Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Papírové dvacetikoruny a padesátihaléře přestanou platit v září

6. 02. 2008 | Finance
Bankovní rada České národní banky rozhodla o ukončení platnosti bankovek v nominální hodnotě 20 korun ke dni 31. Srpna 2008.

"Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je, že bankovky v hodnotě 20 korun přestaly plnit funkci oběživa," vysvětlil Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB.

Uvedené bankovky bude vyměňovat v době od 1. září 2008 do 31. srpna 2009 ČNB a všechny banky provádějící pokladní operace. Od 1. září 2009 do 31. srpna 2014 pak bude výměnu provádět pouze ČNB. Výměnu bude možné provést v buď hotovosti, nebo uložením na účet vedený u příslušné banky.

Papírové dvacetikoruny přestanou platit v září Bankovka nominální hodnoty 20 korun byla do oběhu poprvé vydána dne 20. dubna 1994. V roce 1996 byla dvacetikorunová bankovka vyráběna naposledy a vzhledem k její nízké životnosti (v průměru 1-1,5 roku) byla rychle nahrazována mincemi.

Vedle papírových dvacetikorun přestanou od září 2008 platit i padesátihaléře. Důvod je podle centrální banky stejný; padesátníky již neplní svoji funkci a z oběhu se jich vrací čím dál méně. Padesátníky jsou poslední haléřové mince v oběhu.

Cenu zboží ovšem obchody budou moci nadále uvádět v haléřích a jejich násobcích. Zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách.

Zdroj: WEB Reporter

Hana Houbičková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hlavně co ty padesázníky udělají s cenami jestliže rohlík stojí2.50kč kolik bude stát3kč?
Obrázek uživatelky
profil
rušení drobných mincí je sice pro mnohé z nás úlevou a ulehčení peněženky, ale na druhé straně zase nenápadným zdražováním, protože obchodníci jsou ihned aktivní a zdražují jak jina - vždy nahoru. A to platilo i při rušení 0,10 a 0,20 mincí. Oho se zdražuje prostě pokaždé, co v médiích vznikne nějaká debata o tom, že se bude zdražovat třeba od ledna a ejhle, ono se zjistí, že se zdražilo pro jistotu už v listopadu a v leldnu zase, když se o tom už mluví.
Obrázek uživatelky
profil
Je pravda, že když mám v peněžence nějaký padesátníky, tak se jich rychle zbavuju, protože se náhle obsah peněženky stává nepřehledným. Nikdy se mi nestalo že by mi minceš trhaly peněženku a to jsem měla vždycky peněženku jen od vietnamců. Jinak s tím rušením padesátníků moc nesouhlasím. Když si půjde dátě koupit ke svačině rohlík za 2,50 tak mu naúčtujou 3,00 Kč. Kdyby to tak bylo každej den, tak je to 2,50 týdně. A teď si spočítejte, kolik by to dělalo ročně. Někdo možná namítne, že těch pár halířů ho už nezruinuje, ale když to pak chybí třeba na cestu autobusem do školy neo k lékaři, tak už je to znát. Každej není tak bohatej, aby moh těch pár halířů oželet!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Až budeme mít u nás eura tak nebudeme vědět že nějakou peněženku máme jak bude lehká.Jinak jak ještě byli papírové 10 a 20 tak to člověku netrhalo zip u peněženky dneska člověk aby měl u sebe sáček at to má kde nasypat.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasim s Mirly
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles