Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náš první televizor

10. 04. 2016 | Vaše příběhy

Už delší dobu si všímám, že v obchodech se prodávají různé retro výrobky, ať už je to elektronika nebo potraviny balené v retro obalech. Vím, že co se týká elektroniky, výrobky jsou velmi moderní, jen jejich vnější obal připomíná přístroje z dob dávno minulých. A světe div se, prý jsou velmi oblíbené a celkem dobře se prodávají.

Když jsem nedávno zde na Chytré Ženě ve fotogalerii narazila na fotografie starých spotřebičů z nějaké výstavy, všimla  jsem si  fotografie televizoru Ametyst. A právě v souvislosti s tímto  televizorem mi přišla na mysl dávná příhoda, která se stala v naší ulici v roce 1960.

Bydleli jsme tehdy v tiché ulici, kde se nacházelo celkem asi tak třicet šest až čtyřicet  domů (úplně přesně to nevím, ale my měli číslo popisné 8 a náš dům stál zhruba v polovině ulice) a většina obyvatel se navzájem dobře znala.

V té době nebylo žádnou výjimkou mít tři, čtyři nebo i pět dětí, takže o kamarády a kamarádky nebyla nouze a protože neexistovaly mobily a počítače, většinu času všechny děti trávily venku. Klidně jsme si mohli hrát na ulici, auto měl málokdo a v té naší ulici automobil vlastnily jen dvě nebo tři rodiny.

náš první televizorMěla jsem dvě nejlepší kamarádky, své vrstevnice. Já jsem z nás tří byla nejstarší, tehdy jsem byla jedináček, ale už jsme čekali přírůstek do rodiny.

O měsíc mladší Darinka bydlela přes jeden dům od nás, měla o dva roky mladšího bratra a její maminka také čekala miminko, které se mělo narodit v přibližně stejné době jako to naše.

O půl roku mladší Věrka bydlela naproti Darince a byla nejmladší ze čtyř sourozenců.

Měly jsme krásné dětství, ani jedna jsme nemusely chodit do školky, protože děvčata bydlela s babičkami a já jsem měla oba prarodiče, kteří se o nás starali, když byli rodiče v práci. Tak jsme si hrávaly vždy u jedné z nás, většinou na dvorku nebo na zahrádce.

Věrčin tatínek byl ředitelem podniku a tak nebylo nikomu divné, že první televizor si v naší ulici koupila právě tato rodina.

Už si nepamatuji, jestli se v roce 1960 konaly Zimní olympijské hry, mistrovství světa nebo Evropy v krasobruslení, vím jen, že se nás tehdy v obývacím pokoji Věrčiných rodičů mačkala snad polovina ulice, protože jsme tam měli „želízko v ohni“ Karola Divína a všichni jsme ho chtěli vidět.

Možná právě tato událost nastartovala v naší ulici „televizormánii“.

Tehdy se však nedal televizor koupit jen tak.

Vzpomínám si, že otec navštívil elektroprodejnu, kde mu dali na výběr ze tří - čtyř typů televizorů, ten vybraný však bylo nutné objednat. A tak si objednali moji rodiče i rodiče Darinky televizor, každý však jinou značku.

Naši se toho zázraku techniky nemohli dočkat a tak tatínek už dopředu koupil anténu a společně s dědou ji namontovali na střechu, aby bylo všechno připravené a až televizor dorazí, abychom se mohli co nejdříve dívat.

Darinčina babička si myslela, že když už máme anténu, máme i televizi a to ji hněvalo. Nedalo jí to a přišla na výzvědy, jak se věci mají a odcházela náramně spokojená, když zjistila, že jsme je nepředběhli. Jenže co čert nechtěl, náš televizor přišel do prodejny jako první.

Když se to babička Darinky dozvěděla, tak prohlásila: „Anténu mají dříve než my, televizor mají dříve než my, když se jim ještě i miminko narodí dříve než nám, tak mě trefí šlak.“

Osud byl ale nakonec k babičce milosrdný a tak se Darinčin bratříček narodil o dva dny dříve než moje sestřička.

Náš první televizor Ametyst nám sloužil dlouhá léta a když jsem se v roce 1975 vdala, náš první televizor, který jsme si s manželem pořídili byla krásná oranžová Minitesla.

Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné povídání
já si zase vzpomínám na televizní hlasatelky Dvořáčková, Poláková, Vařechová.....takové milé usměvavé dámy, které nám divákům oznámily, na co se máme těšit
Obrázek uživatelky
profil
milá vzpomínka, naše první televize byla tesla, taková dřevěná bedýnka s kolečky pod obrazovkou. Bez dovolení jsme se se sestrou nesměly ani dotknout! No ještě jsem nechodila do školy druhý byl jak u Zdeničky Athos ale též na 100% si nejsem jistá ale rozhodně měl větší obrazovku. Byl přikryt takovou zvláštní sváteční dečkou co dělala babička vlastně byla to její výbava. Jo jo to byl krásný čas.
Obrázek uživatelky
profil
napsala jsi moc pěkný článek, plný vzpomínek. SmajlíkSmajlíkSmajlík Dnes si děti ani nedovedou představit, že se dalo žít bez televize, PC, mobilu a pod.
Úplně první televizor v naší obci zakoupil ZV-ROH z místní továrny. Televizor byl umístěn v malé místnosti u vrátnice a večer místnost praskala ve švech. Později si televizor koupili známí mojí maminky, tak jsme raději chodili k nim. Teprve, když jsem se vdala, koupili jsme si první televizor Ametyst. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dady.. myslím, že jsme taky tahle čekali, až nám televizku tatínek koupí..myslím, že se jmenovala Athos..ale 100% to už nevím..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dádinko moc pěkně napsanéSmajlíkmy první televizi měli v mých dvanácti letech, darovanou strýčkem ( nebyla nová) ale pro nás úplně skvělá a moc rádi jsme s maminkou koukaly na přenosy oper z divadla, první co si pamatuji byl Lazebník sevilský.
Když jsem se vdala, naše první televize se jmenovala AuroraSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles