Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umíme nakupovat biopotraviny?

7. 08. 2009 | Finance
Mnoho domácností prochází revolucí ve stravování. Více si uvědomujeme hodnotu potravin a více dbáme na zdraví s také na prostředí, které samozřejmě našemu zdraví přispívá. Spotřebitelé se naučili také kupovat bio potraviny. Víme vůbec, jaký je rozdíl mezi bio a konvenčními výrobky?

Jak poznáme biopotravinu?


Každý bio potravinářský produkt, musí být označen logem bio-zebry. Pokud producent uvádí na obalu potraviny výrazy typu: ekologická potravina, eko výrobek, light produkt, vyrobeno v souladu s životním prostředím, nebo zdravá výživa apod. neznamená to, že jde o biopotravinu, ale spíše to znamená, že produkt nesplňuje podmínky pro zařazení mezi biopotraviny.

Je zelenina a ovoce z naší zahrádky bio?


Umíme nakupovat biopotraviny?Podle zákona určitě nejsou vlastní rajčata, mrkev, jablka nebo hrušky či jiné produkty biopotravinou. Ale pokud nepoužíváte chemická hnojiva, nemáte zahrádku u dálnice, nemáte v dohledu chemickou továrnu, používáte vhodnou sadbu a osiva atd., tak je velmi pravděpodobné, že ze zdravotního hlediska půjde o velmi podobné produkty jaké zakoupíte i s logem biozebry.

Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější, protože neobsahují (až na výjimky) přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů. Biopotraviny ve většině případů ztrácí na běžné potraviny v oblasti vzhledu,například ovoce, pečivo a také na trvanlivosti, protože nejsou používány konzervační látky.

Je asi diskutabilní, komu chutná víc to, či ono. Na našem trhu už je větší výběr bio výrobků, než bylo v minulosti, i obliba u spotřebitelů roste, i když ceny jsou výrazně vyšší. Dalším produktem, který je možné u nás sehnat je biokuře. A několik otázek jsem položila Kataríně Hájkové z Bioparku s.r.o.

Jaký zásadní rozdíl je mezi bio a normálním kuřetem?

- kuřata jsou chována dle zásad ekologického zemědělství a nevyžadují proto preventivní léčiva.
- kukuřice a další složky biokrmiva zajišťují tu správnou kulinářskou kvalitu masa.
- společný odbyt přímo zapojených českých farmářů zajišťuje stabilní kvalitu.
- certifikace v kvalitě BIO od společnosti KEZ o.p.s. zvyšuje garanci a kontrolu celého procesu.

Myslíte si, že naše společnost je připravena si připlatit?Umíme nakupovat biopotraviny?

Určitě ne všichni, nicméně podstatná část lidí dbajících na zdravou výživu ano. Okruh spotřebitelů se podstatně rozšířil se snížením ceny z původních 400 Kč (převážně dovoz z Německa a Rakouska) před rokem na cca 199 Kč/kg letos, kdy začal nabízet česká biokuřata Biopark.

Jak mohu znehodnotit výsady bio při vaření?

Biokuře se upravuje zcela shodným způsobem jako běžné kuře, jen je potřeba počítat s tím, že doba úpravy je o něco delší.  

Jaké je srovnání našich biokuřat se světem?

Kvalita je stejná, cena je poloviční.

Na čem záleží, aby bio kuře bylo jednou lacinější?

Biokuřecí letos na jaře udělalo podstatný cenový skok oproti situaci před rokem. Další snižování ceny však už asi není reálné. Pokud neklesne cena biokukuřice, biosoji a dalších biokrmiv, tak se k nižším cenám při splnění všech zásad ekologického zemědělství nelze dostat. Myslíme si, že není na místě uvažovat způsobem, že z důvodu snižování ceny BIO pro všechny spotřebitele by se měla zmírňovat pravidla, a to třeba až k úrovni, která panuje u běžných chovů kuřat – to by asi nebyla správná cesta. Zkusím vysvětlit, co tím mám na mysli - aby bylo možné biokuře tímto způsobem možné zásadně zlevnit, tak by bylo potřeba povolit v ekologickém zemědělství používání pesticidů a geneticky modifikovaných organismů. Dále by šlo biokuře zlevnit odstraněním zákazu používání antibiotik. Poslední velkou nákladovou položkou je humánní způsob odchovu - stotisícové koncentrace kuřat v drůbežárnách bez kontaktu s denním světlem či přístupu do výběhu jsou jednou z cest, jak dochází k minimalizaci nákladů v běžných chovech. Umíme nakupovat biopotraviny?Pak už by ale nebylo možné hovořit o biokuřeti dle závazné české či evropské legislativy. Podle mého názoru je rozdíl v ceně mezi běžným a ekologickým kuřetem způsoben spíše rezignací na zdravý rozum, ochranu zvířat a etiku jejich chovu (welfare zvířat) u běžných chovů kuřata. Právě běžný chov drůbeže je v tomto daleko nejhorší (ve srovnání např. s chovem běžného hovězího dobytka) a tato situace je způsobena tlakem na co nižší cenu.

Koupí bio kuřete také podporujete ekologický chov kuřat, který je upraven českou a evropskou legislativou a má svá specifika, z čehož vyplývají následující odlišnosti:

Biokuře je větší než normální kuře, protože žije déle. Protože přirůstá pomaleji, tak za přibližně dvojnásobnou až trojnásobnou délku života (cca 3 měsíce) dosáhne váhy o něco málo větší než konvenční kuře.

Biokuře není bledé - má o trochu žlutější kůži než konvenční kuře a to díky vysokému podílu kukuřice v krmení, samozřejmě v kvalitě BIO

Vzhledem k přirozenému chovu (přirozený růst, pohyb) je kůže biokuřete pevnější.

A na závěr pár rad pro spotřebitele. Při nákupu biokuřete sledujte datum trvanlivosti na etiketě, které je pro spotřebu rozhodující. Pokud preferujete česká biokuřata, pak vyhledávejte kuřata s garantovaným původem z českých ekologických farem. Pozor na označení „Země původu ČR“ ,to není zárukou, protože stačí, když si importované kuře mezi sebou vymění dvoje česká jatka a poslední z nich už může „čínské“ kuře označit jako české.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Thais já viděla něco podobného a je to teda opravdu hrozný,ale v dnešní době ještě ke všemu v "krizi" lidi prostě koukají na každou korunu a je pravda,že i my a i pro nás je bio prostě luxus,který si nemůžeme dovolit.Je to těžké noSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jenže on je rozdíl jak žije bio kuře a jak normální. Což už vám nikomu nedochází co? Každý vidí cenu. Zajímalo by mě kolik lidí kteří bio maso odsuzují vidělo v jakých podmínkách žijí zvířata ve velkochovech. já jo-kuřata jsou vykrmená tak rychle že je neudrží nohy a nakonec spousta umře žízní protože napáječky jsou nahoře a oni se nedokážou zvednout (nehledě na to čím je krmí když rostou tak rychle)-nebo jsou v kecích kde se ani neotočí, namačkaný na sebe a celý život jen jí a snáší vajíčka. SmajlíkSmajlík To je teda život
Obrázek uživatelky
profil
Biokuře je také zatraceně drahé - kolem 300 Kč za Kg.
Takže jedno takové kuře jsem pod 500Kč neviděla.
Opravdu drahý oběd.

To samé bioovoce či zelenina.
Po týdnu konzumace biopotravin bych se mohla jít pást.
Nevím, jak u vás, ale v naší rodině opravdu není reálné dát kolem 150Kč za kilo brokolice či 250 za kilo ananasu. Nebo téměř 90kč za biobroskve:(

Nemluvě o 50 korunách za bio máslo, které třeba v testu másel bylo vyhodnoceno jako nejméně kvalitní(přítomnost mikroorganismů, starý, zažloutlý tuk, na hranici poživatelnosti..)
Takovou kvalitku si nechám ujít.

http://data.idnes.cz/g/eko/infografika_vysledky_testu_masel.html
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles