Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 03.06. 2024
Dnes má svátek Tamara
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pes a dítě - co si pořídit dříve

15. 10. 2015 | Zvířátka

V dnešní uspěchané stresující době, je teplo rodinného krbu a domácí pohoda jako oáza v poušti. A tak spousta z nás už přišla na tu krásnou skutečnost, že si tuto pohodu můžeme vylepšit ještě o čtyřnohého přítele, který nás vždycky rád vidí, vítá a je smutný, když odcházíme. Je takovou chlupatou jistotou se studeným čumákem a upřímnýma, oddanýma očima. Toužíme po něm, když jsme ještě sami, když potkáme lásku svého života, i jako kamaráda pro naše budoucí děti. A tady nastávají varianty časové osy pořízení chlupáče.

Nejprve pes

Některé páry si pejska pořídí jako takové malé miminko, protože si na to opravdové ještě netroufají, či se chtějí ujistit, že zvládnou péči o živou bytost a vyzkouší si tak i svého partnera, jestli je on či ona ten pravý, pravá. Zkrátka taková zkouška na nečisto.

Pokud přistoupí k jeho výchově zodpovědně, příchod miminka – toho lidského – je pak možná o něco jednodušší. Pejsek zná své místo, nejen to v pelíšku, ale i v jeho lidské smečce a hranice toho, co může a co ne. 

dítě a pesMáme také spoustu času – alespoň 9 měsíců – připravit našeho mazlíčka na nový přírůstek do rodiny. Je dobré dobře si rozmyslet, jaké chování už u našeho psa nebudeme moci tolerovat a začít ho učit či odnaučovat již teď, než později. Bude mít tak dostatek času je vstřebat a srovnat se s nimi. Následné přijmutí člověčího mláděte pro něj pak nemusí být tak traumatické, i když jistému druhu a intenzitě žárlení se jistě nevyhnete. Zkrátka nesmí, jak se říká, spadnout z lopatky, a stále mu musíme dávat najevo svou lásku a věnovat potřebný čas, který bude patřit jen jemu. První příchod miminka domů by měl být společný rituál pro celou smečku, kdy očuchání či olíznutí neublíží a v pejskovi vzbudí pocit i jeho vlastní důležitosti a sounáležitosti. Společné vycházky, kdy jeden se vyběhá a druhý prospinká, budou příjemné celé rodině.

Nejprve dítě 

Tato opačná situace, kdy k miminku pořídíme pejska, s sebou nese větší úskalí a větší škálu možných problémů, neboť ke křehkému stvoření pořídíme štěňátko, jako roztomilou neřízenou střelu. A tak máme rázem dvě mláďata, která si dělají, co chtějí a vzájemně si mohou, i když nechtěně, ublížit. Bezpečnostní opatření jsou pak náročnější. Nehledě na to, že i takové venčení se může pro čerstvé rodiče stát noční můrou.

Obecně se dá říci, že ať tak či tak, vztah dítě a pes může být pro oba velkým přínosem, parťáctvím, hnacím motorem a krásným obohacením. Učí naši ratolest zodpovědnosti už od útlého věku a správná dávka nějakých těch bakterií a špíny, jak už někteří lékaři usuzují, pomůže i k lepší imunitě.

Imunitě nejen té zdravotní, ale imunitě proti smutku a špatné náladě.

Není přeci nad to – velký či malý – přitulit se k tomu chlupatému kožíšku a nechat se oblíznout studeným čumáčkem.

Autorka: Pavlína Šmahlíková
ChytráŽena.cz
článek již vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Není moc co dodat, naprosto souhlasím. Nemám nic proti psům nebo zvířatům jako takovým, ale tahle doba mi taky přijde divná. Stačí vidět v TV dvě reportáže a porovnat sumy, co se vyberou na operaci psa a na operaci vážně nemocného dítěte (když pominu smutný fakt, že taková operace závisí na solidaritě - penězích -ostatních).
Obrázek uživatelky
profil
rozhodovat se mezi dítětem nebo psem. Proto to s námi tak podivně dopadá.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles