Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mých osm řádků slávy

14. 12. 2014 | Vaše příběhy
Když zhruba před dvěma lety křtila moje kamarádka svoji první knížku, napsala jsem o ní článek a jí jsem věnovala básničku, ve které jsem vyjádřila naději, že tato první kniha nebude i poslední, vždyť Janka se netajila tím, že námětů má plný šuplík. Jenže lehko se řekne, realizace bývá horší. Vydat knihu není vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. A laciné to už není vůbec. Takže pěkně popořádku.

Autor musí nejprve napsat text knihy, potom ho musí někdo zkontrolovat, aby byl stylisticky v pořádku. Rukopis se musí dát nasázet v grafickém studiu, je třeba navrhnout (nejlépe s grafikem) obálku knihy, v tiskárně vybrat druh papíru, vazbu a v neposlední řadě musí knihu někdo ilustrovat a určitě je třeba udělat ještě spoustu dalších „drobností“, o kterých nemá laik ani páru. A kromě toho, že je s tím práce jako na kostele, musí za to všechno autor ještě zaplatit. Janka má ale štěstí, že má ochotné a zkušené kamarádky a kamarády, kteří nejenže byli ochotní pomoci, ale k vydání knihy ji doslova dotlačili.

Osm řádků slávyJelikož toto všechno dobře vím, byla jsem velmi mile překvapená, když mi Janka zavolala a pozvala mě na křest své druhé knihy a ještě dodala, že mou nepřítomnost omluví jen v případě smrti a to jí musím úmrtní list osobně přinést ukázat (vždyť je humoristka, že?).    Prý tam rozhodně nemůžu chybět - bude překvápko! Samozřejmě, že jsem s radostí slíbila, že přijdu. Realizační tým byl stejný jako při vydání první knihy, jen ilustrátor, bohužel, mezitím prohrál boj se zákeřnou nemocí. Této úlohy se ale zhostila (a velmi dobře) jeho dcera, takže nakonec Janka 23. října 2014 pod křídly Fóra humoristů a Knižnice Juraja Fándlyho v Trnavě křtila svou druhou knihu fejetonů v trnavštině pod názvem Česná opčanka Bapka Blašková.

V uvedený den se knihovna zaplnila do posledního místečka, a potom už nic nebránilo zahájení programu, který se nesl pod názvem Holá pravda o občance BB. V něm autorka knihy a její hosté společně hledali kořeny Bapky Blaškové. Tak jako i při prvním křtu, tak i teď byla autorka nejprve trochu vyzpovídaná a potom už přišli na řadu hosté, kteří si připravili vtipem sršící vstupy a četli pasáže z nové knihy, přičemž vkládali do svých vystoupení vlastní bonmoty. Navíc Jančina kamarádka a spoluautorka první knížky složila o Jance a jejím životě častušku, kterou nám zazpívala a přitom se sama doprovázela hrou na kytaru. Těsně před samotným křtem dostala Janka od zástupkyně knihovny perníkovou medaili a zástupce města Trnava jí po svém příspěvku udělil diplom s právem nosit a užívat titul „Česná opčanka“.
No a potom už nic nebránilo tomu, aby byla kniha pokřtěná - a to třemi kapkami vody z Královské fontány, která je před radnicí v Trnavě. Jak se Janka vyjádřila, že proto jen třemi kapkami, aby jí město nedalo použitou vodu k náhradě.

Na konci programu měla Janka ještě autogramiádu a potom nás všechny pozvala na pohoštění, kde se kromě jiného podávaly vynikající pagáčky, minerálka a bílé vínko. A to překvápko? Jedním z důvodů, proč se Janka rozhodla vydat i druhou knížku bylo to, že na tu první dostala hodně milých a příznivých ohlasů čtenářů téměř z celého Slovenska. No a několik z těch ohlasů citovala ve svém proslovu v úvodu knihy. Byly mezi nimi i dva úryvky z mé básničky. Takže navzdory své vrozené skromnosti musím konstatovat, že jsem si při mé kamarádce Jance i já užila svých osm řádků slávy.

Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mých osm řádků slávy:

Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
Mých osm řádků slávy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článeček Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Máš zážitek na celý život a my jsme si zase přečetli o šikulce, co dokáže napsat knihuSmajlík...Snad se přítelkyni podaří napsat i knihu třetí a ty nám o ní napíšeš.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za priaznivé ohlasy na môj článok.
Ja mám k sláve veľmi ďaleko a ani po nej netúžim Smajlík.
Občas síce napíšem nejakú básničku (ako prianie napr. k jubileu), ale to len tak, pre radosť. A je to len také laické rýmovanie, určite nie vhodné na knihu.
A vzľadom na finančné nároky na vydanie knihy by som si to ani nemohla dovoliť, keďže návratnosť peňazí v podobe vypredania knižky by bola veľmi otázna.
Smajlík

Čo sa týka ďalších článkov, určite ešte nejaké budú, aj keď mám trochu handicap v tom, že musím vždy otravovať moju prekladateľku (čím jej verejne ďakujem za ochotu a spoluprácu), nakoľko pravidlá stránky nedovoľujú uverejniť článok v slovenčine.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky jsi to napsala.SmajlíkSmajlík
A jako Eva, přimlouvala bych se za vydání tvých básní.Vím, že skládáš básně s lehkostí a tak myslím, že jich máš v šuplíku spoustu a v hlavě ještě víc. Ale pravda je, že jsem neměla ani páru o tom, co všechno to obnáší...
Zatím se budu těšit na další tvé příběhy tady na CHŽ.
Obrázek uživatelky
profil
Musím napsat,že tvé články velmi rádu čtu.Máš bohatý život se spoustou zajímavých lidiček v něm.Čekám na další a další povídky Dadko!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles