Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příjezd slonů do ZOO Ostrava

4. 04. 2008 | Zvířátka

Po dlouhém přípravném období a několikerém odkladu by se měl v termínu od 7.4. do 10.4. uskutečnit dlouho očekávaný transport dvou slonů indických ze zoologické zahrady v severoirském Belfastu do ZOO Ostrava. Odklady byly způsobeny veterinárními opatřeními Evropské unie v souvislosti s loňskou nákazovou situací týkající se zejména výskytu slintavky a kulhavky v některých zemích Evropy.  

 

Tak jak je v moderních zoologických zahradách, zejména v posledním desetiletích, standardem, i tato zvířata k nám poputují zdarma v rámci evropského záchovného programu slonů indických v lidské péči na základě doporučení koordinátora programu. Jedná se o dvě samice - matku Johti, 41 let, s dcerou Vishesh, 11 let. Z chovatelského hlediska je cenná zejména mladší samice, neboť by mohla být potenciální matkou příštích mláďat.  Ale ani starší samice, matka Johti, není jako již rozmnožující se a odchovávající samice, ani zdaleka pro další reprodukci ztracena. Zabřezne-li totiž sloní samice nejpozději do 13 - 20 let věku, je schopna přivádět na svět další mláďata třeba i v 50-ti letech. Připomínáme, že se doposud v historii českých zoologických zahrad nenarodilo žádné živé sloní mládě.

Johti a Vishesh

Pavilon slonů v ZOO Ostrava













Obě samice jsou v současnosti přivykány na pobyt v transportní bedně a k samotnému naložení by mělo dojít 7.4. Slony bude na jejich cestě doprovázet nejen jejich stávající ošetřovatel, na kterého jsou zvyklé, ale rovněž pracovníci naší zoo, kteří je budou mít na starosti. Ti už vyjeli  na cestu s předstihem, aby se mohli  přímo na místě se slony lépe seznámit  a pod dozorem jejich stávajících ošetřovatelů co nejlépe poznat všechny jejich individuální potřeby a vlastnosti.


Předpokládané vypouštění slonic z transportních beden proběhne 10.4. Slonice  samozřejmě  nebudou  ihned po vypuštění spojeny s našimi dvěma stávajícími starými slonicemi.


 Všemu bude předcházet poměrně dlouhý proces postupného seznamování. Kromě tohoto plánovaného transportu je ostravská zoo i nadále v intenzivním jednání ohledně získání geneticky vhodného samce z některé z dalších evropských zoologických zahrad. K přípravám a plánování jeho dovozu však může dojít teprve, až si na sebe všechny čtyři sloní samice dostatečně zvyknou.

 


Zdroj: ZOO Ostrava 

 

notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to musel být ohromný transport!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles