Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy proti jarní únavě pro děti

8. 03. 2012 | Zajímavosti
Jaro je téměř za dveřmi, ale s ním přichází i typická jarní únava. Ta je způsobena především oslabením našeho organizmu v zimním období v důsledku nedostatku slunečního záření, přísunu čerstvé zeleniny a ovoce a pohybu. My dospělí se  s ní vždy nějak popereme, ale jak po zimě posílit dětský organizmus? Pomohou vitamíny a vyvážená strava? Jsou vhodné doplňky stravy?
 
Zima je celkově pro organizmus velmi namáhavá. Sluníčko svítí spíše sporadicky, počasí zrovna nevybízí ke dlouhému pobytu na čerstvém vzduchu a noci jsou delší než dny. Všechny tyto faktory mají vliv na naši náladu a tak nejen my, ale i naše děti mohou být více náladové, unavené a náchylnějších k různým nemocem. Pro správné a svěží fungování organizmu je důležitý pravidelný a dostatečný přísun vitamínů.

ovoce a zelenina proti únavěOvoce a zelenina jsou dnes sice k dispozici celoročně, ale velká část plodů má v zimních měsících v důsledku urychleného zrání, dlouhodobého skladování  nebo následného tepelného zpracování méně vitamínů než čerstvé sezónní produkty. „Jídlo je samozřejmě nejpřirozenější zdroj vitamínů pro dětský organizmus, ale v dnešní době je mnoho rodin, kde strava není pestrá a na potřebný příjem vitamínů chudá.  Navíc děti často vhodnou zeleninu a ovoce nemají rády. V době zvýšených nároků na organizmus, například na jaře, je tedy dobré dětem vitamíny doplňovat, “ vysvětluje MUDr. Jarmila Seifertová, praktická lékařka pro děti a dorost, a dodává: „Na jaře je velmi důležité dětem dávky vitamínů zvyšovat (především C, D, E, A), jsou po zimě méně otužilé a celkově oslabené. Navíc se začíná jezdit na kolektivní výlety a školy v přírodě, kde hrozí větší riziko přenosu infekcí z důvodu větší fyzické i psychické zátěže."

Tipy proti jarní únavě pro děti

Pobyt na čerstvém vzduchu - vyražte s dětmi na pořádný výlet. Co se třeba podívat na nová zvířátka v zoo?
Dostatek pohybu – vyzkoušejte s dětmi nějaký nový sport, který se dá dělat venku. Co třeba frisbee? 
Zdravá a pestrá strava – inspirujte se novými jídly a zaměřte se na sezónní produkty.
Dobrá nálada – vezměte děti do divadla nebo do cirkusu, určitě jim to zvedne náladu. 

Zdroj: Vibovit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !