Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 30.05. 2024
Dnes má svátek Ferdinand
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přípravy na transplantaci

21. 06. 2012 | Vaše příběhy
Hned když byl můj otec oficiálně zapsán na listinu čekatelů na transplantaci jater, začala celá naše rodina s přípravami domu. Dostali jsme mnoho více či méně užitečných rad a na něco jsme postupem času přišli sami. Tady je několik bodů, které by se Vám v těchto případech mohly hodit.

1. Jeden prostor zatím stačí

Možná to bude znít divně, ale člověk po transplantaci, který přijde domů, by měl nejprve zůstávat pouze v jedné místnosti (nepočítají se samozřejmě přesuny na WC či do koupelny). Organismus, který je zatížen velkými dávkami léků, se musí doma nejprve adaptovat a lépe se mu zkraje přizpůsobuje jen v jedné místnosti (alespoň první týden nebo dva po návratu z nemocnice). Ano... při péči o onu osobu se sice naběháte (nosíte a odnášíte jídlo a pití a plníte všemožná přání), ale za tu opatrnost to stojí.

Přípravy na transplantaci2. Čistota půl zdraví

Tak v tomto případě platí minimálně 90% zdraví. Transplantovaný člověk se vrátí domů z nemocnice, kde je pro tyto pacienty naprosto sterilní prostředí (dokonce mají i speciální vodu). Po příchodu domů není však záhodno vytvářet toto naprosto sterilní prostředí (mohlo by dojít k takzvanému skleníkovému efektu - člověk doma naprosto chráněný ve sterilním prostředí je ohrožen při prvním otevření domovních dveří). Jak již bylo řečeno, organismus se musí adaptovat na své domácí prostředí. Místnost pořádně vyčistěte, vydezinfikujte, umyjte okna a nezapomeňte ani na údržbu postele. Nedoporučuji, aby transplantovaný spal na jiné matraci, než na svojí předchozí. Pokud bude spát na jiné posteli v jiném pokoji, raději pořiďte matraci novou. Snažte se prohlédnout celou místnost, zdali v ní není ukrytá za nábytkem nějaká plíseň. Je také dobré s předstihem připravit sítě do oken proti hmyzu (zachytí i větší nečistoty šířené vzduchem). Velmi také doporučuji pořízení čističky vzduchu, která může běžet první týden většinu dne.

3. Návštěvy

Všichni příbuzní a přátelé budou jistě doma chtít rekonvalescenta navštívit, ale nic se nesmí uspěchat. Zvláště zpočátku dopřejte jeho organismu a tělu klid na adaptaci a dopřejte mu hodně odpočinku. Přátelé to jistě pochopí. Pokud je návštěva cizích osob nezbytná, opatřete je alespoň jednorázovou ústní rouškou a rukavicemi.

4. Domácí mazlíčci musí chvilku počkat

Byl váš milovaný přítel či příbuzný po transplantaci zvyklý na bezprostřední kontakt s domácím mazlíčkem? Spal s ním v posteli a bydlel ve stejném pokoji? Teď čerstvě po transplantaci to důrazně nedoporučuji. Psí srst obsahuje mnoho roztočů, kteří by mohli pacientovi škodit. Zprvu se snažte pejska, kočičku či ostatní mazlíky od pacienta separovat. Samozřejmě pejsek bude stále bydlet v bytě či domě, ale nebude v přímém kontaktu s transplantovaným. Postupem času se organismus samozřejmě adaptuje i na mazlíčka, jen mu to obvykle trvá déle, než na člověka či prostředí.

5. Méně jídla, avšak častěji

Některé potraviny bude nutné z jídelníčku pacienta vynechat již navždy. Je to například Niva, plísňové zrající sýry či některé druhy bylinek a koření. Přesný seznam Vám určitě dá ošetřující lékař i s přesnými instrukcemi. Doporučí Vám zcela jistě přesné dodržování jídelního harmonogramu. Je důležité jíst pravidelně, přibližně ve stejnou dobu a zvláště po malých dávkách. Vnitřnostem po operaci neprospívá, když se doslova našťouchnete k prasknutí a to ještě ke všemu těžce stravitelným jídlem. Proto je dobré zařadit spoustu malých svačin a hlavně lehká jídla (opět Vám jistě poradí lékař či poradce).

Přípravy na transplantaci

6. Květiny

Z místnosti, kde bude pacient první dny přebývat, se také doporučuje odstěhovat květiny. Ne, že by mu nějak výrazně vadily samotné květiny, ale hlavní problém je v jejich květináčích, tedy v hlíně. Hlína obsahuje mnoho bakterií, mikrobů a mnohdy i hnilobné procesy. Proto se doporučuje, aby se pacienti zprvu vyhýbali hlíně úplně a později, až se organismus adaptuje a zocelí (v rámci možností samozřejmě) si na ni dávali velký pozor.

7. Kamarádi rukavice a rouška

Pokud se chystá pacient na svoji první vycházku na zahradu nebo do schránky pro noviny, je dobré, aby si vzal jednorázové rukavice a obličejovou lékařskou roušku. Rouška se používá i při prvních cestách do zaměstnání v MHD a při kontaktu s širší veřejností. Je potřeba hodit za hlavu starosti s tím, že se na Vás lidé dívají a šuškají si. Je to pro Vaši (pacientovu) ochranu a pro zdraví, které je na prvním místě a "čumilové" ať si myslí, co chtějí.

8. Léky, léky, léky

Po transplantaci dostane pacient obrovské množství léků, které se budou postupně upravovat, vysazovat a jiné zase zařazovat. Spousta lékařů dává svým pacientům malý bloček, kam přesně píše rozpis léků (v kolik se berou, jestli po jídle či před ním a se kterými léky se nemíchají apod.). Doporučuji Vám tedy pořídit lékovku, kam se přesně nadávkují léky na celý týden. Navíc se dnes vyrábějí i takové malé kapesní s alarmem, který vždy upozorní, že je čas vzít si léky.

Závěrem

Úspěšná transplantace jater vrací pacienty po uplynutí delší doby v podstatě do plnohodnotného života, jaký vedli před ní. Jistě, některé věci jsou jinak a zůstávají i léky, které pacient musí užívat již natrvalo, ale při vhodném vystižení jejich poměrů nijak neobtěžují (zmizí průjmy, nevolnosti i zácpy, které způsobuje právě hledání vhodného dávkování).

Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !