8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem dělala milo

21. 04. 2013 | Vaše příběhy
Je ráno, venku mlhavo, šedivo, prostě nevlídno. Ono ale i to vlezlo chtělo klíčovou dírkou či škvírkou u okna vejít do mého bytečku. Hnízdečka naší rodinky. Musíte uznat, že toto nemohu dovolit. Doma vlezlo nemilo nikdy! Kdepak, nic takového nebude. Po letmém prozkoumání šediva, bylo jisté, že práce bude značná. Vezmu tedy pokoj po pokoji, abych nic nevynechala. No počkej, nemilo, to budeš koukat, jak se sem nevejdeš! Tak čím asi a kde začneme.

Ano, okna budou první, všude. Tak meju, utírám, leštím. Cha cha, vlezlo, to koukáš, co to dělám. Záclony též letí dolů, i závěsy. Konec zimy, jaro bude! Okýnka se lesknou, záclonky voní a závěsy, ty hadérky proti sluníčku, inu, nevím, kdo toto vymyslel, když chceme jaro. Květy prozáří hnízdečko. Jak fešné to je.Teď jen vyluxuji, co se dá, to by bylo. Smejčím s košťátkem motorovým, po bytě lítám. Ale vyplatilo se. Sedačka, podprdelníčky jsou vypraný už dříve, není třeba znovu projít očistnou kúrou... Ubrusy nahodím na stolečky, dečky načančám. Ano, krásno spočívá i v aranžmá, tu pohodím bulánek, tam položím svíčku, ale hlavně na stoleček Petúnii. To pošmourno nerado, veselé barvičky, kdepak. Tak nezapomeňte všude udělat barevno. 
květina pro radostPostupuji pokoj po pokoji. Nevynechám ani kuchyňku, jen květenu vyměním. Přeci do polívčičky nedám zářivý květ, ale petržel či libeček, na chlebík šnytlik nebo pažitku, jak kdo chce pojmenovat tuto pochoutku milou. Ale ani máta není k zahození, jasně, meduňka šup na okýnko. Ach jo, už nemám místečko, kam bych milo dala. Jasně, z linky se bude krásně pnout jahůdka plazivka a ještě červená bude, než ji pozřím. Už se těším. Koupelna, toť oříšek. Je zelenkavá s hnědým dlážděním i doplňky. Tak tady pomůže širší pruh látky, co sváže záclonku, ne ale na jitrnici, ale fešnou, honosnou stužkou uvázanou na mašličku. Ráda bych tam dala i kobereček, ale tatíček by vše zmáčel a bylo by po krásnu. Je jak kačka, sic bych raději měla oslíka otřes se. Nuž nelze vyměnit, reklamace tohoto druhu se nepřijímají. Pravila babička. Manželova maminka.                                                                 Při běžném nakouknutí do komory nic měnit nebudu. Tam je barevna až až. Kompůtky jen září, ještě že jsem byla taková včelička pilná. Postačí jen srovnat prázdné flaše do krabice a vysečkat na další úrodu, sklizeň či papáníčka.Tak a máme hlavní vchod, první vjem každého domova. Předsíň, halu, chodbičku, jak kdo chce. Mám tu stoleček, docela malinkatý. Tam položím dečku háčkovanou od babičky a malý drátěný košíček. Jednou taťka nevydržel a prý, co to je? Na houby není, svačina, kdepak, leda pro trpaslíka, co má dietu, klíče, ty přečuhují, tak co s takovou titěrností! Už víte? Přeci do košíčku dáme, vložíme malou vázičku, docela titěrnou, a počkáme na sněženky! Či fialky? Kdo ví. Máme doma milo. Vlezlo pošmourno se sem už nevejde. Jak to u srdíčka hřeje. Pravda, celý den jsem po bytě s handrou poletovala, ale vyplatilo se. To bude tatíček koukat, jakou má ženušku čiperku!

Mužíček zvoní, ne aby vystrnadil milence do almary, to ne, ale má takový zvyk. Oznámení - už jdu, vítejte mě. Hlava rodinky přichází. Inu, nechávám ho při tomto vědění, každý ví, že krk je důležitější, nese přece hlavu a krk jsem Já. Mámo, já jsem tak utahanej. Cesta byla samý bahno. Mám hlad.Tu teprve vidím bláto v předsíňce a honem mažu pro košťátko, aby nic vlezlo nespatřilo. To tak! Mámo, co bude k baště, cos dala do kastrůlku? Čím mé očko potěšíš? Jazýček polaskáš? Nuž, táto, Já jsem ... hmmmmmmmmmmmm, víš co, upeču Ti pizzu. Mám tu, jak máš moc rád, s brokoličkou, olivou tmavou. To si pochutnáš. Cože? Placku? Cos dělala celý den? Já se v práci plahočím, div duši nevypustím, a ty jsi neuvařila? Já bych tak rád gulášek s rejžičkou. Ale tatíčku, měla jsem práci a nějak se vše nestihlo. Neboj, zítra bude gulášek. Tak dobře, ale nemám žádnou chuť. Inu, neměl, jen co vešel do obýváku, kouknul, očička prošmejdila celej pokoj. Mámo, tys koupila petúnii? Ano. Prosím tě, proč? Chtěla jsem udělat krásno. S kytkou? To vážně může napadnout jen ženskou.

Víc neviděl. Usnul na voňavém bulánku, co jsem pohodila. A pizza, nuž, vůně ho probudila a snědl dočista celou do posledního drobečku. Jen já vím, že vlezlo, pošmourno nemělo žádnou naději dostat se do mého domova. A to byl můj cíl. Teď tiše táta spí.


Kasparek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
musela jsi večer padat na"ústa", ale nic jsi za celý den neudělala. Dnes, kdy je můj muž se mnou celý den doma už poznal, co je domácí dřina. Dříve si také myslel, že se celý den válím! Ono to tvému také dojde!
Kdybych ti hodila jedno slovíčko, dokážeš z něho udělat parádní článek, což já nedovedu! Jsi šikulka!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Evičko,moc pěkně napsaný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Evi, už podľa nadpisu som vedela, kto je autor článkuSmajlík.
Nepoznám tuším nikoho, kto by vedel o "domácej drine" napísať taký milý článokSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
krásný článeček, no ale to víš, chlapi, co bys chtěla.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
u nás ještě milo není,ale dám se do toho,hned jak zítra mužík odejde pracovatSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles