MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady chovatelky pro siamské a orientální kočky

13. 09. 2013 | Zvířátka
Proč jsem si oblíbila právě tyto kočky? Protože jsou to komedianti i profesoři v jednom. Jsou hravé, věrné, aktivní, pořád něco vymýšlejí a nemohou u ničeho chybět. Když změníte cokoli v místnosti (třeba přidáte na zeď nový obraz), okamžitě to objeví a okomentují. I dnes jsou tady s námi, aby nás trochu pobavily a potěšily…

Jsou nenáročné na péči o srst, což je v dnešní hektické době velká výhoda. Siamské a orientální kočky nemají podsadu, jen svrchní krycí srst, takže téměř nelínají. Srst se u nich udržuje hlavně lesklá a hladká. Tyto kočky se vyčesávají pouze gumovými kartáči, potom se srst uhladí jelenicí, vetře se do ní trochu tekutého hedvábí (aby se hezky leskla) a nakonec se znovu přeleští jelenicí. Taková péče o srst by se měla provádět podle potřeby asi jednou za 14 dní (a vždy před výstavou).
 
Rady chovatelky pro siamské a orientální kočkySiamské ani orientální kočky se téměř nekoupou. Pokud by se vykoupaly před výstavou,
srst by ztratila lesk i hladkost a trvalo by poměrně dlouho, než by byla zase v pořádku.
Také péče o oči a uši je minimální, protože většina koček si je vyčistí sama. Chovatel by měl pouze občas odstranit ospalky z očí a zkontrolovat čistotu uší (pokud by byly špinavé, čistí se štětečkem s vatou namočenou v dětském olejíčku).

Na výstavách dosahují siamské i orientální kočky velkých úspěchů a spousta z nich má
i ty nejvyšší tituly. Pokud se začne chodit s kotětem na výstavy už od malička, neměl by nastat žádný problém. Tyto kočky se rády předvádějí publiku a jsou populární i svým povídáním. Příprava na výstavu je jednoduchá, stačí kočku pořádně vyčesat, naleštit, ostříhat jí drápky a je to. Drápky se stříhají jenom na konci, nesmí se střihnout do žilky, to by kočku bolelo a tekla by jí krev.

Siamky i orientálky mají psí povahu
, to znamená, že velice milují svého pána a nejsou
tak závislé na svém domově jako ostatní plemena. Proto se velice snadno naučí chodit
na vodítku a podnikat se svým páníčkem i celkem dlouhé procházky. Mně se osvědčil postrojek, který se dá z vodítka i odepnout a kočka pak může běžet za svým pánem zcela volně. Moje první siamka nás tak bezmezně milovala, že za námi bez váhání vběhla
i do rybníku. Vodu si oblíbila, v rybníku s námi i plavala, jen neměla ráda, když se jí voda dostala do uší. Venčení je pro tato plemena vhodné pouze v létě, v chladných měsících
je kvůli textuře srsti nevhodné.

Předvádění a vazba na majitele dělá ze siamek a orientálek ideální kočky pro cestování
na chatu, chalupu nebo i na dovolenou. Také jsou nesmírně vhodné na felinoterapii, podpůrnou léčbu kočkou pro děti a seniory při pobytu v nemocnici. Niki i Meryl jsou velmi úspěšní aktéři felinoterapie, kterou provádí hlavně u nemocných dětí v brněnské nemocnici.

A to z nich dělá Divy na 100 %. Kočky chodí do nemocnice už od roku 2003 a tato aktivita má velice kladnou odezvu u dětí i jejich rodičů.

Siamské a orientální kočky se začínají rozmnožovat okolo jednoho roku života, někdy přijde říje i dříve. Z hlediska chovného řádu se ale krytí povoluje až v roce. Pro kočku je to lepší, protože je už dostatečně vyspělá i vyzrálá, aby se mohla stát matkou. Siamky i orientálky jsou výborné mámy, často se stane, že se o koťata stará i více členů kočičí smečky chovatele. Všechny totiž chtějí pomáhat a leží u koťat, která se snaží aspoň čistit. Ne vždy se to však líbí jejich skutečné mámě, takže je na chovateli, aby posoudil, co je pro maličké a kočičí maminku to opravdu nejlepší, aby měly co nejméně stresu a co nejvíce klidu. Koťata jdou do světa ve 13 týdnech, do té doby musí být odčervená a naočkovaná základními vakcínami. Koťata i kočičí máma potřebují speciální potravu, určenou pro koťata a kojící matky.

Krmí se častěji, koťata až 5x denně. Také těhotné kočky potřebují speciální výživu, bohatou na proteiny a vitamíny. V poslední třetině březosti jim dávám krmivo určené pro koťata, které je pro tyto kočky nejvhodnější.

S péčí o kočku vám nejlépe poradí chovatel, od kterého si ji berete. Pokud se budete řídit jeho radami a svým srdcem, tak nemůžete udělat chybu. Každá kočka totiž potřebuje hlavně hodně lásky, času a porozumění svého páníčka. Pak se jí bude dařit dobře, a to je základní předpoklad k tomu, aby z ní vyrostla opravdová Diva.

Foto: Perfect Fit
Autorka: PaedDr. Jana Stěničková
chovatelka a mezinárodní posuzovatelka siamských a orientálních koček,
předsedkyně sdružení chovatelů koček ZO Brno 36


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás v rodině nesmí chybět kočky Smajlík Od malička jsem na ně zvyklá jak u nás doma, tak u babiček, tetiček a jiných příbuzných. Jsou to miláčci Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles