8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se slaví hanami

12. 05. 2012 | Zajímavosti
I když se může na první pohled zdát, že hlavním smyslem svátků třešní je obdivné pozorování květů a tiché rozjímání nad pomíjivostí života, ve skutečnosti je hanami mnohem živelnější a společenštější. V Japonsku patří k svátkům bezkonkurenčně nejoblíbenějším a jindy pracovití obyvatelé se ze všech sil snaží ukrást v práci alespoň několik hodin volna a posedět spolu se svými přáteli na dece pod rozkvetlými stromy při hojnosti jídla a pití. Japonská fráze „hana yori dango“, což v překladu znamená „knedlík lepší sakury“, vystihuje tuto situaci dost výstižně.

Pokud chcete v parku dostat alespoň trochu dobré místo, musíte vstát velmi brzy ráno. Nebo, pokud na to máte, si můžete zaplatit někoho, kdo vám nejlepší místa ohlídá, než přijdete. V Japonsku tohle dělají hlavně velmi zaměstnaní podnikatelé a úředníci, kteří s prací končí až pozdě odpoledne. Může se tedy stát, že ta nejlepší místa v parku už od časných ranních hodin pokrývají igelitové plachty 5x5 metrů, na nichž sedí jeden jediný hlídač, čekající na svého zaměstnavatele velmi oddaně až do večerních hodin.

Jak se slaví hanamiPod rozkvetlými stromy se také často schází celé firmy. Jindy nesmlouvaví šéfové zkrátka klidně i po několik dní pořádají pro své zaměstnance firemní párty pod širým nebem. Hanami je, ostatně jako většina místních aktivit, společenská záležitost. Těžko tu najdete člověka, který by k rozkvetlým sakurám přišel sám a sám zase odešel. A protože obyvatelé Země vycházejícího slunce jsou pověstní svojí neposedností, přinášejí si na piknik a nejrůznější pomůcky k vyplnění volného času. V tom lepším případě jde o nejrůznější společenské hry, v tom horším to bude obří reprosoustava se zabudovaným karaoke.

Nesmí chybět ani nejrůznější občerstvení. Oblíbené jsou chipsy z nových brambor, saké a pivo – samozřejmě ze speciální sakurové edice. Oblíbené jsou i tradiční koláčky k čaji wagaši, které mění vzhled v tomto ročním období téměř výhradně na růžovo. Když máte štěstí, můžete v malebné scenerii kvetoucích sakur shlédnout i tradiční japonský obřad se vším všudy.

Sakurová vánice

Několik dní uběhlo jako voda a půvabné sakury pomalu odkvétají. Jejich něžné okvětní lístky se snášejí v lehkém jarním vánku k zemi a zasypávají ji měkkým voňavým kobercem. Některé z nich nezůstanou na zemi dlouho. Ujmou se jich totiž místní sběrači a dopraví je do jedné z místních výroben tradičního sakurového čaje, který bude po celý zbývající rok pro Japonce nenápadnou připomínkou jara.

Pokud čekáte, že se parky v tomto období již vylidní, pletete se. Odkvétání sakur má totiž také speciální název; hana fubuki, což znamená sakurová vánice. A Japonci si hana fubuki užívají se stejnou intenzitou, jako mnohem známější hanami.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles