Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pták v pestrém kabátě

20. 02. 2021 | Vaše příběhy

Rodiče chovali veškeré zvířectvo, které si lze představit. Alespoň v oné poválečné době to tak bylo. Rodiče chovali několik koní, krávy, kozy, ovce, králíky, morčata, slepice, husy, kachny, perličky, krůty a také křepelky. Vždy u nás měli domov také minimálně dva psi a několik koček. V dnešní době lidé chovají sice také lvy, tygra, krokodýly, pštrosy, pávy, nutrie, činčily apod., tehdy to ale tak nebývalo.

Proto bylo velkým pozdvižením, když si rodiče pořídili párek pávů. Měli totiž kontakty v cizině, odkud se pávi dostali až k nám. Rodičům se tito krásní, pyšní a v tu dobu exotičtí a vzácní ptáci moc líbili. U domu jsme měli velké pozemky, obrovský výběh pro drůbež disponoval také okrasnými stromy, na kterých pávi brzy našli své místo k nocování.

Páv je krásný pták, je ale velmi tvrdohlavý. Na druhou stranu nevyžaduje žádnou zvlášť náročnou péči. Snáší naše podnebí a brzy se spřátelí i s ostatními zvířaty. Naši pávi si zvykli zobat společně s ostatní drůbeží. Oblíbila si je i jedna z našich koček. Velkou radost nám udělala pávice, když snesla svá první vejce. Nechtěla na nich ale sedět. Zjistili jsme, že vajíčka dokáže vysedět i slepice, podstrčíme-li jí je. Vylíhlá pávátka si už našla svou maminku. Jen jedno považovalo asi slepici za svou mámu a snažilo se ji všude následovat. Když se ale dostalo na strom a slepice zůstala dole, pochopilo, kdo je její rodina.

S pávy je docela sranda. Nejsou totiž jako slepice. Jak se náš chov rozšiřoval, zjistili jsme, že ne každá samička snáší vejce jen na našem pozemku. Klidně si vylétla do pole a tam snesla vajíčka a vrátila se pak domů. A tak se naším sportem stala špionáž našich pávic. Jakmile jsme je včas nesebrali a nedonesli pod krůtu, slepici či jinou samici k vysezení, prochladla nebo se stala kořistí kuny.

Dlouho jsme si mysleli, že chov pávů je jen naší chloubou a okrasou a někdy dokonce starostí. Občas k nám přiběhl některý ze sousedů se stížností, že se nějaký z našich pávů usídlil na jejich jabloni, střeše nebo jinde na jejich majetku. Dalo hodně práce ho pak nalákat zpět domů.

Jednu noc jsme se ale přesvědčili, že i pávi mohou být užiteční. Tehdy jsme totiž přišli o našeho starého psa a ještě jsme si nepořídili nového. Uprostřed noci nás a s námi i půl vesnice probudil pronikavý řev našich pávů. Rodiče se nejdřív na pávy zlobili. To trvalo do chvíle, kdy zjistili, že k nám do domu se dostali zloději. Díky živému alarmu ve formě pávů nic neodcizili a naopak nám nechali kus kabátu na plotě, jak se snažili rychle utéct.

A tak jsme pochopili, že každé zvíře, i to zdánlivě neužitečné, může nakonec pomoci. Pávy jsme chovali několik let a rád na to vzpomínám. V paneláku si tento luxus už nemůžu dopřát.


Svehlava - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pták v pestrém kabátě:

Pták v pestrém kabátě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čtení hned ránoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek s mi moc líbí.Vrací mě do vzpomínek na mé dětství.Jezdili jsme na prázdniny k příbuzným,kteří měli také hodně domácích zvířat.A nedaleko bydlel na samotě malíř,který také choval pávy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles