Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

1. máj

15. 06. 2013 | Vaše příběhy

Moje vzpomínky na 1. máj – Svátek práce - jsou smíšené. Jako dítka školou povinná jsme každoročně 1. května  ráno v 7.30 hod. museli za každého počasí stát na seřadišti prvomájového průvodu, odkud v 8 hod. průvod vyšel, doprovázený místní závodní kapelou.

Účast v prvomájovém průvodu byla povinná pro žáky a studenty škol a pro všechny pracující /alespoň že důchodci byli od této povinnosti osvobozeni!/ Podél silnice, kudy se průvod ubíral, stáli v několikametrových odstupech příslušníci PS-VB /Pomocná stráž veřejné bezpečnosti/, kteří si jmenovitě zapisovali všechny zúčastněné osoby a další den podávali hlášení do jednotlivých závodů a škol o účasti jejich zaměstnanců a žáků. V případě, že se někdo bez omluvy do průvodu nedostavil, byly z toho vyvozovány důsledky.

V průvodu skandovali pionýři, svazáci a ostatní složky Národní fronty hesla. Např.:“Kdo buduje republiku, ať nestojí na chodníku! Proletáři všech zemí, spojte se! Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak! Leninskou cestou k dalšímu rozvoji naší socialistické vlasti!„ atd.

1. májV dospělosti jsme se my, ženy na prvomájový průvod těšily a víte proč? 1. máj byl pro nás vlastně módní přehlídkou. Každá z žen si na tuhle příležitost pořídila nový jarní kostýmek, halenku, šaty, jarní kabát nebo jen novou kabelku, či boty. O nejlepším modelu se povídalo v místních kuloárech dlouhou dobu. Muži se zase těšili, až kapela zahraje Internacionálu a oni obsadí místní hospůdky, kde už pro ně byla připravena výborná dršťková polévka, křupavé rohlíčky a orosená sklenice s točenou Plzní.

Minulý režim z tohoto svátku udělal vlastně frašku, právě tak, jako z MDŽ.

Prvomájovému průvodu předcházel úklid obce a její výzdoba. 30. dubna, den před Svátkem práce, se u nás v obci sešla parta mladých, ale i starších mužů, aby v lese nařezali mladé břízky. Ti udatnější měli dávno vyhlídnutý vysoký, dobře rostlý smrk, který měl být hlavní májkou v obci. V ten den vyhrával místní rozhlas budovatelské písně, aby se všem při úklidu a výzdobě obce dobře pracovalo. Děti ozdobily mladé břízky fábory a mládežníci je připevňovali k plotům domků. Vysoký smrk přivezl místní zemědělec z lesa na valníku taženém koňmi. Na dvoře zemědělské usedlosti muži ze stromu ořezali větve a oloupali kůru. Do kmene stromu byly nepravidelně vtlučeny listy pily na železo, aby mládenci ze sousedních obcí měli ztíženou práci při eventuálním kradení májky. Ženy upletly veliký věnec z chvojí, ozdobily ho fábory a muži ho připevnili na špici stromu. Ozdobenou májku pak odnesli k místnímu hotelu, kde byla připravena hluboká jáma pro její upevnění. Nyní nastala nejtěžší práce. Ukotvit májku do země. Této práce se zúčastnili ti nejsilnější. Konečně byla máj upevněna. Všichni se rozběhli do svých domovů, aby se vrátili, jakmile se setmí a při táboráku májku do rána ohlídali. Hlídali-li špatně a májka jim byla ukradena, měli ráno z ostudy kabát, ale co pamatuji, stalo se to jen jednou. Většinou se naši mládenci chlubili májkami odcizenými ve vedlejších vesnicích.

V naší obci byl ještě jeden zvyk. Mládenci si připravili vědro s vápnem, v noci obcházeli jednotlivá stavení a před každým domem napsali nebo namalovali něco trefného. Ráno byli někteří majitelé domků buď spokojeni s tím, co mladíci před jejich domy vytvořili a jiní hodně naštvaní. Ti pak urychleně sháněli vápno, aby malůvky nebo písmenka smazali dříve, než půjde kolem průvod.

Poslední nepsanou povinností bylo, aby mládenec postavil svému děvčeti před domem, kde děvče bydlelo, májku. Musel se pak postarat, aby jiní chlapci májku děvčeti neukradli. Také mně postavil můj budoucí manžel pěknou máj a moje babička s dědou ji v noci hlídali – měli okna ložnice přímo proti ní. Jednou se jim dokonce podařilo zahnat zloděje. Vícekrát už si pak nikdo pro májku nedovolil přijít. Dnes už se před domy děvčat objevují májky jen sporadicky.

V posledních létech se v naší obci staví májka na požárním cvičišti a zároveň probíhá Slet čarodějnic. Malé i velké čarodějnice, občas i čarodějové přiletí na “koštěti„ na cvičiště, kde se pod májkou soutěží o nejlepší čarodějnickou masku, tančí se, zpívá a k tomu hraje hudba.

Celá akce je zakončena velikým táborákem s opékáním vuřtů a mohutným ohňostrojem. Také letos už je akce naplánovaná.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku 1. máj:

1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
1. máj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článeček,taky jsme museli do průvodu dobrovolně -povinně....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekny clanok,aspon si clovek spomenie na minule casy a pousmeje sa nad tym vsetkymSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
že jste si můj článek přečetly.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Za mě žádné májky nebyly, ani hospůdky, nebo jiné odreagSmajlíkování. Po 70 letech se všechno tvářilo přísně, i když si leckdo myslel svý, byl zticha. Nerada na to vzpomínám, blbá povinnost.
Obrázek uživatelky
profil
krásný písmenka, dobře se to četlo. SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík

Za mě se také muselo povinně do průvodu a kde nešel dostal dvojku s chování. V dnešní době už nemyslitelné dneska by se nad tím člověk krásně pousmál. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles