Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzorce

18. 04. 2013 | Vaše příběhy

Lojzo aneb "Lidový orchestr jednoduché zábavy obyvatelstva" je slovenská hudební skupina, která vznikla v 80. letech 20. století. Možná jste o ní slyšeli, jestli ne, nevadí. Ze začátku hrála písně v hudebním stylu označované jako městský folk, využívala hlavně akustické hudební nástroje, charakteristické pro folk, či country a spojovala tyto žánry s tradičními hudebními styly, jako je tango, polka nebo valčík. Je známá i tím, že na koncertech a veřejných vystoupeních patřilo k neodmyslitelnému image této skupiny její domácí oblečení, jehož prvky byly hlavně tepláky a baretky.

V období největší popularity skupina organizovala známé Teplákové bály, na kterých byly tepláky povinnou "plesovou róbou" i u hostů. Svérázné nebylo jen oblečení členů skupiny, ale i jejich texty. V jedné z jejich písní, mimochodem věnované učitelce chemie, se zpívá: Ný, natý, ženatý, itý, zbitý, ičitý, ový istý ičelý, což nápadně připomíná (jak si jistě všichni velmi dobře pamatujeme z hodin chemie na základní škole) přípony: ný natý itý ičitý ičný/ečný, ový istý ičelý, což jsou přípony sloučenin kyslíku, vodíku a třetího prvku, tudíž kyseliny. Ne, nebojte se, nebudu vám dělat přednášku z chemie, i když jsem ve škole měla tento předmět celkem ráda, hlavně, když jsme probírali anorganickou chemii. S organickou jsem na začátku trochu zápasila, ale když jsem pochopila její princip, šla mi velmi dobře. Jenže se říká: orgány, které se nepoužívají, zakrní a to stejné platí i o vědomostech, které se nepoužívají, tak se ztrácejí a bohužel často nenávratně.

vzorceA o tom jsem vlastně chtěla psát. Jak jsem psala v článku Prozrazené tajemství, navštěvovala jsem v roce 1993 rekvalifikační kurz s cílem vyškolit se na celního deklaranta. Kurz probíhal v Bratislavě a přednášely nám na něm kapacity z různých odvětví našeho hospodářství a celní správy. Jako první jsme měli přednášky, na kterých jsme se měli naučit a později i v praxi používat Celní zákon. Jak už název hovoří, byly to samé předpisy a paragrafy, ke kterým nemám vůbec vztah a když chci nějaký zákon pochopit, musím si ho víckrát přečíst a i tak nevím, jestli jsem ho pochopila správně. Nebyly to velmi záživné přednášky, ale byly nutné a přednášející se nám je snažili zpestřit historkami z celní praxe, které aspoň na chvíli upoutaly naší dřímající pozornost. Navíc jsme věděli, že na konci kurzu budeme dělat zkoušky, kde budou jistě i otázky z této oblasti, a tak jsme se všemožně snažili, abychom aspoň pochopili základní věci a naučili se je. Potom přišla záživnější část kurzu, kde jsme probírali tzv. zbožíznalství. Ve zbožíznalství se dělí zboží na potravinářské a nepotravinářské (průmyslové) a cílem předmětu je získat vědomosti o jednotlivých druzích zboží, výrobě, sortimentu a skladování a naučit se zařadit jednotlivé složky zboží do komodit. No a v konečném důsledku zařadit zboží podle celního sazebníku, což je velmi důležité pro výpočet různých celních poplatků.

Tato část kurzu mě velmi bavila a vůbec to nebylo tak složité, jak se podle definice může zdát, což bylo určitě i zásluhou přednášejících. A tak jsme se učili o potravinách, palivech, oděvech, průmyslových, chemických a jiných výrobcích, tedy vlastně o všech věcech, které se převážejí přes hranice a tedy musí přejít celním jednáním.

Vzpomněla jsem chemii a tuto část nám přednášel sympatický vysokoškolský profesor - chemik. Vyprávěl nám o různých chemických výrobcích, zboží a polotovarech a diktoval nám, co je důležité.

Už na začátku kurzu jsem si sedla do první řady, abych všechno dobře viděla a slyšela a tak jsem seděla i na této přednášce.

Pan profesor vyprávěl a vysvětloval, diktoval, kam kterou sloučeninu, kyselinu..., zařadíme a já psala a psala a psala, abych toho co nejvíc zachytila. Najednou jsem zaregistrovala, že pan profesor zůstal tiše stát nade mnou. Když jsem zvedla hlavu, uviděla jsem překvapený výraz v jeho tváři. Na moji otázku, co se stalo, se zeptal: "Proč to všechno píšete tak složitě?" Nechápala jsem otázku, tak mi poradil. "Pište to ve vzorcích!"  Občas se mi stává, že jazyk předběhne rozum a tak to bylo i teď, protože ze mě vyletělo: "V pořádku, pane profesore, ale potom diktujte jenom vodu, kuchyňskou sůl a kyselinu sírovou, protože já si už jiné chemické vzorce ze školy nepamatuji."  Přednášková místnost vybuchla smíchem a pan profesor se přiznal, že mu vůbec nedošlo, že jsme tam lidi z různých oborů a ne každý je chemik jako on. Od té doby nám diktoval pomalu a za každou sloučeninou, kyselinou, ... nám nadiktoval i chemický vzorec.

Na závěrečných zkouškách jsem bravurně zvládla i otázky z chemie, ale musím se přiznat, že s chemickým zbožím jsem v praxi jako celní deklarantka tuším nikdy do styku nepřišla a tak si už opět pamatuji jen vzorec vody, kuchyňské soli a kyseliny sírové.


Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dado, já bych na tom s chemií byla stejně...občas na něco narazím v křížovce a mučím paměť..někdy ovšem Smajlíkmarně
skupinu Lojzo znám
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel,ani já moc chemii nepropadla.Ale články od Dády jsou poutavé...
Obrázek uživatelky
profil
Přesto,že moje dcera má doktorát z org.chemie já jí nezozumím ani za mák.Článek je ale moc pěkný.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přidávám se do řad těch, které chemii moc nemusí, ale pooutavě napsáno.
Obrázek uživatelky
profil
které neměly moc rády chemii. Mně ji zošklivil pan profesor.
Sice jsem to vždy dotáhla na dvojku, ale mojí parketou chemie nebyla.
Daděnko, článeček moc pěkný!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles