přece mnohem víc než nějaké prestižní místo!“

Zdroj: Národní divadlo

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
úžasný talent
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles