Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slivovice

24. 03. 2018 | Vaše příběhy

Dostala jsem od známých, kteří se právě vrátili z jižní Moravy, litr Slivovice. Jsem abstinent a alkohol nepiju. Přesto, darovanému koni se nemá na zuby koukat, jsem dárek přijala. Ostatně, Slivovice se vždy hodí jako lék, nebo na pohoštění návštěvy. A tak jsem každému nalila skleničku. Zbytek jsem postavila na venkovní parapet za okno.

„Myslíš, že nezmrzne?“ zeptala jsem se ještě kamaráda, který mi alkohol daroval.

„Je to kvalitní Slivovice, má určitě nejméně padesát procent alkoholu. Ta jen tak nezmrzne,“ řekl.

„Lahev má dost silné sklo,“ uklidnila jsem se.

Jenže, jak nepiju, tak jsem na lahev úplně zapomněla. Návštěva odjela a nastaly běžné dny. Jednou v noci mě probudila silná rána.

„Co to může být?“ divila jsem se. Rozsvítila jsem, prošla jsem celý byt, ale nic zvláštního jsem nenašla. A tak jsem znovu usnula.

Až druhý den, když jsem vyšla ze svého bytu, jsem zaslechla sousedku, která bydlí v bytě pod tím mým.

slivovice„Představte si, že v noci pršelo!“ oznamovala jiné naší sousedce.

„Ale kdepak, vždyť vidíte, že mrzne, až praští, ale voda žádná nespadla,“ odpověděla ta druhá.

„Říkám vám, že pršelo. Nebo byla nějaká přeháňka. Žuchlo mi to na parapet, až mě to v noci probudilo,“ trvala na svém první ze sousedek.

Šla jsem na nákup a rozhovor nemohla vypustit z hlavy. Já přece taky v noci slyšela nějakou ránu? Po příchodu domů jsem šla zkontrolovat lahev za oknem. Musím ji přece v těch silných mrazech, teplota klesala v noci pod mínus dvacet stupňů, dát dovnitř? Na parapetu jsem našla jen kus přimrzlého dna. Nebyla tam ani lahev, ani její obsah. Chvilku jsem uvažovala o nenechavých holubech, kteří navštěvují naše parapety, pak jsem ale usoudila, že lahev skutečně zmrzla a praskla. Její obsah byl ale natolik kvalitní, že stekl na parapet sousedky pode mnou. Až když v tenkých pramíncích kapal z jejího parapetu, vytvořil zářivé rampouchy. Nikdy jsem se k činu nepřiznala, už proto, že nechci být spojována s alkoholem, když ve skutečnosti nepiju. Sousedka možná nikdy nepřišla na to, jak cenný déšť jí v noci tekl na okna. Ovšem její dospívající syn na to přišel velmi brzy. Přistihla jsem ho totiž, jak jeden den odloupl jeden z rampouchů, čichl k němu a strčil si ho do pusy jako lízátko.

To je to experimentující mládí. A tak jsem možná nechtěně přispěla k jeho pozdější lásce k alkoholu.

A pak se řekne „kvalitní Slivovice“.

 

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Slivovice:

Slivovice
Slivovice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to vám někdo musel naředit vodou.. moravská slivovice by nezmrzlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
se taky, divila. Hledala jsem na netu a našla pár diskuzí, kde si někdo stěžoval na stejnou věc. Ale to je jedno, mně stejně alkohol nechutná Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tiež som sa zamyslela nad obsahom tvojho článku a vyšlo mi z toho, že buď u vás mrzne silnejšie ako na Sibíri, alebo si nedostala kvalitnú domácu pálenku. Lebo ak si dobre pamätám zo školy, tak napríklad 40% alkohol tuhne (nie zmrzne, len sa vo fľaši spraví ľadová triešť, pretože zamrzne voda obsiahnutá v alkohole) až okolo -24 až -29°C - záleží na obsahu ostatných obsiahnutých látok, napr. cukru, ... .
Obrázek uživatelky
profil
tak nevím, jedinné co mi kdy zmrzlo bylo pivo, protože obsahuje velmi málo alkoholu, ale ani vodka, která má méně promile než slivovice, když dáte i do mrazáku a zapomenete na ni, tak i po 14 dnech není zmrzlá, natož pak slivovice. Spíš pokud na ni svítilo sluníčko, pak se začne ve sklenici úplně jiný proces a to může způsobit, že sklenice praskne. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles