8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Penzijní fondy budou zpoplatňovat odchod ke konkurenci

18. 06. 2009 | Finance
Penzijní fondy si podle Mladé fronty Dnes pravděpodobně budou již od července účtovat pokutu za přestup ke konkurenci. Takzvaný poplatek za převod klienta bude dosahovat až 800 korun a bude se vztahovat na všechny lidi, kteří spoří na penzi méně než pět let. Na změnách se dohodlo ministerstvo financí se zástupci velkých fondů.

Pokud novela projde Senátem, měla by platit od července, řekla náměstkyně ministra financí Klára Hájková.

Důvodem pro novelu zákona o penzijním připojištění je snaha zabránit častým přestupům klientů, které zvyšují náklady celého systému a ukrajují z výnosů fondů. Ty jsou kvůli dopadům finanční krize už tak v nelehké situaci. Změna jde zároveň na ruku velkým fondům, které se tak chtějí chránit před konkurencí menších hráčů na trhu.

Klienti, aby dosáhli na maximální státní podporu 150 korun, budou rovněž muset od ledna víc spořit. Dosud stačilo dávat do fondu 500 korun, nově bude třeba 700 korun.

Penzijní fondy budou zpoplatňovat odchod ke konkurenciNovela dále zpřísňuje podmínky pro nabízení penzijního připojištění. Nově nebudou smět zaměstnavatelé, kteří svým pracovníkům na penzi přispívají, vybírat fondy za zaměstnance. Každý si tak alespoň papírově bude moci s příspěvkem od zaměstnavatele naložit podle svého uvážení.

Ruší se také veškeré "dárky", které mohly firmy dostávat od fondů či zprostředkovatelů penzijního spoření za uzavření smlouvy právě s jejich fondem. Na vše bude dohlížet Česká národní banka.

„Zprostředkovatelé navíc budou muset klientovi písemně vyčíslit, jak vysoká je jejich provize za uzavření smlouvy," řekla Hájková, která si od těchto opatření slibuje menší apetit zprostředkovatelů k přetahované lidí, kteří již pojištění mají, do jiných fondů. To se ale nelíbí zprostředkovatelům.

Deník zmiňuje, že fondy už nyní evidují sumu více než čtyř miliard, které utratily za lovení nových klientů, a nechtějí ji dále zvyšovat. Každým přechodem tak rostou náklady celého spořícího systému minimálně o provizi zprostředkovatelů.

Z posledních dostupných údajů ke konci roku 2008 vyplývá, že k nejméně zatíženým patřily penzijní fondy České spořitelny, Allianz a Generali. Naopak fondy, které měly podíl nákladů příštích období vzhledem ke svému majetku relativně vysoký, byly Aegon, ČSOB Progres a Penzijní fond České pojišťovny, napsala MF Dnes.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !