Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník

1. 03. 2010 | Vyrob si sama

Pro toho, kdo umí navléci korálek a uháčkovat řetízek, jistě nebude těžké vytvořit háčkovaný náhrdelník. Já jsem pro jeho výrobu použila jantar, ale fantazii se meze nekladou. Lze jej nahradit jakýmkoliv kamenem nebo i většími korálky.


Co budeme potřebovat: Tenkou bavlněnou přízi (použila jsem Sněhurku v barvě režná), jantar, drobné korálky (rokajl) v tomto případě žlutozelené, dva háčky - tenčí a silnější, jehlu, trochu trpělivosti a šikovné ruce. (V případě, že se budete chtít hotovým výrobkem pochlubit na stránkách Chytré ženy, tak i digitální fotoaparát a USB kabel - ty ale nejsou podmínkou).

nahrdelnikJak postupovat : 1. Ustřihneme si 5 vláken příze dlouhých 330 cm. Z vláken si vytvoříme jeden svazek. Na jeden konec navlékneme podlouhlý kamínek, který bude sloužit jako zapínání. Nad i pod korálkem uvážeme uzel. Pod uzlem vytvoříme pevnou smyčku a z ní začneme háčkovat řetízek. Háčkujeme ze všech vláken zároveň celkem 30 řetízkových ok. Posledním okem provlékneme vlákna, ale příliš neutahujeme.

2. Nyní si oddělíme první z vláken. Na volném konci navlékneme jehlu a pak i korálky a kamínky. A to v pořadí 3 korálky - 1 kamínek - 2 korálky - 1 kamínek - 2 korálky - 1 kamínek a 3 korálky (celkem tedy 3 kamínky a 10 korálků). Odstraníme jehlu a na opačném konci uháčkujeme pomocí tenčího háčku 10 řetízkových ok. K vytvoření prvního oka s výhodou použijeme poslední oko "společného" řetízku. A to tak, že je propíchneme háčkem, nahodíme a protáhneme bavlnku. Za desátým očkem řetízku si přisuneme k háčku první korálek a v řetízku pokračujeme tak, že nahodíme až za korálkem. Tím korálek připevníme. Následně uděláme 10 řetízkových ok, připevníme další korálek a tímto způsobem pokračujeme až za poslední korálek, kde uděláme ještě 10 řetízkových ok. Řetízek neukončujeme.

3. Obdobným způsobem budeme postupovat i na druhém vláknu, jen na začátku navlečeme na střídačku 10 korálků a 9 kamínků a mezi jednotlivými korálky a kamínky, i na začátku a konci uděláme 7 řetízkových ok.

4. Na třetí vlákno navlékneme 3 korálky, pak střídavě 1 kamínek a jeden korálek, za čtvrtým kamínkem pak ještě 3 korálky (celkem 4 kamínky a 9 korálků) a počet ok mezi korálky, kamínky, na začátku a na konci bude 12.

5. Na čtvrtém vláknu bude postup následující: 3 korálky - 1 kamínek - 1 korálek -1 kamínek -1 korálek - 1 kamínek - 3 korálky (3 kamínky a 8 korálků), počet ok jednotlivých úseků bude 16.

6.Konečně na páté vlákno navlékneme 5 kamínků a 8 korálků v pořadí: 2 korálky - 1 kamínek - 1korálek - 1kamínek - 1 korálek - 1kamínek - 1korálek - 1 kamínek - 2 korálky. Počet meziok bude 9.

7. Pokud jste s tím dosud nesekly, nyní navlečte všechna koncová oka jednotlivých řetízků na silnější háček. Z jednotlivých vláken opět vytvoříme svazek a uháčkujeme 30 řetízkových ok. Na konci pak ještě asi 5 řetízkových ok, která budou tvořit poutko zapínání (nutno vyzkoušet, aby korálek sloužící jako zapínání nevyklouzl). Konec řetízku přeložíme a konce vláken obtočíme a zavážeme, aby vzniklo poutko zapínání.

8. Konce vláken odstřihneme.

9. Náhrdelník navlékneme na hrdlo a nosíme s hrdostí a vědomím, že vlastníme originál.


Co dělat když:

1. neumím uháčkovat řetízek. Doporučuji odbornou konzultaci s někým, kdo to umí.

2. nemám podlouhlý kamínek na zapínání, nejde mi připevnit, nebo mi nejde udělat koncové poutko: Uvědomit si, že je náhrdelník dostatečně dlouhý, aby šel přetáhnout přes hlavu a oba jeho konce jednoduše zavázat na uzel. 

3. jednotlivá vlákna se mi zamotala. Obrnit se trpělivostí a postupně je rozmotat.


Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník:

Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník
Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník
Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník
Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník
Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník
Vyrob si sama: Háčkovaný náhrdelník
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Náhrdelník jsem vyzkoušela, vypadá opravdu hezky a ani to nebylo tak náročné. Myslím, že to zvládne většina. Tak se do toho pusťte. Děkuji za nápad.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vypadá to moc dobře, taky někdy zkusím. Díky za nápad.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík určitě to zkusím Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsi šikulka, já bych na to asi neměla trpělivostSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
už viem čo si vyrobím cez víkend Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles