8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Psí zachránce

24. 09. 2021 | Vaše příběhy
Určitě znáte ten vtip o manželích, kteří se po každé vrací na stejné místo dovolenkového pobytu... U mě je to podobné, a to proto, že mě to již několik let  „táhne“  do mých milovaných Beskyd.
   
I když se mnohé změnilo, některé chatičky zmizely, velké chaty změnily majitele nebo zcela zchátraly, pořád je to kus kouzelné, a pro nás s vnučkou i pohádkové země. Loni jsme zažily velké hadí dobrodružství, letos měla Sárinka zakázáno přemýšlet o tom, jaképak zvířátko bychom mohly potkat...

Během dovolené sem tam i sprchlo, ale to nám nikterak nevadilo, když se pak  vyčasilo, znovuzrozená příroda krásně voněla. Vydávaly jsme se na kratší procházky po okolí a vnučka, dle vzoru hrdinů z filmu  „S tebou mně baví svět“  po  „půlkilomertru“  zaskuhrala: „Babí, mě bolí nožičky!“  Já na to: „ A které?“  S nenápadným šklebem dodala: „No přece ty moje!“  Ona dobře věděla, že jí to nebude nic platno, bo babička jela podle propracovaného itineráře.

Ve středu jsme navštívily nedalekou chatu, občerstvily se a pak v potůčku pohledaly kamínky na malování. Když na zpáteční cestě rozbolely nožičky i mě, posadily jsme se na velkou kládu u jednoho plotu a odpočívaly. Najednou jsem cítila na ruce, kterou jsem se klády držela, čísi horký dech. „Jé, babí, pejsáček!“  Opravdu tam stál hnědý pes středního vzrůstu a zvědavě nás očichával. Sice přes plot, ale i tak jsem se trochu bála... Nezaštěkal a jak se zjevil, tak nakonec zmizel někde v zahradě. Vnučka pak o něm básnila, než na pokoji pensionu usnula.

Na druhý den byl naplánován výšlap na Přelač a Muřinkový vrch. Ani jsem raději nezmínila, kolik km máme ujít, to by tu malou bolely nožičky ještě na pokoji... V blízkosti toho vrchu je studánka, která prý plní 3 přání. Jen proto jsem Sárinku na tento cíl utáhla. Opakovala si ta přání v duchu celou cestu a vyzvídala, zda to mají být hračky nebo něco pro celou rodinu...

Přibraly jsme košíček, kdyby se zadařilo a vyrazily vstříc lesnímu dobrodružství. První kopeček byla brnkačka, poté jsem raději zpomalila tempo, vydatně jsme posvačily a posouvaly se dál k naplánovanému cíli. Sem tam jsme odskočily do roští a k menším smrčkům, zda tam nebude nějaký  „kloboučnatec“.  Našly jsme opravdu pár pěkných jedinců. Zpomalovaly jsme a já věděla, že ta naše osmiletka  bude za chvíli reptat. Tak jsme hrály slovní hry, občas jsem vytáhla z baťůžku nějaký pamlsek a my se blížily k cíli. Přání byla podána, Sárinka se tajemně usmívala a já si řekla, že bychom mohly jít zpět jen tak lesem a nedržet se „žluté“. To abychom dosbíraly ten košíček a já se mohla pochlubit na WhatsAppu.

Jak jsme se nořily do lesa a široký chodník se ztrácel, nabyla jsem dojmu, že se točíme furt dokola a že jsme zabloudily. Navíc jsem zjistila, že mám vybitý mobil. Jsem orientační ignorant, nějací mravenci nebo mech na stromech jsou  mi šumafuk a křičet o pomoc jsem se styděla. Už už jsem se domnívala, že asi budeme řvát dvouhlasně, abychom přivolaly jiné a zdatnější turisty, když jsem uslyšela nějaký lomoz. No nazdar, blesklo mi myslí, minule had, vnučka si přála raději medvídka, tak už je to tady! Přitáhla jsem holčičku k sobě a vejrala do křoví. Něco hnědého se mihlo, že by liška a k tomu vzteklá? Pokoušely se o mě mdloby...

Najednou stál kousek od nás cizí pes. Sárinka zahlaholila: „Vždyť je to ten ze zahrady, on nás našel!“  Jen nás očichal, zavrtěl ocáskem a zase zmizel, pak se ukázal a pomalu šel. Jakoby na nás volal:  „Holky, za mnou!

Prodíraly jsme se křovím, neztrácely psa z dohledu a posouvaly se lesem. Asi po dvaceti minutách jsem uviděla široký chodník. Až tam nás dovedla ta psí duše, ještě se otočila, poprvé zaštěkala a pelášila k prvním domkům. Sárinka byla unešená, jak je to chytrý hafík a že už nechce kočičku na doma, ale pejska.

Když jsme sešly k domkům a ocitly se u toho plotu, kde jsme poprvé psa spatřily, slyšely jsme, jak mu páníček vyčiňuje: „Maxíku, ale takhle nesmíš utíkat, nebo budeš uvázaný u boudy...
Jen já věděla, že psí zachránce vyprovodil nás, zbloudilé ovečky ze „zakletého lesa“  a my díky němu zažily opět neopakovatelné dobrodružství tandemu vnučka-babička.

Hříbky jsem nakrájela a usušila na balkóně, zbytek dovči až na předposlední den, byl ukázkový. Počasí ultra super, vyhrála jsem hru v kostky celkem 10x, Sárinka mě obehrála v maxi pexesu celkem 20x. Pak využila toho, že jsem si četla na balkóně a snědla cca 5 ks zakázaných  čokoládových mlsků. Blinkala celý večer a já, jak jsem byla vytočená z jejího podrazu, uklouzla jsem na rohožce v koupelně a pohmoždila si koleno.

Na druhý den nás dcera vyzvedávala coby totální „invalidy“. Vnučka se spravila po cole, ale já skončila na chirurgické pohotovosti. Kurnik šopa, v lese nic a já  „kleknu  v pidikoupelničce“  u sprcháče. Naštěstí bez zlomeniny, jen bandáž a brufen. No opět super dovolená. K ponaučení i k přemýšlení...Ale tak to má být, už jsem coby marod prolustrovala všechny chaty v Beskydech,      „kaj“  že se vydáme příště. Beru s sebou i mladší Ellinku, jen musím pomlčet o tom psu a bloudění... Jinak by mi ji nepůjčili!


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Psí zachránce:

Psí zachránce
Psí zachránce
Psí zachránce
Psí zachránce
Psí zachránce
Psí zachránce
Psí zachránce
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek.Milé čtení do začátku dne.
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný článek plný zážitků. Je vidět, že jste si dovolenou užily i s pěkným dobrodružstvím.
Přiloženy jsou pěkné fotky.
Obrázek uživatelky
profil
krásně napsané
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles