8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstounská péče a její dávky

9. 04. 2010 | Výchova

Víte něco málo o pěstounské péči? Že to nepotřebujete a že se Vás to netýká? Omyl – nikdy neříkejte NIKDY! Pěstounská péče je jeden z právních režimů náhradní rodinné péče. Dítě, které je v pěstounské péči, nemá práva biologického potomka (nemůže dědit apod.) Soud svěřuje dítě pěstounovi do péče na jeho vlastní žádost v případech, kdy se o něj vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat (a že takových případů není málo – babyboxy a jiné...)


V našem právním řádu se uplatňují dva typy pěstounské péčeindividuální a skupinová péče. Individuální probíhá v běžném rodinném prostředí, skupinová pěstounská péče probíhá v zařízeních pro výkon pěstounské péče nebo v SOS dětských vesničkách (ty určitě všichni znáte). Pokud biologickým rodičům situace dovolí a budou schopni se o dítě postarat, budou ho chtít zpět, podají žádost k soudu a ten jejich požadavek zváží (ovšem pravidlem není, že jim musí vyhovět).


rodinkaV některých případech mohou biologičtí rodiče navštěvovat svoje dítě, mají právo rozhodovat o důležitých věcech týkajících se dítěte (vydání cestovního pasu, cestování do zahraničí, volby školy apod.) Pěstounská péče může být také zrušena – pouze soudem, ale to jedině ze závažných důvodů (psychické, fyzické aj. týrání, neschopnost postarat se o dítě atd...)


Dávky pěstounské péče


Pokud se stanete pěstounem, máte ze státu nárok na 4 dávky. Ty jsou určeny k pokrytí běžných nákladů dětí.


Příspěvek na úhradu potřeb dítěte


Tento příspěvek má uhradit alespoň základní potřeby dítěte. Je vyplácen pěstounům do dovršení zletilosti (popř. pokud dítě studuje, nejdéle do 26 let). Výše příspěvku činí 2,3 násobek životního minima dítěte. V případě zdravotně postiženého dítěte se koeficient, kterým se násobí životní minimum dítěte, zvyšuje a činí 2,35 u dlouhodobě nemocného dítěte, 2,90 u dlouhodobě zdravotně postiženého dítěte a 3,10 u dlouhodobě těžce zdravotně postiženého dítěte. 


Odměna pěstouna


Další z dávek pěstounské péče je odměna pěstouna. Tento příspěvek je určitým způsobem nějaké společenské uznání osobě, která pečuje o cizí dítě. Od 1. ledna 2007 činí odměna 3126 Kč měsíčně za jedno dítě.

Příspěvek při převzetí dítěte

Účelem tohoto příspěvku je přispět na nákup věcí potřebných pro dítě, které přijde do náhradní rodinné péče. Od 1. ledna 2008 je stanoven v pevné výši podle věku dítěte, a to následovně:


Věk dítěte Příspěvekrodina
dítě do 6 let 8.000 Kč
dítě 6 - 15 let 9.000 Kč
dítě 15 - 26 let 10.000 Kč


Příspěvek na zakoupení motorového vozidla

Náleží pouze tomu pěstounovi, který má ve své péči nejméně čtyři děti. Další podmínkou nároku na tento příspěvek je fakt, že vozidlo nesmí pěstoun používat pro výdělečnou činnost. Příspěvek také samozřejmě není poskytován v plné výši, ale maximálně do 70 % z ceny vozidla nebo do 100 000 Kč.


Pokud jste sami pěstouny a dosud jste neměli v pěstounských dávkách přehled, doufám, že Vám tento článek pomohl. Být pěstounem jistě není lehká věc, a proto klobouk dolů před rodinami, které si dítě do pěstounské péče vzaly!


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
držím palce tým, čo sa na to podujmú
Obrázek uživatelky
profil
těmto rodinám,kteří vychovávají děti, dávájí těmto dětem svoji lásku a podporu při jejich cestě životem a nezneužiji statutu pěstounu.
Obrázek uživatelky
profil
jednu rodinu, ta těch dětí má deset...
Obrázek uživatelky
profil
obdivujem takýchto ľudi
ale je pravda, že niekto to zneužíva pre peniaze
tých je ale dúfam málo
Obrázek uživatelky
profil
tak v to doufam.Je to velmi citlive a bolestive tema.
Sama mam dcerku,ktera je od minuleho tydne v pestounske peci.Mozna jsem vysazena z citovych duvodu,ale neprijde mi to spravedlive.Proc nemaji stejne naroky i biologicti rodice,stejne jako pestouni?
Jsou i rodice,co by si neprali nic vic,nez-li mit sve dite spet doma,ale tem stat nijak nepomaha,nemate dostatek penez,mate smulu,ale pestounum se hradi i to,ze si vzali cizi dite?Tak nevim.Sem stastna ze bude dcera stastna,doufam,ale nestastna ze ne semnou.
Kdo to nepozna,nepochopi,pokud mu to neni jedno,v tom pripade neni rodic a je lepsi,ze dite neni s nim
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles