Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 27.05. 2024
Dnes má svátek Valdemar
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o kastrované kočky a kocourky

22. 10. 2012 | Zvířátka
Už při pořízení kotěte, ať už se jedná o kocourka nebo kočičku,  byste si měli uvědomit,  že přijde den, kdy dospějí. Budete tak stát před rozhodnutím,  zda chcete  snášet časté projevy říje u samic, nebo zapáchavé značkování samců. A zda u kočičky toužíte pečovat o koťátka.

Kastrace koucourů

Co se týče samců-kocourů, domnívám se, že kastrace je velmi vhodná. U čistokrevných zvířat určených pro chov kastrace nutná není. U majitelů, kteří budou chovat kocourka v bytě či domě, hrozí značkování rohů a nepříjemný zápach, dále toulání a následné poranění při soubojích. To pro majitele zvířete rozhodně dvakrát příjemné nebude a to jak z pohledu ekonomického –léčba u veterináře, tak lidského, kdy bude muset snášet pohled na poraněné zvíře.

Kastraci je nicméně vhodné neuspěchat a provést ji v době, kdy začne kocour značkovat. Při dřívější kastraci hrozí větší riziko močových problémů s celoživotními následky. Pohlavní dospělosti bývá dosaženo kolem sedmého až desátého měsíce věku. Proto když začne kocourek značkovat, zjistíme - nebo spíš ucítíme, že nastala vhodná doba pro tento zákrok.

péče o kastrované kočkyKastrace kočiček

Co se týče kočiček-samic, je to podobné jako u kocourů. Vše závisí na mrouskání a době, kdy tyto příznaky uvidíte.To je ona vhodná doba pro kastraci. Doporučuje se kastrovat po prvním mrouskání,což bývá doba  kolem 8. – 10. měsíce věku. Často opakovaná a intenzivní říje může kočku fyzicky vyčerpávat. Některé kočky během tohoto období přijímají méně potravy, jiné dokonce zvracejí. Pokud nechcete chovnou kočku, je lepší ji sterilizovat.

Péče o kočku po kastraci

Dalším dotazem na který se často majitelé ptají, je péče po operaci. Kočička bude mít jizvu na břiše či boku. Je to zákrok jako každý jiný, tzn. že je potřeba hlídat, aby si kočka kastrační ránu se stehy nelízala či jinak netraumatizovala. Výhodou je, že většina koček si ani nevšimne této malé ranky. U kocourků se kastrační rána ve většině případů ani nešije, ale nechává se otevřená z důvodů vytékání případného tkáňového transudátu-sekretu.

Většina kastrovaných zvířat má po kastraci a následném hormonálním poklesu tendenci přibírat na hmotnosti. Jejich pudy je už nebudou tolik táhnout na toulky po okolí a budou se více držet doma a aktivita se výrazně sníží. Pokud bychom jim v tuto neupravili stravu, dříve nebo později budeme majiteli obézního mazlíčka. Proto je velmi vhodné krmit kastrovaná či sterilizovaná speciálním granulátem určeným přímo pro sterilizovaná zvířata.
Tato krmiva napomáhou navodit pocit sytosti, tím pádem reguluje hmotnost a budou chrání rovněž více zatížené močové cesty našich domácích mazlíčků.

Autor: MVDr. Ladislav Mladý
Zdroj, foto: Purina One


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
opuštená kotátka venku lituji .
Obrázek uživatelky
profil
kocicku nemam, ale po ulici jich beha nekolik.Je mi jich lito.
Obrázek uživatelky
profil
Také máme doma kastrovaného kocoura vše naprosto v pořádku. Lituji když venku vidím opuštená koťátka, vše je jen o lidech...někdo holt raději má na svědomí několik koťat než by investoval do kastrace své kočky, pro mne nepochopitelné...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
MÁME UŽ DOMA KOCOURA 7 LET ,JE VYKASTROVANÝ A NEUVĚŘITELNÝ MAZEL
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles