Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Peníze za domácí práce: Jak (ne)zacházet s kapesným pro děti

19. 12. 2020 | Výchova
-Komerční sdělení-

Bez práce nejsou koláče. To ví každý. Děti se tomu ale učí postupně v průběhu života. V dospělosti to na ně občas padne trochu nečekaně. Aby děti poznaly hodnotu peněz a uvědomily si, jak s nimi nakládat, musíme je to postupně naučit. Finanční gramotnost dětí můžete zvyšovat právě tím, že jim ukážete, jak nakládat s kapesným.

Ale jak na to? Dávat pravidelné částky nebo odměňovat žádoucí chování a dobré známky ve škole? Pojďme se podívat, co je vlastně kapesné a jak s ním zacházet.

Chybami se dítě učí – nezasahujte do utrácení za každou cenu


Peníze za domácí práceŽádné dovednosti nezískáme přes noc. Stejné je to i s financemi. Menší děti ještě netuší, jaká je jejich reálná hodnota, nebo kde se vlastně berou. Nejlepší způsob, jak se dítě naučí zacházet s penězi je ten, že nějaké dostane a bude za ně zodpovědný.

S prvním kapesným dítěti vysvětlete, že dostane pravidelně předem domluvenou částku.
Nerozmlouvejte mu, za co ji má utratit. Na začátku možná bude dělat chyby a neuvážené nákupy, kterým byste mohli jednoduchým zákazem předejít. Ale je lepší dělat chyby teď s pár desetikorunami než v dospělosti s několika tisíci.

Odborníci se shodují, že pro rozvoj finanční gramotnosti je ideální začít s kapesným hned od první třídy. V průzkumu České spořitelny, který provedla v roce 2019, ale vyplynulo, že až třetina českých rodičů nedává dětem kapesné žádné.

Odměny za domácí práce a prospěch ve škole nejsou kapesné


Ve stejném průzkumu pak 17 % rodičů dětí ve věku 6-15 let přiznalo, že dětem dávají peníze jen jako odměnu za nadstandardní výkon – pomoc v domácnosti nebo výborný prospěch ve škole.

Účelem kapesného ale je naučit děti v dospělosti vyjít s penězi, které si vydělají. A to je schopnost, kterou potřebují všichni. I ti, co nosili domů trojky z diktátu a nechtěli doma uklízet.

Psycholog a rodinný poradce Rostislav Nesnídal peníze za odměnu také příliš neschvaluje: „Každý máme v rodině nějaké povinnosti a měli by je mít i ti nejmenší, může to být třeba úklid hraček. Mělo by to však být běžné, a ne motivované finanční odměnou.“

Kapesné je pravidelná předem určená částka, která simuluje výplatu peněz v dospělosti a učí děti s penězi hospodařit. Vytvořte doma prostor, kde je v pořádku se na cokoli zeptat. I u kapesného by to tak mělo platit. Dítě by vás nemělo vnímat jako „bankomat“, ale především jako rádce. Nerozmlouvejte nákupy, ale zajímejte se, za co chce dítě utrácet.

Ani peněžní dárky od příbuzných k Vánocům nebo k narozeninám nejsou kapesným. Hodí se jako částka, kterou si dítě třeba uloží na svůj dětský účet. V internetovém bankovnictví navíc získáte společně mnohem lepší přehled o tom, kde a za co dítě utratilo. Ale pozor, neberte to jako příležitost pro „šťourání“, ale jako prostor pro případnou radu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !