Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pane doktore poraďte, aneb malá veterinární poradna

1. 11. 2012 | Zvířátka

Veterinární poradna

Odpovídá: MVDr. Ladislav Mladý

1) Náš kocour s námi dříve žil na vesnici a chodil pravidelně ven a sám se vracel. Po přestěhování do města se ho bojíme pouštět, ale má to negativní vliv na jeho váhu, začíná z něj být tlustý líný kocour.  Dostává normální granule z obchodu, má je v misce celý den.  Existuje nějaké řešení? Nechceme ho trápit hladem.

Myslím si, že není vhodné, aby měl k dispozici krmivo celý den, raději doporučuji krmivo rozdělit do malých dávek podávaných několikrát denně a přitom nepřekračoval výrobcem doporučovanou dávku. Tento problém je velice častý a způsobů jak ho řešit je hned několik. Jedním je BARF – syrová strava. Ale myslím si, že ve Vašem případě by bylo na zvážení krmit granulátem pro kočky náchylnější na tloustnutí.

kočičí poradna2) Někde jsem četla, že jsou po sterilizaci nebo kastraci  kočky náchylnější ke zdravotním potížím s močovými cestami a mají sklon tloustnout. Je to pravda? Je možné jí nějak upravit stravu nebo nějak pomoci?

Pravdou je, že pokud zvíře nebude pohlavně dospělé a předčasně se vykastruje, hrozí riziko problémů s močovými cestami, především u samců. Bohužel se stává kastrovaným zvířatům, že hrozí pomočování. Po kastraci se změní metabolismus a aktivita zvířete a proto má tendenci přibývat na váze. Pokud se nepodaří regulovat příjem krmiva, kde jednou z možností je krmení speciálním granulátem určeným přímo pro tento problém.

3) Dobrý den pane doktore, naše kočička má problémy s krmením, ne že by byla vyloženě vybíravá, ale různé druhy granulí, co jsme jí zkoušeli dávat často vyzvrací a nebo je úplně odmítá.  Nechceme ji každý den vyvářet a tak prosím o radu, jestli můžete doporučit něco pro její lepší zažívání? Mám pocit, že mi hubne před očima.

Jak jistě víte, není vhodné střídat granulát, může následně docházet k trávicím potížím. Pokud ale i přesto kočička tyto granule nepozře, stojí za uvážení zkusit krmit granulátem určený přímo pro citlivé zažívání. Pokud by ale ani po této změně nebyl dobrý výsledek, bude lépe vyhledat veterinárního lékaře a jedince nechat řádně vyšetřit.

4) V naší rodině je kočka doslova jako člen rodiny a už máme asi třetí.  Vždycky dost těžko neseme, když se jí život nachýlí ke konci, je to nespravedlivé, že mají o tolik kratší život. Co bychom měli dělat, abychom této poslední přidali nějaký ten rok, existují nějaká pravidla, možnosti, prášky? 

Záleží na věku kočky, základem by měla být především kvalitní a pro danou věkovou kategorii určené speciální krmivo. Od stravy  se vše většinou odvíjí a také předcházíme spoustě problémů a onemocněním. Prevencí by měla být i vakcinace a pravidelné odčervování.

5) Dobrý den, můžu se zeptat, co to znamená, když se náš pes čas od času jakoby vozí po zadečku? Vypadá, jako když sáňkuje!

Důvodů a příčin může být hned několik. Nejčastější důvodem ale bývá nadměrné naplnění análních žlázek, které vyvolává svědění v oblasti konečníku. Dalším důvodem může být i přítomnost endoparazitů, proto se doporučuje pravidelně odčervovat.

dva knírači aneb veterinární poradna6) Chtěla jsem se zeptat, co se dá dělat  proto, aby se našemu šestiletému knírači zlepšil „dech“.  Sundavání zubního kamene u veterináře přímo nesnáší, kňučí, bojí se tam chodit.  Může pomoci něco jiného?

Předcházet tvorbě zubního kamene je nutné již v mládí psa. Pokud se ale kámen vytvoří, je nutné nejprve zvíře sedovat a zuby vyčistit ultrazvukem. Prevencí je poté hned několik. Záleží ale na majiteli jakou variantu po dohodě s lékařem zvolí. Nejčastějším, neoblíbenějším a zároveň nejjednodušším způsobem je přidávání roztoku do misky s vodou, dále prášek do přidávání do krmiva, další možností je enzymatická zubní pasta či enzymatické zubní plátky a poslední volbou mohou být specální granuláty sloužící k odstraňování zubního plaku jako oral care. Nutná je pravidelnost podávání prevence.

7) Pane doktore, když máme v rodině psa a kočku, jak je máme chránit proti parazitům? Četla jsem, že postřiky nebo kapičky na psy můžou být pro kočky dost jedovaté a přitom jsou všude klíšťata.

Ano, pravdou je, že většina přípravků proti parazitům je pro kočky toxická. Jednou z možností je obojek, jak pro psa tak i kočičku. Dále spot on přípravky (pipetky), ovšem pro kočku je nutné použít pouze přípravek vhodný pro kočky. Pro pejska je spektrum přípravků dosti široké. Poté pro pejska přichází v úvahu i zásyp či sprej.

8) Dostali jsme jako dárek štěně boxera. Je to miláček,ale je šílené, jak slintá. Je nějaká možnost, jak to trošku omezit nebo se s tím musíme smířit?

No tady se asi s mou odpovědí moc nespokojíte,ale … Bohužel Vaše plemeno je takové jaké je a to má prostě problém se slintáním. Většina majitelů boxerů, dog, .. chodí prostě všude s ručníkem na utírání slin. Možná bych doporučil podávat stravu rozděleně po dávkách, což by mělo způsobit, že zvíře nebude hladovět a tím pádem pak slintat. Určitě bych i pak používal přípravek do vody k pravidelnému udržování zdravých dásní a minimu zubního plaku. Jinak se s tím asi budete muset smířit.

Zdroj, foto: Purina One


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !