8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čaje lahodných chutí stvořených přírodou

1. 03. 2010 | Zajímavosti
Víte, že skořice, oblíbené koření do svařeného vína nebo cukroví, je vlastně sušená kůra původně stále zeleného tropického stromu, který roste na Srí Lance? Tušili jste, že eukalyptus, jehož svěží příchuť oceňujeme třeba ve žvýkačkách, je rostlina s antibakteriálními účinky a v přírodě dorůstá až stometrové výšky? Nebo že sladké plody datlovníku jsou považovány za mírné afrodiziakum? Je tolik věcí okolo nás, které běžně používáme, ale často si vůbec neuvědomujeme jejich podstatu a hloubku.

Právě rozmanitost chutí a zajímavých vlastností přírody si můžeme v tomto období vychutnat díky bylinným čajům.

Čím si tedy můžeme svůj šálek čaje obohatit?


Čaj se skořicíCitronová tráva, alias voňatka citronová nebo lemongrass pochází z jižní Indie a jejím hlavním posláním je povzbudit náš organismus. Pro své nezaměnitelné aroma se používá nejen v orientální kuchyni, ale i jako přísada do parfémů, mýdel nebo osvěžujících koupelí. Voňatka zlepší vaši schopnost koncentrace a má také pozitivní vliv na trávení.

Blahodárné účinky a citronové aroma má i meduňka, původně z jižní Evropy. Ta naopak navozuje klid, příjemný spánek a podporuje dobré zažívání.

Maracuja neboli mučenka jedlá je exotické ovoce z tropických lesů Brazílie, které je bohaté na mnoho důležitých vitaminů a živin (vitaminy B, C a provitamin A, železo, vápník, vláknina). Zajímavostí je jeho český název, mučenka, který je inspirován obrazci květů připomínajících trnovou korunu Ježíše Krista.

Možná vás překvapí, že plody datlovníku obecného obsahují množství vitaminů a stopových prvků a arabská medicína datle odpradávna považuje za léčebný prostředek. Datle vás mohou zahřát i v podobě tradiční datlové pálenky zvané arak. Za povšimnutí stojí i to, že jsou považovány za mírné afrodiziakum.

Stejně tak energizující nasládlou a velmi příjemnou vůni má sušená kůra tropického stromu, jehož domovem je Srí Lanka – totiž skořicovníku.

Piji čajV jižní Africe zase roste bylina s příznačným názvem medový keř alias honeybush. Své jméno dostal díky opojné vůni medu, kterou kolem sebe šíří. Je bohatý na vitaminy, minerály a působí proti nespavosti a některým druhům alergií.

Eukalyptus neboli blahovičník, který ve volné přírodě dorůstá až do stometrové výšky, najdeme většinou v Austrálii, kde ho místní domorodci odedávna považují za univerzální léčivo. Moderní výzkumy přitom potvrdily jeho výborné antibakteriální účinky.

Máta peprná obsahuje mentol a je známá svou výraznou chutí a vůní. Používá se hojně v kuchyni do lahodných nápojů, moučníků, salátů či masa, ale i v léčitelství – pro své blahodárné účinky na trávicí trakt.

Všechny takové čaje jsou přírodní a neobsahují kofein. Jejich výjimečné vlastnosti si můžete vychutnat při jakékoliv příležitosti – kdykoliv se budete chtít cítit dobře, pochutnat si a zároveň udělat něco pro své zdraví.

Zdroj: Pickwick

Sixtie
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Manžel má nejradši mátu a já ji nesnáším.Mám radši meduňku.
Obrázek uživatelky
profil
Dnes je tolik druhů čajů, že si kolikrát nemohu ani vybrat, ale přiznám se, že začínám být skoro závisláčka na čajích, s kávou jsem skončila.
Obrázek uživatelky
profil
Tak tu citronovou trávu ještě nemám,ale takovou meduňku s citronovou příchutí ano a ta je hodně aromatická a v čaji výborná.Navíc je to trvalka,kterou mám na zahrádce a práce s ní je minimální.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles